Родители с деменция и ампутиран крайник

• 1 313
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте!
Напоследък много неща се стовариха в нашето семейство и дали от стреса покрай всичко това, не знам как да се справя и кое е най-доброто решение.
Родителите ми са доста зле - баща ми е с напредваща деменция, както наскоро открихме, а майка ми на 66г е с ампутиран крак, която съвсем отскоро се учи да живее наново с протеза и далече от леглото. До скоро се справяха двамата, но предвид заболяването на баща ми, става все по-трудно - на 72г е и вече не е препоръчително да шофира, опасен е. Често се изпуска по малка нужда, излиза и дълго време го няма, много често не може да свърже изречения нормално, отива в магазина и се връща по няколко пъти, защото забравя защо е отишъл. 
За жалост ние живеем надалеч - те са в района на Добрич, ние сме в София. С дете на 3 г сме, с работа в София, с малък апартамент, в който в никакъв случай не можем да вземем още двама човека, то и сега ни е много тясно. Нямаме вариант да живеем при тях, работата не ни го позволява.
Понеже съм вътре в цялата история и някак не виждам светлина в тунела.
Моля за съвет как бихте постъпили вие на мое място. И моля, не ме съдете, и без това ми е трудно и се чувствам достатъчно виновна. Просто искам адекватен съвет, за да взема най-доброто решение.

# 1
Вариант 1 :
намирате жена, която да ходи да им помага с чистенето, готвенето, пазаруването, хигиената и т.н. Позитивите са, че остават в дома си, където са си свикнали и им е спокойно. Може да предприемете освидетелстване в ТЕЛК и да изисквате придружител на заплата или социален работник по програма от държавата.
Вариант 2: търсите социален дом за настаняване, където ще са двамата, но няма да са си вкъщи все пак.
Вариант 3 : Наемате квартира близо до вас и си ги гледате. Негативите са, че ще са на ново място, а човек с деменция веднага ще се загуби по улиците.

Много трудно е да се реши, но все пак се стига до този момент, така върви живота и е редно да се погрижим за нашите родители и да направим най-доброто, на което сме способни за тях.

# 2
Помогни им с документите за социален асистент и социална кухня. Поне може да кандидатствате. Да им носят топла храна до дома, може да им се полага.
Плащай на жена да ги наглежда веднъж дневно за колкото часа можеш да си позволиш. За да им купува лекарства храна и вода.
Плащай им сметките автоматично през твоето банкиране, за да не останат без ток и вода.

Направи толкова, колкото прецениш
 Не е важно дали някой ще те съди, а ти да се харесваш.
Зависи дали си в добри отношения с тях, дали са всеотдайни. Дали имат спестявания, дали са свестни.
Оправдания винаги може да намериш, както и решения. Зависи какво търсиш. Но няма как да си в "сандвич" между твоето дете и родителите си и да не жертваш нещо.
Няма как.
Неприятна ситуация. Братя и сестри нямаш ли?

# 3
Без чужда помощ няма да мине. Виж какво можете да получите от социалните, останалото дано да можете да си го позволите.
Няма какво да те гризе съвестта. Времената, когато мама гледа болна баба/дядо на миндерчето в кухнята години наред, отминаха. Има много по-съвременни и хуманни варианти.
Ако разни роднини почнат да цъкат и да те упрекват, можеш да им предложиш да ги поемат те. Веднага ще млъкнат.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 20:02 от Как' Сийка

# 4
Помогни им с документите за социален асистент и социална кухня. Поне може да кандидатствате. Да им носят топла храна до дома, може да им се полага.
Плащай на жена да ги наглежда веднъж дневно за колкото часа можеш да си позволиш. За да им купува лекарства храна и вода.
Плащай им сметките автоматично през твоето банкиране, за да не останат без ток и вода.

