На море в Турция - тема 84

• 60 387
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Твърд привърженик на личния траспорт съм. Но да не започваме пак спорове.

Що се отнася до цените на ресторантите - може би това меню, което Navy е дал е на ресторант без алкохол. По принцип има драстична разлика в цените на заведенията, които предлагат и които не предлагат алкохол в Турция.

# 301
Що се отнася до цените на ресторантите - може би това меню, което Navy е дал е на ресторант без алкохол. По принцип има драстична разлика в цените на заведенията, които предлагат и които не предлагат алкохол в Турция.

Стига де, 55TL(3лв) за стек сьомга. Кой знае  коя година е снимано това меню.

# 302
Има ли български туроператори, които работят с чартъри, различни от българските?
Моите родители преди 7-8 години ходиха на екскурзия с Премио травъл, и тогава летяха с Corendon.
На българските самолетите са им сто годишни..

# 303
ESPASE, менюто е от преди 1-2 седмици в центъра на Олудениз, Фетие, на първа линия на плажа "Bella Gusto" ресторант...
Реално цените не са такива, нещо странно има в това меню и затова и попитах...
В този курорт супите са по 150 лири, аданата е 300-350 лири, както и пицата е около тази цена, целите риби се движат между 400 и 550 лири, салатите са около 300 лири... да, скъпично е, но все пак се намира в перлата на турската ривиера /по мнение на много влогъри и туристи/
По мое мнение все още е по-евтино спрямо нашите емблематични курорти, като Стария Несебър и подобни. Един човешки обяд в този курорт в Турция може да бъде под 100 лева, колкото и относително да е това. Аз обикновено меря с моя аршин, понеже отдавна не прикалявам с алкохолните и кулинарни ексцесии, но държа на качествената и здравословна храна.
От две седмици насам гледам поне по 5-6 наскоро качени клипове за турските курорти, особено за Алания. Да, всичко е поскъпнало, но не толкова, колкото се внушава, все още е много поносимо и ако знаеш къде и как да хапваш, почивката ти може да излезе на много добра цена. Без да обръщам внимание на лукса и оня гъдел, който те кара да си мислиш, че си яхнал ебаси и лукса и далаверата по време на почивка, а всъщност си на един голям и по лъскав "туристически лагер" с още хиляда като теб... ще кажа, гледайки нещата малко по-реално като отношение, любезност, чистота, лично пространство, свобода, кулинарно удоволствие... самоорганизираната почивка може да ти стъпи на половин цена спрямо ол инклузива. Просто големите комплекси ти дават усещането, че се докосваш до някой уникален лукс, а то не е точно така... освен ако не си в тези комплекси, в които лукса наистина си струва цената.
Понеже е в района, към който имам интерес, глефах 2-3 клипа от туристи в Liberty Likia Adults Only Fethiye - Олудениз. Ще цитирам жена ми: все едно съм на някой голяма автогара, където си принуден в цялата суматоха да се обслужваш сам в навалицата... шумно, нервно, ограничаващо като време и privacy, в смисъл нямаш спокойно сепаренце, с цветя, тиха музика и спокойствие, където без да бързаш да споделиш вечеря с любими хора... луксозен стол на самообслужване, това е.
И моето скромно мнение: Има разлика между сготвена една порция и готвено в казана за стотици! Да, комплексите си имат своите а-ла-карт ресторанти, но това е $$$ отгоре все пак...
И, да, плюса е, че всичко е уж на едно място... но само във високия клас хотели можеш да усетиш индивидуалното отношение и това, че не си част от този мравуняк около теб.
Все още хотелите в градските части са на приемливи цени, има изключително кокетни и без големи претенции чисти и спокойни места за цени от 80 до 180 лева на стая, повечето със закуска. Тези, с оценка в Гугъла над 4.4 не са малко и са напълн оправдани...
Много от ресторантите, в страни от популярните улици са на хубави цени, средната цена за нормално хапване се движи около 20 евро на човек, пак казвам, това е строго индивидуално, но гледам от моята камбанария все пак...
Без да съм крайно зависим от финансите, гледайки реално на нуждите на нашата компания, оптималният бюджет който сме заложили дневно е под 150 лева на човек и това изобщо не ни ограничава, смятайки къде спим /35 квадрата апартамент с отделна стая, балкон, кухненски бокс, трапезария, оценка 4.7 в Гугъл, на 12 минути пеш от Клеопатра плаж/ и храна два пъти на ден, закуска и вечеря в проучени ресторанти... това прави 2100 за седмица, добавяйки и пътните разходи влизам две идеи под цената на предпочитан за мен ол инклузив, който не би ми дал повече...
Разбира се това е крайно различно от желанието за почивка на много хора, които искат някой да ги стовари на едно затворено място и от този момент насетне те само да редуват спане, басейн, хапка, плаж, коктейл, басейн, пийка, вечеря, анимация, дискотека, спане... и така 7 дена. Няма лошо, дори е повече от хубаво погледнато отстрани. Много хора имат натоварено ежедневие и работа и такава почивка е повече от нужна... иначе нямаше да съществуват тези комплекси. Това според моята лична статистика са над 90% от желаещите да почиват...
Самата мисъл всеки ден да планираш и да се грижиш за всичко това явно уморява...

