Още малко нерви и дебати до най-добрите РЕЗУЛТАТИ! - Седмокласна 30.06.-07.07.2024

• 135 204
  • 2 225
  •   1
Отговори
# 1 245
  • София
Tisisat,  не споря и за мен си е Ok  руски, ама децата трудно се навиват и предпочитат английски втори, щото хем френски, хем руски, тегаво идва... абе за децата идва чужд и нежелан , така се получава..

# 1 246
Аз пък се замислих - то при програмиране, СХН и подобни има доста смисъл от изучаване на руски... Руснаците са добри в тая сфера и по техните форуми се намира ужасно много информация, която трудно се открива на други места. Поне с такова впечатление съм останала покрай познати.

# 1 247
Да, на децата сега труден им се вижда руския, а на нас едно време ни беше много лесен и приятен . Но си пишехме и с непознати  руски другарчета, и на мода си беше Smiley

# 1 248
  • Варна
Пиша кое е училището. Ще шумя и ще го раздухвам докато ми стигат силите.
31 СУЧЕМ. Не записвайте децата си там!!!! Особено до 7ми клас. Аз бях предупредена, но реших, че ще се справим.
Утре ще отида да видя работата му и ще преценя какво да правя оттук нататък.
Поздрави детето за смелостта да се яви! Ако може да запомниш горе-долу задачите, пиши за да знаем.

# 1 249
  • София
jenap,  съжалявам за отношението, което е получило момчето ти. Поздрави за смелостта и борбеността му. Заслужава и ти да се бориш срещу тази несправедливост.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 11:36 от Ahoney

# 1 250
  • София
Да, на децата сега труден им се вижда руския, а на нас едно време ни беше много лесен и приятен . Но си пишехме и с непознати  руски другарчета, и на мода си беше Smiley
внуците ни ще си пишат с китайчета, айде китайски паралелки... Joy
за правнуците не смея да кажа и да мисля

# 1 251
Имам една теория, но да видим дали ще се окаже вярна или си е само моя фантазия. Предвид факта, че при момичетата има спад на резултатите в няй-високия сектор прогнозирам, че в математическите училища ще влязат по-малко момичета в сравнение с миналата година. Ако се случи, това ще доведе до леко завишаване спрямо прогнозните балове за момичета и лек спад при момчетата.

# 1 252
Гледам, че средните балове, отчетени от МОН показват малко по-ниско ниво по бел от миналата година. Това би трябвало да "поеме" разликата с по-високите резултати по мат. Вероятно е да има промяна в баловете нагоре, но не мисля, че ще е с много.

# 1 253
Момичета, някоя писа, че по-голямото й дете учи японски. Колкото и да не ми се иска да хвърлям щерката в дълбокото, ПН с японски са един от вариантите пред нея  за приемлива нискобалова паралелка. Та в тази връзка имам въпроси относно езика до колко е труден като граматика и като йероглифи?
               Нашата госпожица ще бъде 12 клас в 18-то с японски. До постъпвнето и не е учила японски. Учителите им са добри и вече има положени три нива  на международен тест за установяване на нивото на владеене на японски
език JLPT. Взе ги в СУ"Кл.Охридски" без допълнителнии уроци. Започна с ентусиазъм и ще завърши с още по-голям ентусиазъм. Езикът не е лесен , но когато има желание проблем няма. Японският език е  език с проста фонотактика, чиста система от гласни, фонемна дължина на гласните и съгласните и лексикално значимо музикално ударение. Обичайният словоред е подлог–допълнение–сказуемо. Съществителните нямат граматичен род или число, не се използва членуване. Глаголите се спрягат, най-вече по време и залог, но не и по лице и число. Прилагателните в японския са винаги производни на глагол или съществително име. Освен основната азбука използват и  китайски логограми (канджи) и това са йероглифите. Японската писмена система използва и две сричкови писмености – хирагана и катакана, които са по-лесни от йероглифите. Според детето ни не е трудно. Може би защото тя пее и лесно схваща музикалността и звученето на езика. Брат и каза ,че испанският е много по -труден от японския.
               Ако детето ви има интерес към този език мисля ,че ще се справи без проблем.
               ПП. Пропуснах да кажа , че ако детето рисува изписването на йероглифите няма да го затрудни.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 11:07 от Didia

# 1 254
Ahoney, коригирах си поста с Есперанто. Да бъде политически коректен 🤣 извинявай

Монца, и аз имам същата прогноза, те и данните го показват и ще има повече момичета в математическите.

# 1 255
внуците ни ще си пишат с китайчета, айде китайски паралелки... Joy
за правнуците не смея да кажа и да мисля
Знам една китайско-руска внучка. Знае само ае и фе.
Та МОН трябваше да махнат или поне намалят руските паралелки, но те са бавна машина.

# 1 256
Здравейте,
За Географията в НПМГ дали има някакви прогнозни балове. Гледах, че миналата година на второ е била 430.

# 1 257
Никаква мода не е било да си пишем с руски другарчета, караше ни другарката (класната). Simple Smile На мен ми се беше паднало едно много красиво рускинче и все пак й пишех с голяма досада и никак не ми се занимаваше с това.

# 1 258
Да си пишем с руски другарчета беше почти задължително, никаква мода не е било. Аз бях отряден председател и трябваше да правя отчети и едната точка беше “100% кореспонденция с руски другарчета” (т.е., всеки от класа да пише на руско другарче). Някои им доставяше малко по-голямо удоволствие, някои - никакво, но си беше чисто задължение.

# 1 259
Нас пък не са ни карали. Адреси съм взимала както от детския периодичен печат, така и от учителката ни по руски - питала е някой иска ли, не е задължавала никого.
По морето руския си върви, във вътрешността на страната има спад, да. Като втори език се изучава при нас, заедно с немския, но все по-трудно се намират учители и по двата езика. Езикът не е труден, все пак е славянски. Падежите се учат, стига да има желание.

Общи условия

Активация на акаунт