Студенти в UK - 16

• 16 917
  • 216
  •   1
Отговори
# 210
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря ви, момичета.
Купувала съм от УК и в различни периоди съм ползвала услугите на Емпреса, Гъбките и Джиджибиджи. Знам как работят в България и съм/бях доволна от организацията на всичките три.

Търсех информация как действат в УК - доставят до Лондон само до складовете си; доставят до Лондон до адрес или до Лондон и  после препращат някак до други градове;
Багажът трябва да стигне до Ливърпул.
Изпратили сме питане до джиджибиджи, но още нямаме отговор.
Може би ще заложим на Български пощи, защото не е нещо спешно, не е нещо, което ще се развали от по-дълго пътуване, а и бащицата има ограничено време в България.

# 211
  • Варна
Момичета, дипломите бакалавър от Англия, трябва ли да се легализират в България?

Сина на приятелка завърши в ОК, строителен инженер, прибра се, работи, реши да направи магистратура и са ги вкарали в приключение тук.
Аз малко попрочетох, ама това, че дипломата е издадена в страна по Лисабонската конвенция, страна членка на Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, не означава ли, че няма нужда от легализации и заверки? А само от превод за да се ползва тук където е необходимо?

пп -
попрочетох и на някой може да му е от полза.
Да, естествено дипломите от Англия са признати тук, и в ЕС и с тях може да се кандидатства за съответна длъжност.
Разлика има само, ако човек реши да продължи образованието си тук в България.

В UK:
Бакалавър без placement (Honours) е 3 години = 360 UK кредита = 180 ECTS.
Ако има placement year, тя обикновено носи 60 UK credits = 30 ECTS (които не винаги са академични, но често се признават).
Програмите са по-фокусирани, с по-малко „общообразователни“ дисциплини.
След това често хората продължават с Master (1 година) → общо стават 240 ECTS.
В инженерните специалности често има и MEng – интегрирана магистратура (4 години) = около 240 ECTS директно.

В България и повечето от ЕС:
Бакалавърът е 4 години = 240 ECTS.
Повече общи предмети, „фундаментални“ дисциплини и задължителни курсове.
Магистратурата е 1.5–2 години, върху тези 240 ECTS.

Излиза, че UK Bachelor (Hons) = 180 ECTS, което е малко под нашия бакалавър.
Но UK Bachelor + Master = 240 ECTS → което вече е сравнимо и се признава без проблем като „завършено висше образование – магистър“.

За да се запише в Бг магистратура според българските държавни изисквания са необходими :
за професионален бакалавър → минимум 180 ECTS, 3 години;
за бакалавър → минимум 240 ECTS, 4 години.

В конкретния случай на сина на приятелката ми, той има 315 UK кредита = 157.5 ECTS.( 2 UK кредита = 1 ECTS)
Недостатъчно за признаване на степента, и невъзможност да запише магистратурата която искаше.

Всеки университет 'точкува' различно се оказва.
Погледнах дипломата на моята дъщеря, Бакалавър с placement, 240 кредита и изрично в дипломата и пише, че
Credits awarded are the equivalent of ECTS credits (European Credit Transfer Accumulation System). 6 ECTS credits are equivalent to 120 study hours.
Т.е. в нейния случай, ако реши, може да получи Да от НАЦИД.

Станах досадна... но на някой може да му е от полза.

Цитирам се, да припомня казуса защото има развитие.
След като се оказа, че не само нашето момче е с такава 'странна' диплома, а и още деца, същите  са писали на университета с въпроси. Многократно.
И са получили нови дипломи!!!
Вече с пълен пакет кредити! Оказва се, че са били пропуснати два предмета от първата година.
Това ми разказа приятелката ми току що.
Аз съм в шок.
Не мога да повярвам, че е възможно да се случи ама ето на - случва се.
Много съм доволна, че момичетата и момчетата вече си имат правилните дипломи.
Та - нищо и никъде на доверие. Проверката е майката на доверието. И така нататък баналности, които са си изстрадана истина обаче.

И поздрави от мен на учещите сега и майките им .Simple Smile
Добри, как е студента, понася ли му английското време и нрави?

# 212
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Всичко му харесва, от всичко е доволен. Получи първата оценка - някаква математика.
Беше на първото си театрално представление...
Готви и пере.. Joy
Изкара първия си грип - казаха, че винаги има някаква такава вълна сред зайците.
Сблъска се челно със здравната им система...
Blush

# 213
Flash,
Благодаря за споделеното. Сигурна съм, че ще е от полза някому.
Изумена съм от случая. Някакъв толеранс към грешки вече сме развили, но това надминава очакванията ми.

# 214
  • Русе
Flash, за кой университет се отнася тази грешка в дипломата?

# 215
  • Варна
Дъщеря ми завърши успешно магистърската си програма и се дипломира този петък в Кеймбридж.
Освен много емоционално ми беше и невероятно любопитно, затова си позволявам да разкажа.
Самото дипломиране  е силно церемониално, традицията е средновековна, води началото си от преди осемстотин години.
Започна със събиране в колежа, студенти, роднини, всички в едно приповдигнато радостно настроение, още го усещам 😊
Програмата включваше чай с бисквити, на която ни направиха инструкция за деня в типичният британски стил и хумор.
Продължи с преглед на облеклото на завършващите - строго формално и официално. Не си ли подходящо облечен, може и да не завършиш 😁.
Студентите, преминават в процесия от колежа си до сградата на Сената. Колежите завършват по реда на основаването си.
Същинското завършване представлява представяне на всеки един студент от проктора на вицеканцлера като академично и морално достоен. Абсолвентът коленичи пред вицеканцлера, който обгръщайки с ръце ръцете им ги приема в степента. Покланят се и излизат. Цялата церемония, всички изрази са на латински. Приключи, като всички служители се оттеглят в особен ред.
Усещаше се едно благоговеене, респект и гордост че сме част от тази вековна традиция.
Колежът организира официален обяд за всички, който предвид всички дейности се случи следобяда, но беше предшестван от множество прегръдки, цветя и снимки, а за тях е нужно време 😊.
Радвам се да споделя с вас!

# 216
Честото дипломиране на дъщеря ти, Любoff🎉 и нека да има успешна реализация 🍀
Тази година след дипломиране на дъщеря ми ходихме на разходка до Кеймбридж и станахме свидетели на такова завършване на студенти, за което разказваш. Разбирам те, защото и тогава празничното настроение беше навсякъде!

Общи условия

Активация на акаунт