Сега за првозвачите. Вижте прясна-прясна новина с турска авиокомпания. Явно тористическите агенции не са виновни и нещата не зависят от тях...

Извинявам се, ще допълня, да не останат някои хора с грешно впечатление.
Ние също харесвамe Ол инклузива и не го отричаме напълно, но го предпочитаме в определена степен или време.
3 от нощувките ни във Фетие /Олудениз/ са в Ол инклузив комплекс Мери в Синята лагуна.

https://merihotel.com

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 14:00 от Navy

# 304
  • София
Navy, много полезна информация, благодаря! Ние съчетаваме олинклузив почивката с няколкодневна екскурзия с 2-3 нощувки във всяка посока, така че я прочетох с голям интерес и удоволствие.

Замисляла съм се за почивка на собствени начала в Турция, но за мен такава в Гърция има редица предимства. Лично мен ме изнервя необходимостта от  проучване, дали в дадено заведение се пие или не. Не сме алкохолици, но не се лишавам от удоволствието да полея мръвките със студена биричка. Не ми се вижда справедливо, освен това, да плащам по-скъпо за една и съща храна, само защото в ресторанта се сервира алкохол. Така че Турция не може да ме спечели за турист на собствени начала за морската ми почивка.

# 305
  • Пловдив
Тези цени вероятно са за 100гр. от посочената риба...

# 306
  • София
Navy, ако бяхте на толкова ненавиждания от теб AI, грам нямаше да те вълнуват менютата и цените. Не мога да си причинявам търсене на ресторанти и цени, които да ми уйдисват. Голямо мъчение щеше да ми е.

Да кажа относно BHAir, че са прекратили договора с проблемните си подизпълнители. Все пак има и много други причини за закъснения, независещи от авиокомпанията.

# 307
Тонка*, цените ги коментираме като тенденция в страната, повлияни от огромната инфлация и като тема, актуална за всички.
В Ол инклузива цени няма смисъл да се коментират, защото там всеки си е платил гевезелъка двойно Simple Smile
Има една приказка: Кеф-а цена няма....  Така че всеки си гали кеф-а както намери за добре. Не си броим стотинките като сме на почивка, това е характерно за почти всички. Самия хотел понякога излиза част от общия харчлък, а НЕ основното, ако не стоиш в него...
На последната Алания която направихме, оставихме повече пари в магазините, отколкото в агенцията за хотел и ол инклузив Simple Smile
...
И за какво ги пишем тези работи?
Еми просто е... защото е интересно, защото не всички хора сме еднакви, защото не всеки иска да е на самоорганизация или на пък на ол инклузив само, защото освен шезлонгите и чакъления плаж с плавен достъп и аквапарк, ти си в друга страна и друг град и искаш да се откъснеш и да полюбопитстваш, а също така има и хора, които финансово са притиснати и искат да минат тънко, с минимум компромиси, и най-накрая - защото е вариант, който се предпочита, дори да са 5% от почиващите, пак си струва да се коментира Simple Smile
...
Ето актуални цени от ресторант с типична турска кухня. ÖZTAT KEBAP TANTUNİ се посещава основно от местни турци, предпочитано място е, кухнята е добра, отношението брилятно, дано имам възможност да се убедя в това скоро, чета само отзиви за сега Simple Smile Вариант е да се опита автентична кухня за тези, които желаят, защото е ясно, че в Ол инклузива готвят така, че да се хареса на масовката, малко по европейски...

