Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 756
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
Sorry, Томева но има голямо значение коя площ се споменава, защото ако приравним към една мярка, ти вече надминаваме много градове от западна европа по цени на кв, но поради различната мярка, много хора все още смятат, че сме назад и ги гоним.

# 256
То ако влезеш в стайче 2х3 все едно няма да видиш че е малко, та държиш някой да ти я обяснява на огледа.
Никой не те спира да си занесеш една рулетка и да си мериш.

# 257
А брокерите не могат да минат курс за мерене с рулетка ли преди да загубят времето на купувачите.
Интересно, че за 3% комисионна , равняваща се средно по над 10 хиляди за тристаен в София, дори им е трудно да премерят разстояние от а до б
Не , по скоро не искат, не звучи добре купувачът да се замисли , че си купува кутийки дето ще ги изплаща 30 години.

# 258
Обясни ми като си толкова нахъсан/а. Ако си купуваш НС, какво пише в нот.акт като параметри на имота? Размери на стаите?

# 259
Абе какъв нотариален акт ви гони, ето как трябва да си върши работата един брокер като представя имот от които се гласи да вземе няколко средни заплати комисионна.

Подробно място на имота.
Ясни снимки на имота
Разпределение с точни размери
Реален брой на стаите за спане
Всякакви подробности включително енергийна ефективност ...

Помните предната обява от София на голи стени за 290К евро, нали
Ето ви малко размисли по темата, какво се изисква , не е много трудно ...
https://www.myhome.ie/residential/brochure/apartment-7-the-botan … dublin-11/4797143

Rooms
Hallway - 5.63m x 1.17m
Living Room - 3.31m x 2.55m
Balcony 5.65m x 1.01m
Dining Room - 3.01m x 2.27m
Kitchen - 3.01m x 2.75m
...
...

# 260
И какво като си направиш извод, че стаята била малка? Отиваш и гледаш други и там положението е същото. И си казваш "явно това е нормално". Не знаеш как е по другите държави. Четеш статии, четеш новини, където се внушава цена на квадрат и си казваш "още гоним ги гоним и ще има още на къде", "Тея испанци/германци и тн са много бедни щом живеят в двуспален 55кв, ние тук можем да си позволим 3ст 100кв за сена на кв Х". Не опира до рулетка и размери, всичко опира до ВНУШЕНИЕ. В крайна сметка пазара се движи от човешкия фактор, който по-често е НЕРАЦИОНАЛЕН и се води от внушения и брокерите имат голяма роля в това! Кое не разбра?

# 261
Тоест или строителите са пред стагнация, ако спрат да строят поради някаква причина, която бързо ще се пусне надолу по веригата, или очаквайте след 5 г да продават на каквато цена могат, че вече всеки ще си е купил и пак ще са в стагнация. Само, че май стагнацията пак ще ги завари пред свършен факт, че никой не би спрял да бачка и може доста зарязани проекти да има в един момент.
Не е толкоз важно дали всеки си е купил. Някои хора не са си купили и никога няма да си купят, а ще живеят под наем. А други са си купили по 2-3. Някои и по 10, нали помните Танграта от този форум (не знам защо вече не влиза).
По-важно е в целия град колко имота има и колко домакинства. Ако домакинствата растат по-бързо от броя имоти (дали заради раждаемост или заради имиграция) - имоти ще се търсят. Ако не - няма да се търсят, и под себестойност трудно ще се продават даже - както става в някои градове по света.
Според каквото виждам аз, демографията хич не е ОК и отдавна броят домакинства е много по-малък от броя имоти, а нови продължават да се строят и то последните години по десетки хиляди (мисля към 12-15 хиляди).
Главното, което тласка пазара, е психологията, че имотите винаги ще се качват, тоест струва си да купиш и да го държиш празен, дори да няма кой да живее там. Данъци и застраховки са ниски - не е като в чужбина където имаш няколко % от цената годишно като твърд разход за данък и застраховка (задължителна).
Ако това се промени, сигурно ще последват и промени на пазара на имоти.

# 262
Защо трябва да растат домакинствата?
Аз го писах, но ще го напиша пак. Промени се животът на населението.
Сега е пълно с единично живещи, разведени и т.н.
Много по-рядко срещано е да живят 4-ри души заедно, вместо 1 или 2-ма.
Т.е. трябват повече имоти, по възможност в града.
Дори при намаляващо население, семейната структура в кавички се промени.

# 263
И какво като си направиш извод, че стаята била малка?
Разбираш, че не е това, което търсиш и не си губиш времето и това на съпруга/съпругата както и гориво-то на двете коли , с които се придвижвате от различни работни места...И не замърсяваш допълнително излишно въздуха на съседите на продавача.
Много брокери нарочно обработват снимките, че да излъжат, подведат хората. Също съвсем нарочно гледам един и същи имот обявен с най-различни квадратури. С право недоволстват хората.
 По назад се коментираше броя на автомобили  в столицата . Ще са толкова, колкото могат да си позволят домакинствата, защото  инфраструктурата по квартали  е или липсваща или много зле. Няма улици, няма тротоари, а където има не може да се мине заради свободно-то паркиране.
Няма осветление!
И най-лошото е че почистването е 0. Тази година един сняг падна и не можехме да се придвижим заради поледицата докато не се стопи след седмица. Съвсем буквално до магазина на 100 м за един хляб и едно кисело мляко и ползвахме автомобил, не по свое желание, а по неволя.

