Брак и свобода

• 18 634
  • 630
  •   1
Отговори
# 60
Ако в разговора сте споменала, че парите за екскурзията са ваши, а от отговора му оставам с впечатление че този довод е присъствал и някак е станало въпрос и че имате по-висок доход и съответно с него сте покривали ваши общи почивки и забавления от типа на концерта на любимата група вероятно се е почувствал засегнат на тема финансов принос и затова сега отказва всичко, което сте финансирали вие.

Вероятно точно това е причината. Авторката сигурно не го е споменавала и натяквала, но все пак той си го знае и затова сега отхвърля всичко финансирано от нея.

Този въпрос за финансите ще трябва да се изглади. След като авторката 30 години е била с неплатежоспособен мъжи и сама си го е избрала да е така, явно е решила, че има други неща, които компенсират тази неплатежоспособност и не етрабвало да допуска мъжът и да усеща непълноценния си принос.

Колкото до самата почивка, изскочила е непредвидена възможност, която тя е споделила и приела. Няма причина да се отказва, с мъжа и са делили и ще делят безброй почивки и общ дом, няма защо да се правят фасони за няколко дни.

Както вече  писах, все едно отива на санаториум, някои са на цена на пътуване до Бали.

А дали не е влагал друго в семейството, повече от авторката? Като например докато тя работи много и гради кариера, той да е поел повече грижи по децата? Обичайно така се случва в семействата. Но понеже това няма финансово изражение, дай да не го отчитаме.
Сега, тя може да си ходи където си поиска, разбира се. Мъжът и най-вероятно ще тръгне и той на някъде. Толкова е просто.

Никъде няма да иде, само дето и е с.овнил прекарването. Вместо да каже "Иди, жено, имаш нужда". Нещо, което и децата им са забелязали.
В 30 годишните семейства динамиката е друга, там грижата за партньора (би дрябвало да) e водеща и мъжът и да се зарадва поне колкото нея за непредвидената възможност, още повече че тя не проваля други планове и все пак ще струва наполовина, отколкото да се замъкнат двамата - нещо, което пък е водещото за пресните двойки, за които е по важно да са заедно, ако ще и на язовир.

50+ годишни хора, които вече са изкарали заедно 30 години и са си отгледали децата се радват, ако на партньора им му се случи нещо хубаво и го съпортват, а не се цупят като пубери..

Последна редакция: ср, 19 юни 2024, 16:11 от Iris04

# 61
Абе, това са едни 10 дена почивка. Защо трябва да се връща лентата 100 години назад кой какво е дал за семейството. Тя да не отива да си дарява бъбрека за бедните африкански народи, вместо за семейството. Според мен човекът просто се е почувствал пренебрегнат.

# 62
Обикновено, за да се усещаш неравностоен, трябва да има и някой, който подхранва чувството, без значение съзнателно, или не.
Щом авторката казва, че никога не е натяквала, че вади повече пари, значи вероятно е имало моменти, в които й се е искало да го направи. Може би не го е направила, но това не означава, че той не го е усетил.
Разбира се, че човек може да допринася по много други начини, освен чрез пари. Това, че той изкарва по-малко, за мен не е никакъв проблем, но и аз усещам от описанието на авторката някакъв вид реваншизъм у него. Все едно се опитва да я натиска, за не вземе да си повярва много. Разбира се, възможно е това да е просто пречупване през нейната призма, но ако тя чувства, че отдава несъразмеримо много (и тук не става дума само за финанси, а за време - тя спомена натовареност, например), а насреща не й позволяват да се порадва заслужено на плодовете на това, значи тази връзка има много сериозен проблем. Наистина има вариант мъжът да я натиска, понеже се усеща като неравностоен пред нея. А ако това усещане съществува у него (и изобщо не е нужно то да идва от действията на авторката), това също е много сериозен проблем. А при 30-годишна връзка, натрупването може да е огромно.

# 63
  • Melmak
Абе, това са едни 10 дена почивка. Защо трябва да се връща лентата 100 години назад кой какво е дал за семейството. Тя да не отива да си дарява бъбрека за бедните африкански народи, вместо за семейството. Според мен човекът просто се е почувствал пренебрегнат.

Защото не на всеки би му било приятно. Ако мм почне да ходи на риба сигурно и на мен ще ми е неприятно. Баща ми беше много запален рибар и майка ми не е имала нищо против. Просто е различно за всеки. С 10 дни в чужбина няма да пропадне светът, но и аз да бях на мястото на мъжа, и аз нямаше да съм очарована.

Ако темата беше писана от мъж, нямаше да го защити никой.

# 64
  • София
Естествено че не знам какво точно е правил, но вярвам, че ако той оценяваше достатъчно високо собствения си принос, егото му нямаше да е чак толкова наранено от тази постъпка

И това също го има. И аз усещам доста его от негова страна. Цупи се детински и прави фасони, вместо да изрази ясно какво го мъчи. Мъж на 50+. И у мен го има усещането за манипулация. Авторката казва, че едва ли не веднъж й е хрумнало да направи нещо само за себе си, и я посреща това.

