Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 34 613
  • 766
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте, момичета! Ако може и аз да се включа с един въпрос - имали ли сте проблем с нисък хемоглобин през бременността? Преди около месец при кръвните изследвания ми излезе около 108 (което пак беше малко под границата), за което докторката ми изписа да пия желязо. Онзи ден пак си пусках изследвания и хемоглобина е паднал още -на 104. Случвало ли се е на някоя от вас и имам ли повод за притеснение?
Моят беше паднал до около 80. Доста желязо изпих, но в крайна сметка ми вливаха системи на няколко пъти и така си карах до раждането. После се възстанови за около два месеца.

Леле как 80 Flushed ;а това повлияло ли е по някакъв начин на теб или на бебето, казвали ли са ти за някакви евентуални проблеми, които може да предизвика?

*Sweety* А на хематолог пратиха ли те или директно ти изписаха спрея?
Ами аз като цяло не съм с висок хемоглобин - около 120. Според АГ беше нормален такъв спад, на хематолог също ходих. Нямаше проблем с бебето - то се роди с чудесен хемоглобин. Странното е, че аз не се чувствах изморена или нещо подобно, имах си енергия. Но с цялото това желязо ми беше гадно на стомаха, а системите не са особено приятни за вливане.

# 511
  • София
Аз винаги съм имала проблем с хемоглобина. Като бременна все ми беше около 90. Пила съм желязо много пъти...най-много до 100 да се качи, но трудно. Когато големият ми син стана на година и нещо, започна да показва признаци на анемия- слабост в крайниците, бледа кожа, лош сън, липса на апетит за твърда храна. Изследванията показаха ниско желязо и нисък хемоглобин(80). Имаше и разни други признаци. Месец давах желязо, но при изследвания се видя, че почти не се е покачило. Тогава пуснах Б12 и се оказа, че и на двама ни е много нисък. В последствие, след генетични изследвания, се оказа, че и двамата имаме мутация, която пречи да усвояваме витамини от групата Б, фолиева киселина. Но след изследването за Б12 пиех ударни дози Б12, престраших се и на него да давам едни хапченца за смучене. След седмица-две имаше коренна разлика при детето, след месец проходи(на година и половина). При мен имаше много тежко мравучкане в краката, не можех да спя-след б12 се оправих. Та мисълта ми е, че е добре да се пускат допълващи изследвания. Желязо се пие след пуснат пакет "желязодефицитна анемия", може да се пусне и вит.Д, б12. По време на бременността в бебето се трупат запаси(от желязо например) и след 6-ия месец започват бавно да се изчерпват. В стандартния случай, с кърма/ам и твърда храна си натрупва отново, но ако майката е имала анемия(има и други фактори, като преждевременно раждане, неизчакване пътната връв да спре да пулсира, преди да се среже) се изчерпват по-бързо.

Утре от 17:30ч. ще има среща на Ла Лече Лига София. Ще бъде в парка-между хълмчетата, които са зад мол Park Center. Темата е "Често задавани въпроси за кърменето" и е много подходяща за бременни(е, за всички, но бременните често имат повече чуденки и неизвестни)
Това е фейсбук събитието
https://www.facebook.com/share/o8s1YdmbHijveXWu/

# 512
Момичета, благодаря ви за изчерпателните отговори! А може ли тези от вас, които са успели да си стабилизират нивото на хемоглобин само с добавки (хапчета, спрей и т.н.) да споделят какво точно са приемали и е имало най-добър резултат?

# 513
Аз пия феро фолгамма 3*1 ми е изписано, но пия 2*1 и спрей на Бетър Ю.

# 514
  • София
Аз не помня вече за желязото. Децата ми попораснаха. И аз, и сина ми взимаме добавки редовно. На него купувам спрейчета на Better you- аз не ги ползвам, защото правя алергична реакция към тях(аз имам доста алергии, някои към оцветители, овкусители), но много хора чувам, че са доволни, аз също за детето(и двете деца всъщност)
Б12 предпочитаме на Солгар(него взимахме и преди години, когато детето беше бебе). Метилкобаламин(метилирана форма за лесно усвояване, съветвам да се вземе тя, а не цианкобаламин...той е евтина и трудноусвоима форма) и са малки розови хапченца, които се слагат под езика и се топят бавно там. 1000мг взимам аз и всеки ден си смучем.
За желязото знам, че най-добрата форма е железен бисглицинат.

