Борса след майчинство

• 4 635
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте две години бях в майчинство от работата ми когато свършиха реших да изляза на борса подадох си документите и ми казаха че ще получавам 4 месеца борса ..за пръв път ходих да се подпиша и ми казаха че трябвало да започна работа казах че детето ми не е на градина и няма кой да го гледа исках да си получа тия 4 месеца които ми се полагат а те ми казаха че законът бил такъв не искат да ми изплатят борсата..моля за съвет към кого да се обърна..благодаря предварително

# 1
По принцип, да. Когато си записан в Бюрото по труда има такова условие, че предложат ли ти работа, ако откажеш ти спират обезщетението. Вместо да отказваш, вземаш бележката, отиваш при работодателя и, ако е човек ще те разбере и няма да те вземе, само ще подпише бележката, че си ходила за работата. Ако вече му у много зле ситуацията на този работодател, може и да не прояви разбиране, но значи и условията не са подходящи - работа на смени, нощен труд и т.н. Между другото - до 6-годишна възраст на детето ти не могат да ти дават нощни смени, освен ако не подпишеш изрично съгласие за полагане на нощен труд.

# 2
Нямаше ли някакво условие, че имаш право на три отказа или се бъркам?

# 3
Не знам. На борса не съм била повече от двайсет години, може да има промени.

# 4
"Борсата" сама по себе си е институция за свързване на работници с работодатели или иначе казано - помощ при търсене на работа. Това, че някой се е записал на борса на практика означава, че е безработен и си търси работа. Те това и правят - според профила ти (образование и предишен опит) те свързват с подходящи работодатели за подходящи за теб позиции и те пращат на интервю. Междувременно ако отговоряш на условията получаваш парично обезщетение за времето, което си без работа. Но борсата не е ваканция, отивам да вземам парите и не ми се работи. За жалост много хора възприемат борсата точно като ваканция, и тук е грешката. Затова има и условия и накратко казано по тяхно усмотрение може да ти я прекратят, ако отказваш интервюта и видят, че злоупотребяваш. И схаващето "да си получа 4 месеца, които ми се полагат" е крайно грешно и изкривено, точно поради горните причини.

# 5
Преди десетина години, когато бях по майчинство около мен майките се изненадваха, че ми се пази мястото и ще се върна на работа. Повечето знаеха, че изтече ли майчинството и напускат, но разчитаха на тези четири месеца , за да може детето им да се адаптира плавно в яслата. Чувах, че са правили уговорка със служителя от бюрото по труда да не им предлагат работа първите 3-4 месеца, то и без това бяха на минималното обезщетение, което беше около 140 лева на месец по спомени (около 7 лева на ден).

# 6
Преди десетина години, когато бях по майчинство около мен майките се изненадваха, че ми се пази мястото и ще се върна на работа. Повечето знаеха, че изтече ли майчинството и напускат, но разчитаха на тези четири месеца , за да може детето им да се адаптира плавно в яслата. Чувах, че са правили уговорка със служителя от бюрото по труда да не им предлагат работа първите 3-4 месеца, то и без това бяха на минималното обезщетение, което беше около 140 лева на месец по спомени (около 7 лева на ден).

Ясно. Много кофти за служители, които не си знаят правата и за работодатели, които се възползват от това. Все мислех, че за толкова години съм се нагледала на нарушенията на трудово-правното законодателство, но явно имам и аз да уча.

# 7
  • Melmak
Борсата не е ваканция или почивка. Дайте си детето на ясла и си намерете работа.

Даже не знам как може да мислите, че “ви се полагат” четири месеца!

# 8
Явно не познавате законите. Полагат ви се 9 месеца, а в някои случаи могат да се оформят и 12 месеца. Спокойно до 3-годишна възраст на детето може да получавате пари. Много майки ги получават. Какви са тези 4 месеца не знам.  Иначе трудовата борса не предлага адекватна работа, за да ви спира изплащането на средствата. Имате право на тях, детето ви е малко и е най-нормалното нещо на света да не желаете да го оставите в тази възраст, а да се грижите за него.

