Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема (удължена тема до края на месец ЮЛИ)

• 49 475
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Моля ви се, никакво отказване 😃 записвате се, където са ви приели към МОН и участвате до последно в класиранията в художествените училища. Документи се изтеглят от едното училище и се записвате в другото за два часа. През годините имаше деца класирани в края на август. 😃

# 721
  • Ланкър, планините Овнерог
Двойки винаги е имало на изпитите, не е странно. Има много деца, които без грам подготовка отиват и си мислят, че могат да рисуват (или родата им така мисли). НГПИ и НУИИ са различни и различни неща оценяват май. Съученичка на дъщеря ми имаше висока оценка в Изящното и по-ниска в Приложното. Записа в първото и влезе в НГПИ на второ класиране. Т.е. не очаквайте да е по-зле в НУИИ.

# 722
Здравейте, включвам се с конкретен въпрос - моля за препоръки за частен учител по Изобразително изкуство. Фокуса ни ще е НГПИ "Св. Лука". Информацията, която успях да открия е от преди няколко години и не знам до колко е актуална. Благодаря на всеки, който се включи!

# 723
Jaded, това, което можете да направите, е да запишете детето на първо класиране в НГПИ (за да си подсигурите все пак мястото, на което е прието детето, иначе ще го загубите) и заедно с това да подадете заявление за участие за второ класиране. Отделно си участване към МОН. В МОН класирането излиза на 14ти, а второ класиране на приложното - на 16ти. От там решавате какво да правите, според двете класирания. А за да се подсигурите и да си дадете повече време за решение и изчакване на благоприятен резултат, в заявлението към МОН може да включите някое хипер нереалистично желание на първо място, за да може, дори да ви приемат по първото ви реалистично място, да имате опцията да подадете заявление за второ класиране (на което пак ще ви приемат на същото място). Така реално ще можете да протакате до към 22-23 юли, да видите дали няма да ви се обадят от НГПИ за по-предно класиране, преди окончателно да преместите детето към МОН. Grinning

KetBG, ще ви пиша на лично.

# 724
Хаха, ох бях цял ден насам натам, ма в бързината сутринта какви съм ги сътворила. Смях се с глас, четях като мога. Ами аз съвсем услужливо съм си сметнала само първо желание и тотален игнор на всичко и всички съм била Simple Smile
Нищо де, поне се посмях много!
Благодаря сърдечно да реалната таблица, с реалните калкулации Heart

# 725
Ох, хубаво е все пак, че гледате на нещата откъм смешната страна. Hug
Стискаме ви палци за фотографското, там нещата изглеждат доста по-розови.

# 726
Dame, огромна благодарност за съветите 🤗
Ще видим дали ще се запишем в НГПИ или ще направим някое друго дете щастливо и ще подадем само документи за второ класиране. В началото при нея положението беше  “Приложното или смърт”, затова наредих почти всички специалности. Сега, силно разочарована от оценката си, нещо взе да се колебае. Но, както казах, като преспим няколко нощи, ще гледаме по-трезво на ситуацията.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 19:21 от jaded

# 727
Да се включа и аз с размисли и съпричастност... Знам колко е изморително да се явиш на всички изпити по рисуване и към МК, и към МОН (дъщеря ми държеше на това), но при нас поне тези към МК бяха през ден, а тази година им направиха егати маратона - МК 3 дни подред (или евентуално последните 2 през ден за някои). Но поне всички изпити в София, а май и в другите градове, минаха вече. Честито на тези, които с хубав резултат чакат да се запишат на мечтаното място. За останалите - наистина - въоръжете се с търпение. Понякога сякаш е писано човек "да си изчака" нещата, колкото и да му се иска всичко да се случва бързо и да се приключва.
Някои неща от тазгодишната организация на нещата в училищата определям като положителни. "Бавнярите" от НПГПФ сложиха изпита по български още през юни, а нали класирането е общо и по принцип се бави заради този изпит - тази година предприеха мерки да се случи по-бързо. Също за класирането в НПГПФ да кажа, за да не остане някой с погрешни очаквания - критерият за поредност на желанията не е водещ и за дадена специалност класирането не е първо между тези, на които им е първо желание. То си е за всички, които са я посочили в листата си на желанията, по изкаран резултат. А когато чертата мине между група деца с равни резултати, тогава те се подреждат по поредност на желанието и с предимство са тези, на които им е по-предно желание, т.е. това е вторичен критерий. Които сте с оценки "Много добър", дори и в долната ѝ половина (под 5), имайте търпение и си слушайте телефоните, голяма е вероятността да ви звъннат (това съгласно споделен от други опит през минали години).
В НГПИ си има специфична секира, така че не се обезверявайте също. И с "добър" - в горната половина, т.е. над 4, имате шанс. Подайте си заявление за второ класиране (без него няма да участвате, независимо дали на първо класиране сте приети, или не). Направи ми впечатление, че тази година е много дълъг срокът за записване след първо класиране и в последния ден се покрива с МОН-ското класиране. Явно не искат кандидати, които ще се запишат, за да не си загубят мястото, а после ще теглят документи, защото повече са си харесали МОН-ското класиране (то за всички страни е добре да се избегне тази ситуация). Слушайте си телефоните и наглеждайте редовно gmail-ите - добрите новини могат да дойдат по един от тези два начина.
В НУИИ си спомням, че в годината на нашето кандидатстване, на сайта им се появи съобщение "Второ класиране", което в текстов вид гласеше, че от тоя до тоя номер в редичката на резултатите са класирани и могат да се запишат (може и да са ги прозвънили, не знам). И се виждаше, че това са двайсетина деца. Така че - размествания стават.
И куриози стават. Като например (да споделя и на новите кандидати) - дъщеря ми имаше по-висока оценка в НУИИ, отколкото в НПГПФ - и двете недостатъчни за прием резервни варианти, но все пак... Така че - понякога може и да се очаква неочакваното.
Врътката, за която пише Dame с нереалното първо МОН-ско желание, с цел печелене на време, за да не "затваряме" дипломата, ние я направихме. Т.е. дъщеря ми много държеше на първо място там да пише паралелка, за която нямаше реален шанс, а аз се съобразих с желанието ѝ и главата ми веднага скрои тази стратегия. Не, че е невъзможно и от МОН да изтеглиш диплома и да отидеш към МК, ама ако искаш да намалиш вероятността от излишни действия, си е вариант. Разбира се, паралелката беше нещо много желано от нея, в което ако по чудо се окажеше класирана, щеше да се запише и да си го учи.
Тази година училищата като че ли взеха мерки за относително синхронизиране на класиранията. Защото ако някое училище се бави много след останалите, рискува на някои хора да им писне, да се запишат на друго място и да изпусне качествени кандидати.
Много сили за търпение пожелавам и - успех! Всяко дете да си попадне на мястото!

