ЛОНДОН - 14

• 35 101
  • 724
  •   1
Отговори
# 600
  • софия
За Скай гардън не виждам причина да се запазва маса. На място свободно може да се вземе всичко и дори и да няма свободна маса, ще се освободи докато се наслаждавате на гледката от всички страни. Единствено трябва да се букнат билети за влизане.

Ако децата пътуват с единия родител, освен декларацията, оригинали/ копия на актове за раждане нужни ли са?
Да.
Защото... Къде го пише?
Цитат
Пътуванията на малолетни (до 14 г. възраст) и непълнолетни (до 18 г. възраст) български граждани, по-конкретно излизането от България, е регламентирано в Закона за българските лични документи (ЗБЛД). Съгласно чл. 76, т. 9 от ЗБЛД може да не се разреши напускане на страната на малолетни и непълнолетни и поставени под запрещение лица, които притежават валиден паспорт или лична карта, но нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители, настойници, попечители. Това писмено съгласие – декларация се заверява от нотариус, но може да бъде заверена и от съдията по вписванията при съответния районен съд, кметът на населеното място, което не е общински център, а ако е общински център – кметът, заместник-кметът, секретарят на общината, както и кметският наместник, когато в района няма нотариус. В чужбина такава декларация може да бъде заверена от българските консулски длъжностни лица, в консулски служби на съответните посолствата. Такава декларация може да бъде заверена и от местен нотариус, но същата задължително трябва да бъде заверена с “Апостил”, ако съответната държава е страна по Хагската Конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове. Ако държавата не е страна по споменатата конвенция, заверената от местен нотариус декларация за съгласие трябва да бъде легализирана съответния законов ред пред Министерството на външните работи. На границата следва да се представят оригинал на декларацията и обикновено (незаверено) копие от нея, което остава на граничния пункт.
https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/patuvane … tuvane-deca-do-18
Всички данни за децата служителите сами си проверяват в системата. Н.и.к.о.г.а. на летището не са ми искали акт за раждане на детето (с различни фамилии сме). Пътува от 7 годишна със самолет. Носехме нотариално заверен такъв, за да не бавим опашките на сухопътната граница. Ако нямахме, просто трябва да влизат и проверяват.

Доп.
Цитат
В нотариално заверената Декларация за съгласие, предоставяна от родител/ите за пътуване на дете  в чужбина с класен ръководител, треньор, ръководител на групата и др., е препоръчително да бъде включен допълнителен текст за упълномощаване на придружителя, в случай на изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ (БЛД). Придружителят е препоръчително да бъде упълномощен с правото, при необходимост, да подписва Декларация по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на БЛД за малолетни деца/приподписва за непълнолетни, както и да подава/приподписва Заявление за издаване на нов БЛД за малолетни/непълнолетни български граждани.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 05:56 от zvаnchе

# 601
Има ли магазин за детски дрехи George в района на централен Лондон?
Може да погледнете ASDA в Clapham Junction..Мисля, че е на 2 спирки от гара Виктория

# 602
За луксозният ресторант(French church) в Скай Гардън е нужно де са букне предварително,другото заведение-не.
Иначе можете да разгледате и без посещение в самият ресторант.

# 603
Имате ли представа кога е последния влак на метрото за линията Пикадили от Хийтроу?
Проверявам с гугъл мапс като маршрут - дава ми го в 23.45 ч, рових доста и на друго място намерих 23 ч
Кацаме по план на летище Хийтроу в 22.45 ч, няма да чакаме багаж, чудя дали ще успеем да се придвижим с метро или да мисля опции за някакви трансфери или такси...
Ако някой е хващал от там метро - много ли се върви от терминала до спирката на метрото?

# 604
Хийтроу има няколко терминала, на Т4 и Т5 не се върви много. Трябва да стане. На сайта на TFL (transport for London) трябва да има разписанието

# 605
Ако кацате през уикенда (петък-неделя) Пикадили е денонощна.
Тук може да си зададете от кой терминал и до коя спирка ви трябва. Последните попринцип през седмицата са около 23:30.
https://tfl.gov.uk/tube/timetable/piccadilly/

# 606
Хийтроу има няколко терминала, на Т4 и Т5 не се върви много. Трябва да стане. На сайта на TFL (transport for London) трябва да има разписанието
Кацаме на Терминал 3, кацаме в четвъртък

# 607
  • София
Знаете ли в Понеделник в колко часа пускат билетите за Скай гардън? Аз не открих информация на сайтът им.