# 515
Момичета,а на мен хемоглобинът ми е 120 (горна 160), в 14 г.с., мисля е добре, нали?

Обаче кръвното взе да ми пада и адски главоболия. Аз съм с 110 на 70, сега малко да се уморя и се започва главоболие и пада на 85-90 на 60. Притеснявам се да не се отрази на бебето. Пия кола и сладко, но друго мога ли да правя?

# 516
Забравих да кажа, че аз също взимам б12. Анемията може да е от липса на б12, да.

За кръвното айрян със сол. И както казва моят АГ, по-добре ниско, отколкото високо.

# 517
Аз забременях с хемоглобин 70. С желязо-дефицитна анемия съм и тъкмо почнах да я лекувам и разбрах, че съм бременна. Вливаха ми система с желязо, но тя много бързо пада, ако не се поддържа с хапчета. Аз съм много доволна от Сорбифер. Обаче, както съм казвала и друг път, а и по-горе също са го отбелязали - трябва да се изследвате. Не винаги ниския хемоглобин е от липса на желязо. При мен е установено, че е така и за това от приема на желязо си вдигам бързо хемоглобина. Иначе влезнах да раждам със 138 хемоглобин и ми падна на 108. Много лекари не предприемат нищо при бременни с такъв хемоглобин (100/110/120), но за мен това е ниско. Аз загубих малко кръв при раждането (750 мл) и съответно ми падна с 30 единици. Не дай си Боже, ако се случи някакво усложнение и загубите повече кръв. За това за мен е хубаво да влезете да раждате поне със 130. Иначе на бебчето ми нищо й няма от ниския хемоглобин в началото, но то не знам дали успя да го хване, защото първата ми вливка на желязо е била някъде около зачеването й. 20/25 дни след раждането бях с хемоглобин 146. Не знам как се получи да се възстановя толкова бързо. Явно съм събрала запас на желязо в депата, но след месец-два пак ще включа желязото за няколко дни, за да поддържам добри нива. Моя съвет е - хематолог и изследвания. Щом не се вдига хемоглобина от желязото, проблема е друг.

# 518
Моят хемоглобин сега, като се замисля, винаги е около 140, сега е паднал на 120 не знам дали да обръщам внимание и да го вдигам.
Сега видях, че при кръвните онзи ден не са ми пуснали желязо и феритин и ще взема да отида да пусна утре, че понякога и на мен ми пада. Да не би тези главоболия да са от желязото нещо.

Възможно ли е от насконо кръвно да имам силно главоболие и то в слепоочия и очи? А реално, откакто съм бременна - малко да прекаля с емоции, напрежение или физически да се уморя и веднага ме започва. Четох, че било нормално, но май ще звънна на АГ утре.

Отивам да правя айрян Simple Smile

# 519
Под 120 за жени го водят нисък хемоглобин, но за бременни 120 е супер.
На мен ми е 120 като не съм брем.
Главоболие може от ниско кръвно, да. Аз също имах в ранните месеци, пиех парацетамол рядко.
Също кафе и кола ми помагаха, но пак с мярка.

# 520
Парацетамол отлагам до последно, но ще пия ако не ми мине, че няма да мога да спя.

Аз си имам регулярни кръвни в пакета с проследяванено, там ще то следим хемоглобина. Аз и не ям много и може би затова също ми пада кръвното. Преди да забременея, бях свикнала по веднъж на ден и то нещо леко и ми беше добре. Сега на обяд супа и вечер гледаме да е нещо по-ящно, но може би ще трябва и на обяд да ям нещо готвено, бебето расте ш си иска своето вече явно.

# 521
Под 120 за жени го водят нисък хемоглобин, но за бременни 120 е супер.
На мен ми е 120 като не съм брем.
Главоболие може от ниско кръвно, да. Аз също имах в ранните месеци, пиех парацетамол рядко.
Също кафе и кола ми помагаха, но пак с мярка.

По-скоро обратното. 120 за бременни е нисък, защото бебето постоянно си дърпа своето, а после и при раждането рязко ще падне. На мен ми прилошаваше 2 дни след раждането. Първата вечер си вдигнах леглото да постоя полу седнала и дори така ми прилоша. За мен 120 е нисък за бременна. Не е съвсем зле, но не е и оптимално.

# 522
А как да го вдигна?

# 523
На мен за 110 ми изписаха само билкова кръв, но падна на 105 и тогава вече включихме лекарствата.
KPP, нека твоя доктор ти изпише нещо.
Иначе хапвай коприва, цвекло и т.н.

# 524
Момичета, а в какви мерни единици са стойностите, които коментирате? На последните ми изследвания стойностите са в микромол на литър (µmol) и съответно много по-различни.

Общи условия

Активация на акаунт