Това с алкохола е наистина неприятен момент, лично мен все по малко ме вълнува, но си е фактор, да.

А за търсенето на нови места, като магазини, ресторанти, различното, като кухня, като атмосфера, като усещане.... дай ми само това Simple Smile При мен е обратно, убива ме еднообразитето и това, някой да ти определя какво е хубаво за теб... Изборът е свобода Simple Smile

П.П.
Има един момент който забелязвам и лично, и като мнения на почиващи.
Нивото като качество и разнообразие в Ол инклузива се смъква осезаемо, за да могат хотелите икономически да компенсират.
И проблема не е в покриването със суми, които сме платили за храната, която бихме консумирали, колкото огромния излишък, който се получава, но е необходим, за да гарантират съответното разнообразие.
И по-лошо ще става... просто математиката им не излиза Sad

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 16:32 от Navy

# 308
  • София
Navy, всеки е прав за себе си.
В едно обаче си много прав - ние изхарчихме колкото за още 2 почивки по магазините. Joy Когато теглихме чертата, свят ми се изви. А се бях зарекла, че ще съм мега спестовна този път и бях обменила само 700 лв. Още на фришопа заминаха 405 евро за парфюми. Grin
Но така или иначе си гледам удобството. Обичам всичко да ми е на една ръка разстояние - ресторант, плаж, басейн... Все пак съм отишла на почивка, а не да бия пети в жегите. По същата причина не сме посетили Ефес - не мога да си представя да вися на камънака на 40+ градуса. Аз и в Помпей се напрегнах жестоко. Sunglasses
Със сигурност ще си изкарате чудесно, след като компанията ви харесва този начин на почивка.

# 309
  • София
Ееее, Ефес си заслужава! Страхотно място! Много съм впечатлена.

# 310
2022 г. посетихме Ефес. Беше края на май. Тръгнахме сутринта към 10 часа с колата от хотела, който беше на 15 минути от тази забележителност. Предложиха да ни закарат с файтон до горе, за да не изкачваме. Спестихме поне вървенето до горе. За 4 човека тогава ми се видяха доста пари билетите (всички обекти). Започнахме разглеждането, коетно отне около 2 часа. Жегата беше ужасна. Камъни, камъни и пак камъни. Търсихме да си купим вода. Без екскурзовод, само гледахме и даже не разбрахме какво гледаме. Като цяло освен на мен, на другите им беше доста безинтересно и съжалиха за тази самоорганизирана екскурзия.
Може би, ако имаше кой да разказва щеше да е съвсем друго.

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 20:55 от Daniela_Nikolova78

# 311
На Ефес, а и на други арх.обекти в Турция, където съм ходила, има аудиогайдове. Не знам защо повечето хора си ги спестяват, не са нещо скъпо. Един се пуска на високоговорител и се ползва от цялата група. Със сигурност имаше на руски и английски, на  български май не. В Ефес само ние бяхме с гайд и първо се притеснявах да го пускам високо, за да не преча на другите, но забелязах, че хората по-скоро се заслушват и те, отколкото да показват някакво недоволство.
Сега има и някакъв нов интерактивен музей, но не е евтин:

# 312
  • Берлин
За мен Ефес е нищо и половина, не бих нито повторила, нито препоръчала. Загуба на време.

# 313
  • sofia
Бих отишла отново в Ефес, но само с екскурзовод! Нашият беше перфектен, градът буквално оживя пред очите ми.

# 314
Ми, кво да му гледаш на Ефеса? Хора, къщи салтанати ...

Общи условия

Активация на акаунт