Студенти в Нидерландия - 22

• 54 803
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
Да споделя за квартирите. Синът ми писа на сайта на My housing какво търси. След известно време му предложиха стая, направиха оглед  онлайн, после му поискаха нещо като мотивационно писмо и за щастие получихме одобрение. Иначе от април сме затърсили и пак сега. Така, че не се отчайвайте. Стискам палци на всички.

# 646
За телефона - вече 5та година си е само на българската карта, Виваком, Unlimited план. Не иска да си вади холандска и така си ползва със справедливото ползване. Оскъпяване 10тина лв на месец.

# 647
  • Cobrs
Здравейте, моля кажете къде може да се посети лекар в Айндховен? Дъщеря ми е с тахикардия и не знае дали да отиде в спешното. Няма личен лекар, в списък на чакащите е. Ще съм благодарна за всякаква информация.

# 648
  • София
Здравейте, моля кажете къде може да се посети лекар в Айндховен? Дъщеря ми е с тахикардия и не знае дали да отиде в спешното. Няма личен лекар, в списък на чакащите е. Ще съм благодарна за всякаква информация.
Преди 2 седмици имахме спешна нужда от лекар. Отидохме към 22:00 в Максима във Велдховен в спешното https://www.mmc.nl/ . Казаха ни, че ако няма личен лекар , спешното е мястото или да търсим Фемили доктор.

След 2 ходения там, не  ни помогнаха и намерихме случайно тази практика пак във Велдховен https://www.huisartsendebolzen.nl/zorgverlener/homa/

Има и това в Айндховен , но не сме го пробвали и мненията не бяха много добри https://www.catharinaziekenhuis.nl/

В тази практика ние приеха и ни съдействаха. Може да им се обадите. До там има възможност да си вземе Uber Или такси, има градски транспорт и около 25 мин е с колело.
Успех!

# 649
  • Cobrs
Много ви благодаря!

# 650
  • София
Здравейте, да се разпиша в темата с първокурсник. Всичко ми е изключително полезно, благодаря за цялата информация. Имам въпрос - при попълване на формуляра за субсидия за наема се изисква да се посочат разбити разводите за ток, почистване и др. на общите части. В нашия договор имаме посочени отделно суми, но те да за студиото. Може ли да ми кажете откъде да ги разберем?

# 651
  • София
И ние имахме същото затруднение, хем бях платила на Unify и го правихме с техен консултант. Подадохме без тези разходи. След това записах час в местната служба за данъци и такси, за да отиде дъщеря ми на място да й помогнат. Казали, че може да посочи като разходи 12 евро над сумата на чистия наем (това - като им занесе договора да го видят) и веднага го допълнили във вече подадения формуляр. Тя обаче не видяла в полето за кой вид разход го нанесли.
Т.е. съветвам ви и вашият младеж да потърси помощ в службата за местни данъци и такси.

# 652
Здравейте, да се разпиша в темата с първокурсник. Всичко ми е изключително полезно, благодаря за цялата информация. Имам въпрос - при попълване на формуляра за субсидия за наема се изисква да се посочат разбити разводите за ток, почистване и др. на общите части. В нашия договор имаме посочени отделно суми, но те да за студиото. Може ли да ми кажете откъде да ги разберем?

Какви са изискванията за получаване на тази субсидия за наем?Предполагам,че като е първокурсник синът Ви,още не работи.

# 653
  • София
Писали сме няколко пъти за надбавката за наем - изискванията са жилището да е одобрено за такава надбавка (обикновено е за студио, но има и стаи в студентски комплекси, които са в заварено положение - при всички случаи наемодателят знае), чистият наем на студент от 18 до 23 г. да не надвишава 454,47 евро за 2024г.
Няма изискване да работи студентът.
Ето линк да прочетете по-подробно:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/huurtoeslag/co … urtoeslag-krijgen

# 654
  • София
И моят бъдещ второкурсник замина вчера, пътува до Шарлероа, съвсем малко закъснение имаше полета, после малко се помотал из Брюксел и след това с влак се прибрал вечерта. Както отбеляза тъжно сестра му на летището, докато го прегръщахме - "Лятото свърши" , наистина престоят тук си е съществената част от хубавото лято и за студента, и за нас! Някой беше споменал в темата, че втори курс е най-труден, тъй като правели сравнението, след топлото и безгрижно лято. Да са здрави и да устояват!
Здрава и успешна учебна година на всички!

# 655
Успешна да им бъде новата учебна година и дано има повече слънце и там!

# 656
Моят син отиде още средата на август за опознавателната седмица, която каза, че била скучна. За сметка на това се е запознал с доста от българчетата там, та си има компания и не му е скучно. Вече ходи в Айндховен, в Ротердам, Хага и Лайден. Времето било хубаво за сега, само един ден имаше с повечко дъжд. Но винаги е с къс ръкав и с нещо връхно, защото ту ставало топло, ту застудявало и разбира се има чадър винги в раницата. Доволен е за сега, не скучае, обажда се често и чакаме първия учебен ден, че съвсем наближи. Да им успешна новата учебна година на всички студенти!

# 657
Здравейте,
Дъщеря ми днес се нанесе в апартамент, който наехме дистанционно и се оказва отвратително мръсен, пълен с лични вещи, остатъци от храна и т.н. пълна мизерия, не знам дали можете да си представите подобно нещо. В договора, разбира се няма клауза в която да се обяснява в какво състояние трябва да е апартамента при наемането му, никой не се е сетил, че нещо подобно въобще е възможно. Оказва се, че квартала също е доста съмнителен. Изключително сме притеснени за положението и се чудя има ли законово към кой да се обърнем в такова положение, тъй като пък ако искаме да освободим апартамента (а търсихме месеци наред място за настаняване) трябва да предупредим 3 месеца по-рано Sad  А именно да се позовем на мизерните условия предоставено от наемодателя и да го освободим по-рано с минимална компенсация?
Благодаря ви!

# 658
За кой град става въпрос?

# 659
  • Sofia
Здравейте,
Дъщеря ми днес се нанесе в апартамент, който наехме дистанционно и се оказва отвратително мръсен, пълен с лични вещи, остатъци от храна и т.н. пълна мизерия, не знам дали можете да си представите подобно нещо. В договора, разбира се няма клауза в която да се обяснява в какво състояние трябва да е апартамента при наемането му, никой не се е сетил, че нещо подобно въобще е възможно. Оказва се, че квартала също е доста съмнителен. Изключително сме притеснени за положението и се чудя има ли законово към кой да се обърнем в такова положение, тъй като пък ако искаме да освободим апартамента (а търсихме месеци наред място за настаняване) трябва да предупредим 3 месеца по-рано Sad  А именно да се позовем на мизерните условия предоставено от наемодателя и да го освободим по-рано с минимална компенсация?
Благодаря ви!
Ако все пак сте измамени, незабавно се свържете с полицията и повдигнете обвинение. Опитайте се да създадете пълен и ясен файл (набор от документи и комуникация с изманика).
Източник: https://www.wooninfo.nl/english/how-to-avoid-housing-scams/

Общи условия

Активация на акаунт