Обикновено, за да се усещаш неравностоен, трябва да има и някой, който подхранва чувството, без значение съзнателно, или не.
Щом авторката казва, че никога не е натяквала, че вади повече пари, значи вероятно е имало моменти, в които й се е искало да го направи. Може би не го е направила, но това не означава, че той не го е усетил.[quote

Изобщо не е нужно някой да го подхранва. За много мъже финансовият въпрос е въпрос на чест и са способни собственоръчно да се измъчват независимо от мнението на жената. А ако той е с тази нагласа, 30 години брак са му дали достатъчно поводи да затъне още повече в драмата. Не казвам, че и авторката е била изрядна, но във всички случаи, въпросът трябва да се адресира зряло и с комуникация. А какво прави той - мята пасивно-агресивни реплики и отказва ходене заедно. Нормално авторката да почувства, че на нея са й забранени всякакви лични удоволствия.

Скрит текст:
Ако в разговора сте споменала, че парите за екскурзията са ваши, а от отговора му оставам с впечатление че този довод е присъствал и някак е станало въпрос и че имате по-висок доход и съответно с него сте покривали ваши общи почивки и забавления от типа на концерта на любимата група вероятно се е почувствал засегнат на тема финансов принос и затова сега отказва всичко, което сте финансирали вие.

Вероятно точно това е причината. Авторката сигурно не го е споменавала и натяквала, но все пак той си го знае и затова сега отхвърля всичко финансирано от нея.

Този въпрос за финансите ще трябва да се изглади. След като авторката 30 години е била с неплатежоспособен мъжи и сама си го е избрала да е така, явно е решила, че има други неща, които компенсират тази неплатежоспособност и не етрабвало да допуска мъжът и да усеща непълноценния си принос.

Колкото до самата почивка, изскочила е непредвидена възможност, която тя е споделила и приела. Няма причина да се отказва, с мъжа и са делили и ще делят безброй почивки и общ дом, няма защо да се правят фасони за няколко дни.

Както вече  писах, все едно отива на санаториум, някои са на цена на пътуване до Бали.

И аз мисля така и като цяло подкрепям целия пост.

# 65

Абсолютно. И щяхме да сме ожалили жена му.

# 66
Да, казвам същото, което и ти.
Всяко семейство, особено такова от 30 г, би трябвало да си знае привичките и кое е ок и кое не.

# 67

И щеше да се повдигне въпроса кой точно е колегата и дали не е колежка и въобще какво е това Бали за 10 дена сам с многото пари, а? Пффф, досега темата щеше да пуши Joy

# 68
Ако досега винаги са пътували заедно само този път не, той се е засегнал. Ако свикнали на отделни пътувания, значи си им е норма и не би трябвало да има фасони.

# 69
Да, и никой нямаше да пита тя къде е спала 30 години, че не изкарва колкото него. Т.е. сама си е виновна и ще приема каквото й сервират, без да знае много много.

И щеше да се повдигне въпроса кой точно е колегата и дали не е колежка и въобще какво е това Бали за 10 дена сам с многото пари, а? Пффф, досега темата щеше да пуши Joy

# 70
Ама ние все пак не знам семейната диспозиция, така да се каже. Нито как  е изкомуникирано всичко. Което значи, че малко или много си правим свободни съчинения.

# 71
Много сложно го правите. Авторката не дава никаква информация и се почва със съчиненията. Просто може и на него да му се ходи, а тя тръгнала с приятелка. Другия път да отидат двамата съпрузи и готово.

# 72
  • София
Не виждам защо пак трябва да го обръщаме на полове. Не всяка ситуация е съпоставима между двата пола и може да се сравни при обърнати роли. Все пак, ако някой мъж каже, че жена му се е врътнала да си прави каквото си иска с неговите пари, и после и започнала да му отказва излизания, не смятам, че щяхме да й ръкопляскаме. Със сигурност и един мъж също има право да се порадва на парите, които изкарва, или да отиде някъде с приятел.

# 73
Не знам защо е шанс това отиване на почивка. Тя нали си плаща, и винаги може да си плати. Нещо на томбола я е спечелила или какво?

# 74
  • Melmak
Разбирам, че жената сама си изкарва парите, но вероятно и мъжа й изкарва и по същия начин може утре да й съобщи, че отива не в Бали, но примерно в Италия. И ще ръкопляска ли тя?

Пак казвам, че всичко е нормално и е ок ако и двамата са съгласни. За някои и отворения брак е ок, мен не ме интересува в другите семейства как е. Щом и двамата партньори са съгласни, супер.

В случая и аз не знам какъв е тоя шанс толкова неповторим, може би защото преди са били по-ангажирани с децата, сега вече са пораснали и майка им може да отсъства без проблем.

Общи условия

Активация на акаунт