# 9
Е, да, но борсата не е с предназначение 'помощ за млади майки'. Напуска по взаимно съгласие - 4 месеца право на борса. Буквално единствената работа е на борсата да предлага и осигури работа, затова е създадена.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 12:36 от savii_

# 10
Обезщетението за безработица зависи:
1. От основанието за прекратяване на трудовия договор. Ако е по взаимно съгласие и с молба от работника е точно 4 месеца и е минимална сума, последно май стигна великите 11 или 14 лева на ден.
2. Майка на дете под три години е главоболие да бъде съкратена, а след това работодателят шест месеца не може да назначи друг на позицията, затова майките са принуди да се съгласят или ще им стъжнят живота докато ги принудят сами да си подадат предизвестието.
3. За да получава 9 или 12 месеца трябва да има определени години трудов стаж, май бяха 10 и повече, и да договорът да е прекратен по инициатива на работодателя и поради определени причини като местене на производството в друг град, съкращаване на щата и невъзможност да се намери подходяща работа... В масовия случай за времето на майчинство е обучен друг служител и работодателят иска да остави него/ нея.

# 11
Явно не познавате законите. Полагат ви се 9 месеца, а в някои случаи могат да се оформят и 12 месеца. Спокойно до 3-годишна възраст на детето може да получавате пари. Много майки ги получават. Какви са тези 4 месеца не знам.  Иначе трудовата борса не предлага адекватна работа, за да ви спира изплащането на средствата. Имате право на тях, детето ви е малко и е най-нормалното нещо на света да не желаете да го оставите в тази възраст, а да се грижите за него.

Цитарайте, моля, закон, член и алинея, в който пише това, което твърдите.
Ако служителката напусне по нейно желание борсата е 4 месеца по 18 лева на ден. Толкова, нищо повече. И тя пак не се "полага" а е помощ до намирането на работа.
Ако бъде съкратена, се гледа трудовия й стаж - при 15 години трудов стаж (т.е. непосилно за по-младите майки) обезщетението е с максимален срок 12 месеца и сумата е 60% от заплатата, на която е осигурявана.
Моля да не подвеждате хората с такива изказвания!
П.С. да питаме ли половината цивилизован свят, вкл. Европа, дали смятат 2 годишно дете за твърде малко, за да посещава ясла? Знаете ли, че масово в другите държави майчинството е 12 седмици?
Хубаво е да има раждаемост, но нека не изнагляваме. Достатъчно привилегии и защити и обезщетения и какво ли не има един български работник на трудов договор.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 12:36 от HoneyBee33

# 12
Просто излязох не съм взимала писмата които трябваше да взема от работодателя незнам сега дали са я спрели
Явно не познавате законите. Полагат ви се 9 месеца, а в някои случаи могат да се оформят и 12 месеца. Спокойно до 3-годишна възраст на детето може да получавате пари. Много майки ги получават. Какви са тези 4 месеца не знам.  Иначе трудовата борса не предлага адекватна работа, за да ви спира изплащането на средствата. Имате право на тях, детето ви е малко и е най-нормалното нещо на света да не желаете да го оставите в тази възраст, а да се грижите за него.
[/quote]

# 13
До 3 години нямат право да те съкратят, затова се вземат само 4 месеца, предлагат напускане по взаимно съгласие. Честно казано да те пращат при работодатели, те като чуят че си с малко дете няма да те вземат, освен ако не са закъсали доста. Никой работодател не иска да наеме работник, който ще му работи 1,максимум 2 седмици в месеца, а останалото време ще му плаща болничен. Като те пратят на интервю, ходи си спокойно, няма да те наемат.

# 14
И горното не е вярно. Майки на деца до 3 години могат да бъдат съкратени при определени условия и с разрешение от Инспекция по труда.
Рядко обаче на работодателите им се занимава да започват тази процедура, затова "изнудват" да стане с молба от работника.
Трудно изпълнима е хипотезата с работа 1 седмица и болнични през останалото време (от болничните впрочем работодателя плаща само 2 дни, останалото поема НОИ) - това би означавало след 2 или 3 месеца да остане без право на болнични, тъй като те са ограничен брой в една календарна година и после следват ЛКК и т.н., което за диагноза "детски сополи" е трудно постижимо. Иначе да, много работодатели не искат да наемат майки.

Общи условия

Активация на акаунт