Направи толкова, колкото прецениш
 Не е важно дали някой ще те съди, а ти да се харесваш.
Зависи дали си в добри отношения с тях, дали са всеотдайни. Дали имат спестявания, дали са свестни.
Оправдания винаги може да намериш, както и решения. Зависи какво търсиш. Но няма как да си в "сандвич" между твоето дете и родителите си и да не жертваш нещо.
Няма как.
Неприятна ситуация. Братя и сестри нямаш ли?
Нямам братя и сестри.
Жена ходи при тях за 4 часа на ден чрез телк-а на майка ми, но скоро програмата приключва и ще трябва да се спасяваме.
От социалните им носеха храна, но след няколко месеца мръщене и хвърляне на храна категорично решиха да я спрат. Sad
Това за сметките е добра идея, благодаря. Ще им е улеснение, че няма баща ми да се реди на опашка Simple Smile

# 5
Трудна работа. Ако тях ги питаш - никъде няма да искат да ходят на ново място. Също е хубаво да са заедно. Намери и още хора, там в Добрич, склонни да отскочат до вас да видят какво е положението, ако се наложи. За храна е по-лесно, може да им се носи в къщата, може да се поиска и на етаж да се качват, ако са в апартамент.  Има и фирми, които предлагат топла храна за възрастни, евентуално социалните.
Майка ти може да контролира приема на лекарства, за двамата, евентуално да те информира по телефона. По-добре някой да пазарува -съсед, помисли. Доста сте далече, няма как да ходиш при тях често. И детенцето трябва да гледаш, и работата... Имате ли двор, баща ти да не излиза, само на двора да стои.

# 6
Трудна работа. Ако тях ги питаш - никъде няма да искат да ходят на ново място. Също е хубаво да са заедно. Намери и още хора, там в Добрич, склонни да отскочат до вас да видят какво е положението, ако се наложи. За храна е по-лесно, може да им се носи в къщата, може да се поиска и на етаж да се качват, ако са в апартамент.  Има и фирми, които предлагат топла храна за възрастни, евентуално социалните.
Майка ти може да контролира приема на лекарства, за двамата, евентуално да те информира по телефона. По-добре някой да пазарува -съсед, помисли. Доста сте далече, няма как да ходиш при тях често. И детенцето трябва да гледаш, и работата... Имате ли двор, баща ти да не излиза, само на двора да стои.

Не са в Добрич, а в много малко населено място до Добрич и доставка на храна до дома, освен от социалните, не се предлага.
А относно мястото на живеене - в апартамент са, не са в къща.
По принцип имат близки хора, които откликват, но никой не е длъжен, нали така.
А и все се упреквам, че може би аз трябва да съм там, а не чужди хора.
Иначе мислехме вариант да заведем майка ми в хоспис, докато заздравее ампутирания край, свикне с протезата и е по-самостоятелна, но тази идея категорично се отхвърли още в зародиш.
Обмисляме вариант да вземем на баща ми електрическа триколка, колкото да се движи в града и да не е толкова опасно, колкото с кола. Някакви мнения?

# 7
Лоша идея. Дементен човек с триколка не е ок.

# 8
Чакай сега тази игра съм я играла - аз се чудя как да помогна, а те все не искат, хвърлят, отказват, отричат.
Явно в момента майка ти е водещия родител - ПОПИТАЙ Я как да и помогнеш.
Дразнят се. Дразнят се като се опитваш да ги обгрижваш, като плащаш на човек да им помага, като предложиш институция, помощ, каквото и да е.
Разбирам, че ти е жал и искаш да им помогнеш, но непоискана помощ не се приема и оценява. Питай ги - искате ли това, искате ли онова, как да ви помогна. Нека те кажат.
Понякога хората искат само да се оплачат, да ги изслушаме, а ние се юрваме да  помагаме.
Аз спрях, когато мой познат, за когото се чувствах отговорна и исках да му върна жеста за грижите, които е влагал към нас със сестра ми, въпреки, че не сме роднини ми каза кротко и с обич и малко раздразнение "Дори, що не спреш да ме спасяваш?!" И спрях. Почина по начин по който не исках да е случат нещата, но това бе неговия живот и трябваше да приема неговите решения.

# 9
не мога да си представя с триколка, ако  ще се движи с по-малка скорсост добре, но май е по-незащитен, в сравнение с кола. Но вече трябва да се откаже от колата, За какво ходи в града и на колко км е града

Общи условия

Активация на акаунт