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 07:54 от BlyaSSSachka

# 728
Дами, много сте полезни и информативно, и емоционално.
Аз съм останала с грешно впечатление за начина на класиране при желанията. Изходила съм от идеята, че при първо .. да кажем някакъв дизайн и там желание, от явилите са едно 60%, шансовете за останалите се увеличава на тези с по-ниска оценка за съответно по-малко популярните сценарии. Системата не работи, както мама си е мислила JoyJoyJoy

# 729
Здравейте.
Изцяло нова съм в тази платформа и за пръв път пиша, но всъщност следя качванията ви за известно време.
Синът ми има 5,41 в НПГПФ. Притесни се леко от резултата си, тъй като иска да изучава анимация. Тревожи се дали ще успее или не. Аз и баща му изрично му казахме да не се стряска толкова, но той явно не ни изслуша като хората, тъй като днес видяхме, че от притеснение е изкарал някаква 4 в НГПИ. За НУИИ още чакаме.
Исках да питам какви са шансовете му за дълго желаната анимация.
П.С. - някой случайно да знае кога излизат класиранията, това ще ни е от особена полза

# 730
Децата масово са с много нисък резултат от втория изпит. Според мен можеха спокойно днес да ни дадат данните за класирането от НПГПФ. Детето със сигурност е прието. Доста вероятно и в същата специалност. Успех!

# 731
Здравейте Elisavetta, синът ви съвсем резонно се е притеснил, защото в последните години минималната оценка за първо класиране в анимацията е била 5,5 или по-висока. Нямаме информация колко от децата се отказват при тази специалност и колко влизат на второ класиране, защото то се осъществява само по телефона. Тази година има по-малко кандидати и има голяма вероятностт 5,41 да се окаже достатъчно, но това няма как да се предвиди със сигурност, защото тук, за разлика от НПГИ, няма публикувана поредността на желанията на децата, а виждаме само брой кандидати и оценки. А че ще влезе в гимназията, това е 100% сигурно, ако сте заявили и другите специалности. Стискаме палци за положителен развой на събитията!   

Между другото, преди две години оценката от НУИИ излезе точно в деня на изпита за НПГПФ, а дъщеря ми рисуваше следобяд. Съвсем умишлено обаче изобщо не я проверих, преди да влезе да рисува, за да не се разконцентрира от новината за евентуална лоша оценка (каквато и се оказа, че е получила в крайна сметка). Grinning

# 732
Преди Викинга има 155 деца. А той се бори за оценка до 104-то дете. Без да изваждам младата дама, която е взела решение за друго училище. Честно казано, шансовете на брат му за АК са по-големи...
В случая с детето анимацията има 32 деца до оценка 5,41. То се бори да е в първите 26, за да е сигурно, нали така Вероятността всички да са писали анимация не е огромна.
Казвам това, с уговорката, че моите калкулации както видяхме са доста екзистенциално неточни Joy

Dame , на прав път ли съм или отново стъкмистиката ми е изкуцала Bowtie

# 733
Приемът в НПГПФ е общо 104 деца, но той включва две специалности, за които се кандидатства с български, а не с рисуване. С рисуване приемат 78 деца. В анимацията и компютърната графика приемат по 13 деца, а не по 26.

Синът на Елисавета със сигурност влиза на първо класиране (ако е посочил и други специалности извън анимацията), но конкретно за анимацията - зависи какви желания са посочили тази година децата.

А с викингът ще чакате обаждане след като приключи срокът за записване на първо класиране. По информация на съфорумки преди две години са стигнали до 156-ото дете в списъка , а може и по-надолу да са отишли. За миналата година има споделена информация, че са стигнали поне до 160-ото дете. Така че имате съвсем реалистични шансове, макар и да е на косъм.

# 734
Dame бях сигурна, че нещо ми убягва в епичните, среднощни калкулации Joy

Има ли някъде обобщение на всички паралелки в София към МОН с рисуване? Днес трябва да заредя желанията, за да ми е мирна главата.

Общи условия

Активация на акаунт