За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 589
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте! Вчера правих мекици по рецептата за уличните мекици на Танита. Следвах рецептата дословно, обаче сутринта тестото беше много рядко и си падаше като боза щом го загребвах с пръсти. Сложих още мъничко брашно, успях да изтегля леко две-три мекици, обаче още беше твърде течно. Сложих още и вече стана лепкаво и тежко тесто. Изпържих мекиците с триста зора, но всички особено първите бяха адски мазни и тежки. Хрупкави, но мазни. Следващите с лепнещото пък бяха плоски. Какво не съм направила както трябва?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_22.html

# 616
Благодаря, Моренка!
Това обяснява няколко несполуки за тестени, въпреки че съм следвала рецептата. Ще знам вече да си добавям брашно или да намалям течността.

Благодаря, Пейч! Със суха мая ще станат ли? Ако да, колко гр? Имам промишлено количество и гледам да я ползвам…

# 617
  • Sofia
Благодаря, Моренка!
Това обяснява няколко несполуки за тестени, въпреки че съм следвала рецептата. Ще знам вече да си добавям брашно или да намалям течността.
To не е "въпреки", а точно защото си следвала. Simple Smile  Просто задържаш част от течността, дадена в рецептата и коригираш после при смесването, ако е нужно.... в която и да е рецепта, конкретно относно мекиците, вариациии няма, та на Танита си е идеална, не е нужно да я сменяш, защо не това е решението на проблема.
А сухата мая е еднкво успешна с живата, та ползването на едната или другата е без значение, просто - лично предпочитание, а съотношението им е  3 : 1 - жива : суха.

# 618
Може ли рецепта за успешни джоб питки за сандвичи? Благодаря предварително.

# 619
  • под тепетата
https://vkusenden.blogspot.com/2016/07/blog-post_19.html?m=1
Тези съм правила аз.

# 620
  • In transit
Тези питки са чудесни за джоб питки за сандвичи, или тези сомун питки. И двата остават меки поне 2 дни, въпреки, че вкъщи, като направя не се задържат много.

# 621
  • Русе
Скрит текст:
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_10.html

Скрит текст:
...
Благодаря, Пейч! Със суха мая ще станат ли? Ако да, колко гр? Имам промишлено количество и гледам да я ползвам…
По принцип няма проблеми. От суха до суха мая има разлика. Ползвам на д.р Йоткер и съм доволен. 7 г от нея за 500 г брашно.

# 622
Каква мая и количество ползвате за черен/интегрален хляб в машина за хляб?
Аз го правя 100 % от такова брашно и добре ми се получава, но искам още да подобря рецептата.

# 623
  • Sofia
Аз го правя 100 % от такова брашно и добре ми се получава, но искам още да подобря рецептата.
Дали в машина или на ръка е все едно. Маята (каквато и да е, е въпорс на личен избор) е според количеството брашно, не според начина на месне.
Какво конкретно искаш да подобриш?

# 624
Дали в машина или на ръка е все едно. Маята (каквато и да е, е въпорс на личен избор) е според количеството брашно, не според начина на месне.
Какво конкретно искаш да подобриш?

Благодаря за отговора. 🙂
Количеството мая спазвам според количеството брашно (естествена натурална суха мая Saccarомyces cerevisie) - 8 гр  мая на 550 гр брашно.
Иска ми се да бъде по-малко сбит вътре. Всъщност не че е сбит, но няма много шупли, микроотворчета, не знам как да ги нарека.
Четох различни рецепти, в които има или малко масло, или мляко на прах, все за подобряване на този вид хляб, но мен ме интересува без тях. Само брашно, мая, олио, захар, вода и сол.

# 625
  • Sofia
А какво е  брашното - ПЗ пшенично или друго? С такива  брашна по принцип е плътен хлябът, ще има шупли ако има % и то не малък бяло брашно.
Ето  един 100% ПЗ ръж от мен.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 12:52 от Morena

# 626
А какво е  брашното - ПЗ пшенично или друго? С такива  брашна по принцип е плътен хлябът, ще има шупли ако има % и то не малък бяло брашно.

Morena,
ползвам винаги ПЗ пшенично, качествено, ползвала съм на различни фирми (в чужбина съм).
Според рецептите в комплект с машината е 50:50 между ПЗ и не ПЗ брашно. Така започнах и ми се получи много добре още от първия път. Постепенно намалявах количество на бялото брашно за сметка на ПЗ, все добре се получава.
Сега съм на 100 "% ПЗ. Искам само да стане още по-хубаво, наясно съм, че без другото брашно е невъзможно, но си мисля, че ако променя нещо в пропорциите на съставките, ще влезе повече въздух (втасва си винаги много добре и досега).

Mоrena,
сега видях снимката.
Чудесен изглежда твоят хляб! Майсторка си, шапО! Така искам да го докарам и аз.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 13:05 от Valerie R

# 627
  • Sofia
Та шуплите освен от вида брашно, зависят от доброто втасване и от хидратацията - при по-висока са повече, но все пак водата трябва да е според способностите за поглъщане на конкретното брашно. Simple Smile

# 628
  • 🌊
По принцип хи не харесвам разядки, сирена и подобни, но Хепи от известно време имат едно тирокафтери, което не мога да си изкарам от ума.
Та търся рецепта за това нещо, има 1000+ в интернет и не знам съотношението. Самите Хепи казват "Гръцка разядка със сирене, леко люти чушки, сумак и риган"

# 629
  • София
В тирокафтери мисля, че трябва да има и зехтин. За сумака не бях се сетила, не зная доколко е гръцка подправка, аз си мисля, че основно се слага червен пипер.
Зет ми работеше там, но вече не е, иначе щях да питам.

Общи условия

Активация на акаунт