Работа, CV-та, HR-и, съвети - 93

• 32 526
  • 781
  •   1
Отговори
# 75
Има и друго което правят често - в срока на предизвестие слагат 3 месеца в ползана работодателя, а след него става 1 месец за двете страни. Последните ми два договора бяха така. Странно ми е и на мен, но и на двете места не съм видяла да държат някого насила 3 месеца а се разделят по взаимно съгласие ако се види че няма да го бъде.

# 76
Ако толкова харесаш даден кандидат, ще го чакаш 3 месеца, да.
а ако не си скапал тотално отношенията в сегашната, може и да те пуснат по- рано
с добро възпитание и отговорно отношение все ще се разберете с шефа,
взаимни да са разбира се нещата

# 77
И кой ще работи на моето място като ме пуснат толкова рано? Те, понеже подходящите кандидати растат по дърветата, като ти потрябват - отиваш и си взимаш колкото си искаш.
4 заплати и една година на борсата ми звучи вълшебно... Дали ще ми се случи и на мен някога... Размечтах се.

# 78
  • Сф
Ще работят другите от екипа. По- добре 2 месеца да покриват и отмятат работа, отколкото демотивиран служител да маже и замита под килима, та след няколко месеца някой друг да му оправя кашите от немърливост.

# 79
Нямаш право на пълна борса при освобождаване по члена с 4 заплати.

# 80
  • София
Именно. Както и при уволнение, някой нагоре писа, че можело после на борсата.
Ние хубаво си дрънкаме едни и същи хора, но ако някой отстрани чете, ще се заблуди.

# 81
Масово ли започнаха да се наемат чуждестранни работници или сега ми прави впечатление?

# 82
  • Mars Hotel
Какво значи масово и за каква сфера говорим?

# 83
Работници за производство. Проявяват ми се новини, че работодатели чакат хора от Непал, Бангладеш, бивши съветски републики, гледам и в града ни. Чудех се отдавна ли е така или просто сега ми се струва повишаване назначаването на такива кадри.

# 84
За вътрешността на страната е ново. На морето е част от договорните отношения от години. В София също има доста чужденци. Но пък тяхната работа не е в производство.

# 85
  • София
В полза на работодателя означава, че той не дължи предизвестие в срока на изпитване. Когато мине изпитателния срок, и двете страни дължат еднакво предизвестие. Разбрах, че на всички им харесва три месеца предизвестие. Ако си намерят по-хубава работа, ще трябва да убедят новия шеф да ги чака три месеца. И той ще е във възторг вероятно. Simple Smile

Ванне, може би е добре да уточниш и за какви позиции става въпрос.

Ако става дума за касиерка - безумно е 3 м предизвестие. Но ако става дума за тийм  лидер, мениджър, директор - съвсем в реда на нещата. И да, ако е за мениджър или директор - не 3, 6 м ще те чакат ако им трябва точно такъв човек. Пък ако новият работодател е много на зор, спокойно може да плати предизвестието - на мен са ми го предлагали като опция, за да напусна от днес за утре.

Има и друго - работодателите са наясно, че трудно се намират читави кадри. И си изчакват предизвестията търпеливо за по-особени позиции и компетенции, защото трудно се намират на пазара. За мен работодател, който иска да започнеш от днес за вчера и дава зор да си притискаш текущия работодател е сериозна червена лампа.

# 86
  • Melmak
Това с чуждестранните работници явно е доста разпространено и точно за производство и подобни. Дори магазинчета за алкохол и цигари внасят продавачи от -стан републиките. Явно заплатите са доста неконкурентни на фона на цените и обезлюдяването в България.

# 87
Не ми прави впечатление да има много чужденци в производството. Свекърва ми работи в сектора, през последната година мина през едни от най-големите предприятия от този тип във Варна, нямала е чужденци колеги. В момента има няколко украинки, но не е като да им се плаща по-малко или да са втора ръка хора, просто човекът това е намерил, не е било самоцелно.

В турмизма има, но и там не мисля, че е Бог знае какъв наплив, нищо ново под слънцето.

# 88
Уточнение за обезщетението за безработица:

Безработните лица, чиито правоотношения са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение на основание .... (тук са изредени няколко хипотези, сред които прекратяване по взаимно съгласие, когато е по инициатива на служителя, по инициатива на работодателя срещу обезщетение) се получава минимално обезщетение за срок от 4 месеца. Т.е. ще си получиш минимума заплати и ако се регистрираш като безработен, за четири месеца ще вземаш пак пари. Ако си осигуряван на висока заплата, не е много изгодно, но то и обезщетението от работодателя ти ще е високо. Ако си на ниска заплата, пак ще вземаш горе-долу толкова пари на борсата, но за по-кратко време.

# 89
Минимално обезщетение за 4 месеца, което е около 360 лв./мес. Ако те устройва.....

Общи условия

Активация на акаунт