Има ли смисъл да уча руски език?

• 2 036
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте.На почти 30 години съм, имам работа, която не е свързана с езиците. Знам англ. на ниво б1. Въпросът ми е има ли смисъл да уча руски - ще ми е от полза ли в България?

# 1
Зависи от сферата на работа и интересите ти.
Езиците са богатство. По крайбрежието се търси, предполагам и в Банско също. Във вътрешността на страната няма такова търсене, но от друга страна езикът е богатство и дава достъп до литература, музика, филми, култура, наука... Гугъл преводачът все още не се справя добре с преводи от и на български, понякога сътворява тотално разминаване в съдържанието на оригинала и превода, такова, че и идеята се изкривява.

# 2
# 3
За мен би имало смисъл само за удоволствие/интерес към културата или ако ще живееш и работиш там. Или за преводаческа дейност. По всякакви бизнес и туристически въпроси на територията на България (а пък и извън) обикновено се използва английския като средство за комуникация.
Не че ще ти е излишен, ако го говориш, но чак такива усилия тепърва да го учиш...

# 4
Освен ако няма да четеш класика в оригинал - не виждам голям смисъл. За случайна комуникация българин и руснак се разбират достатъчно лесно, колко и напористо руснаците да отказват да говорят български, това не означава не го знаят, ако нещо им трябва - бързо сменят лентата. Това в България, в чужбина не виждам къде ще ти трябва, освен някоя рускоговоряща страна.

Преводач…малко късно ми се струва за такова посвещаване, а и руският не е рядък или ценен език, че да се взима скъпо за него.

За туризма е полезен, предполагам, ама пак не е голяма болка. Работила съм на летище, обслужвали сме само полети до Русия, с 5 фрази на кръст се разбирате, останалото е свободно за интерпретация.

# 5
Знам руски и работата ми е тясно зависима от ползване на чужди езици. В последните години заради разбутаните отношения с Русия доста рядко се налага да ползвам руски, освен при общуване с украинци.

Но език не се учи за един ден, а времената се менят.Така че ти се прецени каква точно ти е идеята. Ако в някакво бъдеще смяташ да ползваш руски, независимо за какво, учи го. Не е лесен език, имай предвид.

# 6
  • София
Винаги има смисъл да се учи език, който не е с регионално значение, тоест говорен от силно ограничен брой хора.
По отношение на информация рускоезичните сайтове и форуми предлагат океан от информация.
На мястото на автора бих отделила още малко време на английския и тогава да се замислям за втори език.

# 7
Аз знам руски на много високо ниво. Ползвам го единствено за лични нужди. Но разбира се, всеки език е богатство.

# 8
Каква е целта? Защо искаш да го учиш? Ще ти донесе ли нещо това знание  за удоволствие ли? Много е ценно да знаеш руски, но това ще има ли стойност т.е. ще го ползваш ли за работа, пътувания.....

# 9
Руският е много полезен и широко говорим език. Учила съм различни езици, но единственият език, който ми е бил от полза, освен английския в чужбина, е руският. Не съм го ползвала с години, но последния път беше в Сан Франциско, град в който официалните надписи са на английски и мандарин, защото голямата част от населението са с азиатски корени. Попитахме за посока първата срещната с външен вид на китайка, която говореше оскъден английски, но се оказа от някаква малка руска република.

В Канада пък мен ме спря украинка, работеща в местната администрация, с която доста дълго си говорихме, на руски, защото тя говореше по-добре френски. В Испания преди около 15г хотелчето, в което отседнахме, в селото на сериала “Синьо Лято”, го държеше руско семейство, така че също беше удобно. Но като цяло руският беше по-полезен преди 25г в чужбина, когато чужденците бяха предимно от близки до Европа места и нямаше широко разпространение на дигитални преводачи, завършващите училище не знаеха на нивото на днешните деца английски, а повечето икономически имигранти не бяха от други континенти.като в днешно време.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 10:20 от ierldan

# 10
На твое място бих си надградила английския до С1. Всеки чужд език е богатство, разбира се, но според мен е по-добре да знаеш един наистина добре, отколкото 2-3 на ниво поръчване в ресторант и гледане на клипчета в ТикТок.

А специално английски С1 ще ти отвори много повече възможности за работа и в България, и в чужбина. Да не говорим за личната полза -- филми, сериали, музика, книги, информация, Ютюб ако щеш -- има много повече оригинално съдържание, от колкото на руски. Няма какво да се лъжем, това е световният език в момента.

# 11
за мен има смисъл. аз съм от езикова, руският ми беше един от езиците. в университета (в чужбина) си продължих с него. за мен езикът е богатство и ти позволява да опознаеш и културата на хората. но, аз съм категорично за ученето на език,който ти харесва. само за едната работа ...според мен не си струва. имам ниво по португалски, но не го харесвам като звучене и не го ползвам. за сметка на това италианският с такова желание го учих и с кеф си го практикувам.
руският, въпреки войната, усилено го ползвам. имам клиенти,които не са с ОК английски, но знаят руски и така си общуваме.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 18:25 от kokozavar

# 12
Вдигни си нивото по английски. До С1 ще са ти нужни поне 2 г. интензивно учене.

# 13
Учи го, ако ти харесва като език. Аз го ползвам за четене и за преводи, не за общуване. Превеждам богословски текстове от руски.

# 14
Най-безполезният език, който ми се е налагало да уча. Но това си е мое мнение.

Общи условия

Активация на акаунт