# 608
Около 10 часа бг време.

# 609
от T3 има малко повече ходене, тя е една станция и се намира по средата между Т1,2,3 (единия от тия вече е разрушен)

# 610
До 27 април на Лондон гостува Circus Extreme. Билетите не са скъпи,но това шоу трябва да се види.Аз не мога да опиша с думи това,което видях.Каскади с мотори,спиращи дъха акробатични номера,невероятни артисти.Насладих се на всяка минута,но и все още съм в размисъл,как може хора,да рискуват по няколко пъти на ден живота си,за пари.
Ако в момента сте в Лондон,не пропускайте този уникален цирков спектакъл.Лично аз,ще отида още веднъж

# 611
  • ВАРНА
Христос Воскресе!

Нашето пътуване до Лондон наближава и започнах да сглобявам програмата.
Някой посещавал ли е The London Dungeon? Прочетох и изгледах няколко видеа я тубата. Дъщеря ми е страхотен екстремист и нищо няма да я стресне или изплаши. За себе си се чудя дали ще издържа обаче Simple Smile Страшна пъзла съм.

# 612
  • софия
Интересно е. Не мога да кажа как ще понесе на хора, които силно се впечатляват, дори и да знаят, че не е истина.

# 613
Христос Воскресе!

Нашето пътуване до Лондон наближава и започнах да сглобявам програмата.
Някой посещавал ли е The London Dungeon? Прочетох и изгледах няколко видеа я тубата. Дъщеря ми е страхотен екстремист и нищо няма да я стресне или изплаши. За себе си се чудя дали ще издържа обаче Simple Smile Страшна пъзла съм.

Посещавали сме го, писала съм в темата по-рано. Нищо страшно няма.

# 614
Здравейте!
Планувам посещение на студиото на Хари Потър като изненада за дъщеря ми (голяма фенка).
Все още съм в самото начало и исках да ме посъветвате дали правилно се ориентирам като цяло. Акцент е основно Хари Потър. Всичко друго е второстепенно и е - ако е възможно и ако има време.
Период - началото на Октомври. Има евтини полети от Бургас, което ще ми спести път и време на местно ниво.
Октомври как е за посещение? Като натовареност на обекта, като метеорологично време в Англия? (не мога по-рано; работя в летния туристически бранш)
Ден 1: Кацане на летище Лутън следобяд към 15ч тамошно време. Докато излезем да кажем 16, 16 и нещо. От тук следват въпросите ми - заслужава ли си да пътуваме директно към централен Лондон или по-добре да резервирам някой от хотелите в пакет и близо до студиото, да преспим и сутринта да започнем с посещението на студиото?
Ден 2: Хари Потър. Колко време средно се прекарва на това място за едно пълно изживяване? Освен посещение, нищо друго не съм планирала. След края на обиколката - отпътуване към централен Лондон. Следобяд/вечерта - обиколки, разходки. Нощувка.
Ден 3: Мисля го според това какво е времето - ако е хубаво, ясно - ще обиколим каквото можем - забележителности отвън - Бъкингамски дворец, Биг Бен, Парламент, Уестминстърското абатство, Лондонското Око... А ако времето е лошо, дъждовно и мъгливо - прирононаучен музей, Сий лайф... Нощувка.
Ден 4: Полетът е следобяд, тоест сутринта можем лека обиколка и още преди обяд трябва да сме се ориентирали към летището.

Дайте съвети - кое да, кое не, кое е голяма глупост? Не съм посещавала Лондон. Пак казвам - акцент е Хари Потър, а всичко друго - ако е възможно. Ако съм сама - знам какво искам да посетя и програмата ще е съвсем друга. В случая е подарък за детето и трябва да е по-ориентирано като за 9 годишна.
Ако някой е споделял по темата - ще ме насочите ли в коя тема назад да търся.
Иначе се ориентирах за приложения за транспорт - влакове, автобуси, горе долу ми стана ясно.

Общи условия

Активация на акаунт