На море в Турция - тема 84

• 60 240
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Никога на никоя граница не са ми търсили актове за раждане. Носех по едно време, чела тук-там, но вече се отказах.
Може ли някаква информация къде е записано носенето на актове за раждане по граници? Досега не ми е попадало нищо официално.

# 346
По закон не се изисква акт за раждане. Има изброени в кои случаи какви окумен ти се изискват.
А кой е родител и кой не е го виждат в системата. 24 часа след промяната на име, семейно положение и др е видимо в системата.

# 347
Здравейте,
За пътуване до Турция със самолет ни казаха, че за детето трябва да вземем и Удостоверението за раждане, тъй като фамилиите ни с мъжа ми, не ни съвпадат и не сме женени.
Въпроса ми е трябва ли да го превеждам на друг език, защото удостоверението е на кирилица.
Borisova Zbz много точно го е написала : фамилиите ни с мъжа ми, не ни съвпадат и не сме женени
Как ще се докаже, че детето е тяхно, освен с Удостоверението за раждане.

# 348
  • Някъде в Европа...
Лично съм питала служителите на границата с Турция (но сухопътна) при проверка на паспортите, дали е нужно да нося оригинал на акт за раждане на детето ми. Отговорът беше точно такъв - "не, ние виждаме всичко в системата ако поискаме..."
Не опонирам, само спиоделям моя опит. Аз не нося оригинал на акта (никога не са ми и искали, дори нямам спомен да са искали и копие, показвам само декларацията и нося копие на нея за оставяне там), оригинал нося само на декларацията за съгласие от бащата...

# 349
  • София
Здравейте,
За пътуване до Турция със самолет ни казаха, че за детето трябва да вземем и Удостоверението за раждане, тъй като фамилиите ни с мъжа ми, не ни съвпадат и не сме женени.
Въпроса ми е трябва ли да го превеждам на друг език, защото удостоверението е на кирилица.
Borisova Zbz много точно го е написала : фамилиите ни с мъжа ми, не ни съвпадат и не сме женени
Как ще се докаже, че детето е тяхно, освен с Удостоверението за раждане.
За мен не е логично да доказваш каквото и да било с документ без снимка, който за 2 мин на уърд може да пише каквото си поискаш. Затова попитах има ли нормативен документ или е градска легенда.

# 350
  • Beyond the Frontiers
Няма да споря с никой.
Това е документ, който всеки от нас има и един лист хартия на никой няма да натежи в багажа.
Всеки пътуващ носи лична отговорност да има всички нужни документи за самоличност за конкретното пътуване.
В случай, че граничен/паспортен контрол откажат достъп до съответната дестинация, проблемът си е на пътуващия. Шанс да оспорите няма никакъв.
И никой не е длъжен да върне пари, никой не е длъжен да осигури транспорт до изходна точка.
Една жена каза, мен никога не ми се е случвало - НЕ е източник на информация.
Разбира се "Всеки сам си прецЕня".

# 351
Някой скоро да е отсядал в Cornelia Diamond Golf в Белек? От вайбър групата на Турс клуб пратиха оферта, която ме устройва. Но в Трипадвайзър прочетох негативен коментар, че са амортизирани стаите, няма хубаво кафе и т.н., което ме отказва. Уж е реновиран 2017 г, толкова ли е зле и да е празен хотела. От друга страна не се знае какви стаи ще се дадат, което също е минус.

Sirene Belek е на почти същата цена  -предполагам,че ще е по-добър вариант от Корнелиа, пише,че е реновиран 2021, някой с отзиви за там?

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 23:05 от CarryIna

# 352
Законът го е преценил преди вас и не е нужно да ви казва някоя жена.
В законът, заповедта са ясно и точно посочени документите. Акт за раждане, независимо оригинал или копие не фигурира там

# 353
Аз носех по едно време акт за раждане (копие и оригинал) но пътувах само аз с детето без бащата и детето беше доста по-малко от сега. Само веднъж при проверка на декларацията за пътуване ми взеха и копие от акта за раждане.
Но това беше преди години, тогава все още на границата се качваше митничар и събираше паспорти и декларации.

# 354
  • Пловдив
Някой скоро да е отсядал в Cornelia Diamond Golf в Белек? От вайбър групата на Турс клуб пратиха оферта, която ме устройва. Но в Трипадвайзър прочетох негативен коментар, че са амортизирани стаите, няма хубаво кафе и т.н., което ме отказва. Уж е реновиран 2017 г, толкова ли е зле и да е празен хотела. От друга страна не се знае какви стаи ще се дадат, което също е минус.

Sirene Belek е на почти същата цена  -предполагам,че ще е по-добър вариант от Корнелиа, пише,че е реновиран 2021, някой с отзиви за там?
Мисля ,че Корнела е по-висок клас от Сирене.Иначе аз съм почивала в Сирене.Много спокойна и хубава почивка беше.Ако сте с деца ще им е скучно.Анимацията е слаба през деня,плажа е хубав но веднага става дълбоко.Ако сте само възрастни е идеален вариант.На каква цена ги предлагат Турс клуб?

# 355
# 356
Виждам, че няма много отзиви за Kaya Belek и Kaya Palazo. Оглеждаме ги за Нова година. Има ли някой с впечатления? Виждам, че са близо до Легендите. Така и още не сме ги посетили, та го обмисляме.

# 357
  • София
Няма да споря с никой.
Това е документ, който всеки от нас има и един лист хартия на никой няма да натежи в багажа.
Всеки пътуващ носи лична отговорност да има всички нужни документи за самоличност за конкретното пътуване.
В случай, че граничен/паспортен контрол откажат достъп до съответната дестинация, проблемът си е на пътуващия. Шанс да оспорите няма никакъв.
И никой не е длъжен да върне пари, никой не е длъжен да осигури транспорт до изходна точка.

Изобщо нямат право да изискват документ, чиито данни достъпват служебно.

Закон за електронното управление
Чл. 2. (1) (Доп. - ДВ, бр. 80 от 2023 г., в сила от 19.09.2023 г.) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, не могат да изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните или от централен администратор на данни.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2023 г., в сила от 19.09.2023 г.) Първичният администратор на данни е административен орган, който по силата на закон събира, създава за първи път, изменя или заличава данни за физически лица, юридически лица, обекти или събития. Първичният администратор на данни предоставя достъп на физическите и юридическите лица до цялата информация, събрана за тях.

И ако това се случи, което ме съмнява, гражданинът има право да подаде жалба в Министерството на електронното управление и гарантирам от опит, че нарушителят ще бъде глобен.

# 358
  • somewhere over the rainbow
А кому е нужно да се водят спорове по границата /за да покажем колко сме компетентни/, да бавим опашката, да си разваляме настроението /тръгнали на почивка/, вместо просто да носим един лист и да улесним всички?
И аз съм питала на сухопътната граница. Отговорът беше "не, не сте длъжни, но ни улеснявате и правите проверката по-бърза".

# 359
  • Sofia
Мдааа глобяването на нарушителя едва ли би "стоплило" недопуснатия да напусне страната и загубил значителна сума, и най-вече почивката си. Познавайки от първо лице нивото на държавната администрация, не бих лежала на това, къде какво пише и какви са правата ми. Не, че няма да си ги търся, разбира се, но ще е малко "след дъжд качулка". Всеки сам си преценЯ, както някой по-рано написа.

Общи условия

Активация на акаунт