Последна редакция: вт, 25 юни 2024, 18:57 от mamamari

# 264
Напълно запознат съм Томева. Не се притеснявай...
Не искам имот във въздуха, а искам брокера да не ми говори небивалици , а да ми каже светлата площ колко ми е , тази за мен е важна, дори застроената не може да ориентира купувачите, да не говоря за тази с общите части.
Брокерите е крайно време да разберете, че ако му кажете, че реално стаята му е 3 на 3 , ще може да си направи сметка дали може да побере спалня и гардероб.
Ама ако горния пример го напишат с реалните размери на стаята нали ще излезе по 6К евро за квадрат в Манастирски ливади и хората , че се запитат, абе то в Германия защо продават тристайни по 55 квадрата, а в София подобни са по 90 ...
Ама нали тук трябва да се смята, че са много по изгодни имотите, как да им кажеш , че вече раалната им използваема площ е станала 12 хиляди лева за квадрат.

Извинявай, ама ти котка в чувал ли купуваш??? Защо трябва брокерът да ти казва, нали ходиш на оглед? В края на краищата и тази "светла площ" далеч не казва всичко, защото един кухньохол от 30 квадрата може да събере всичко нужно, а може и да не става изобщо, ако формата е кофти, ако прозорците и вратите са на лошо място, ако има чупки...  Ми който иска да купува нека инвестира под 100 лева в една лазерна ролетка и ще знае всичко.
https://praktiker.bg/bg/Elektronni-roletki/LAZERNA-ROLETKA-DEWAL … 055PL-XJ/p/133075
Брокерът те намира нещо горе-долу съвпадащо с изискванията, свързва те с продавача и помага с документите и преговорите. Но не той избира, а купувачът.

# 265
Не знам как по ясно да ви се напише.
Дал съм ви примера как е редно да се обяви един имот. Освен размери има точни чертежи с чупки и всичко останало.
Нищо , че не съм в Дъблин от самата обява имам информация дали си заслужава да се гледа този апартамент с ясни и качествени снимки с фасада на сградата, с обкръжаваща среда и всичко останало.
Все едно да си поръчам телевизор и те да са ми измерили размерите на кашона , а не инчовете на панела.

И да добавя как в 70 квадрата в Дъблин се събират две спални с две бани, а в Манастирски ливади една спалня и една баня ...

# 266
  • София
...информация дали си заслужава да се гледа този апартамент с ясни и качествени снимки с фасада на сградата, с обкръжаваща среда и всичко останало.
Това са елементи, с прикриването на които се измерва заинтересоваността към имота. В повечето случаи когато липсват, излагането им рязко намалява вниманието. т.е. появява се липсата на обратната връзка Grinning

# 267
Не знам как по ясно да ви се напише.
Дал съм ви примера как е редно да се обяви един имот. Освен размери има точни чертежи с чупки и всичко останало.
Нищо , че не съм в Дъблин от самата обява имам информация дали си заслужава да се гледа този апартамент с ясни и качествени снимки с фасада на сградата, с обкръжаваща среда и всичко останало.
Все едно да си поръчам телевизор и те да са ми измерили размерите на кашона , а не инчовете на панела.

И да добавя как в 70 квадрата в Дъблин се събират две спални с две бани, а в Манастирски ливади една спалня и една баня ...

Всички знаем как е редно и е писано многократно. Но не е така и каква полза от това мрънкане?
Всички знаем при НАШАТА система какво е апартамент 100 квадрата НС или СС. Да, вярно е, че лошата обява губи време, ама чак пък да те излъже да купиш е прекалено.

# 268
Ми който иска да купува нека инвестира под 100 лева в една лазерна ролетка и ще знае всичко.
https://praktiker.bg/bg/Elektronni-roletki/LAZERNA-ROLETKA-DEWAL … 055PL-XJ/p/133075

Като се сетя преди 25 години, като ходехме с такава лазерна ролетка (HILTI) за 700-800 лв. бяха на ония пари по обектите, ни гледаха като извънземни. Сега са за джобни пари и са си стандартен продукт.

Последна редакция: ср, 26 юни 2024, 05:32 от Seiko7075

# 269
Въобще не е мрънкане, а трябва нашите брокери да се научат, че тези 3% трябва да се заслужат.
Всички били сме знаели... Наистина ли всички знаем.
Или от този пример се разбира, че никой да не гледа написаните квадрати в дадена обява, да отчете , че се продава на голи стени, че в него всичко се доплаща.
И накрая в Манастирски ливади за една спалня с една баня ти искат 290 хиляди евро на голи стени, а в Дъблин получаваш готов за нанасяне апартамент  с повече реална квадратура в сграда с включено паркомясто в цената и с 15 хиляди евро по евтино.
Мрънкане било, че пазарът на недвижимите имоти в България е ала бала

Общи условия

Активация на акаунт