Отговори
# 15
А когато работодателят каже - Интересно предложение, благодаря, че мислите за бизнеса, но сега не фирмата не може да си позволи дори 100 лв увеличение на ваучерите за храна, защото това ще доведе до съкращаване на хора, вие какви мерки ще предприемете? Ще си направите стачка? Ще напуснете или ще посочите кои хора да бъдат съкратени, за да се увеличат ваучерите на останалите?
Звучите като човек, който винаги си носи чадър понеже можело да завали.
Изобщо не е работа на работниците да предприемат мерки за предпазване от съкращаване, нито пък е тяхна работа да мислят кой ще бъде съкратен и кой не.
Работодателят ако иска да задържи работниците си винаги ще намери начин. Вместо 100, ще им ги увеличи с 50-70 … така  че да се вмести в някакъв бюджет. Може и направо да им откаже. И да, хората ще напускат когато условията не им харесват.
Това народопсихология ли е да се сплашва всеки решил да мъцне и аз не знам.
Да, увеличение на заплатите е винаги по-добре за тях. Те обаче явно знаят, че няма да стане и търсят алтернативи. Нищо нередно не виждам в това работниците да се стремят към по-добри условя. Даже го намирам задължително за да знае работодателят какъв климат и какви настроения царят сред работещите.

# 16
А когато работодателят каже - Интересно предложение, благодаря, че мислите за бизнеса, но сега не фирмата не може да си позволи дори 100 лв увеличение на ваучерите за храна, защото това ще доведе до съкращаване на хора, вие какви мерки ще предприемете? Ще си направите стачка? Ще напуснете или ще посочите кои хора да бъдат съкратени, за да се увеличат ваучерите на останалите?
Звучите като човек, който винаги си носи чадър понеже можело да завали.
Изобщо не е работа на работниците да предприемат мерки за предпазване от съкращаване, нито пък е тяхна работа да мислят кой ще бъде съкратен и кой не.
Работодателят ако иска да задържи работниците си винаги ще намери начин. Вместо 100, ще им ги увеличи с 50-70 … така  че да се вмести в някакъв бюджет. Може и направо да им откаже. И да, хората ще напускат когато условията не им харесват.
Това народопсихология ли е да се сплашва всеки решил да мъцне и аз не знам.
Да, увеличение на заплатите е винаги по-добре за тях. Те обаче явно знаят, че няма да стане и търсят алтернативи. Нищо нередно не виждам в това работниците да се стремят към по-добри условя. Даже го намирам задължително за да знае работодателят какъв климат и какви настроения царят сред работещите.
Напротив, казвам само какъв отговор би могъл да даде работодателя и ми е любопитно какви са следващите стъпки, които този екип е готов да предприеме.
Иначе аз бързо съм си решавала въпроса с възнаграждението през годините. Вместо да се наговарям с колегите какво да кажем, пък как да го кажем, директно водя разговор с работодателя какви са моите искания и ако те не са били удовлетворени, просто съм сменяла работата.

# 17
Ако нямате колективно трудово договаряне не знам за какво въобще ви е синдикален лидер. То и без това в България синдикатите са само паразити, изключение правят само тези на професиите първа категория.
Ако имате колективно договаряне, то ваучерите трябва да са уредени там.

Индивидуално най-добрия начин да се поискат повече пари е с контраоферта от друга фирма. Или поне започнат интервю процес и потвърдени очаквания за заплата. При групово договаряне няма как това да се случи, защото е ясно, че няма как всички на куп да се преместите в друга фирма. Все пак ако имате достоверна информация за заплатите и отворените позиции в други фирми, можете да го използвате като аргумент. Но трябва и да сте готови при отказ наистина да почнете да се местите в други фирми, щом толкова ви изостават заплатите от тези на конкуренцията.

# 18

Една хубава стачка ще свърши работа.
Или да си пуснат молбите за напускане.
Разбира се ако не получат увеличение.
Да видим как ще намери няколко човека за месец.
Мога да кажа от опит, че когато хората са сплотени, могат хубавичко да извият ръчичките на началника и да си постигнат целите.

# 19
Ваучерите не са задължителни.
Като не ви харесва сумата - търсите друг работодател.

# 20
Нова работа е най-лесния вариант. Поне за по-младата част от колегите. Повечето обаче са пенсионери и стоят на работа, за да повишат дохода си и пенсията съответно. Проблемът на работодателя е в това, че работата е специфична, искат се отлични познания в областта и вече няма специалисти. Така че една стачка или заплаха от напускане би свършила чудесна работа. Дотук добре, но защо трябва да се стига до заплахи, извиване на ръце и какво ли не още? Повечето от колегите работят 30+ години във фирмата и малко или много не изкаме конфронтация с ръководството. Минали сме през много кризи, ще минем и още. Затова искаме по най-добрия и удачен за всички начин да се разберем.

# 21
Вие питате за основание. Такова няма.
На добра воля може да ги увеличи, питайте го просто.

# 22
  • София
Единственото основание може да е, че сте повишили качеството на труда си. Алтернативата е получена по-добра оферта, стига да не е блъф. Другото е въпрос на желание и преговори.

# 23
По добре 200лв в брой, вместо ваучер. Има много ограничени и лимитирани действия с тях. Ни ток,ни вода,ни нафта,ни техника(в Кауфланд може,което само това ми допадна като плюс) иначе не съм фен на ваучери. Максимално 200лв са,според мен не си заслужават. Друго си е пари в брой

# 24
  • София
Основните ограничения са няколко: при пенсиониране, майчинство или оставане без работа ваучерите не се отразяват на размера на обезщетението; работодателят може по всяко време да ги спре, без да обяснява защо; получателят е ограничен до пазаруване във вериги, където качеството на храната не е най-доброто и после здравословните негативи остават у него.
А и най-важното е, че винаги работодателят има коз "аз ви давам", а не "вие си ги изработвате".

# 25
А и най-важното е, че винаги работодателят има коз "аз ви давам", а не "вие си ги изработвате".
Това "аз ви давам" е изцяло въпрос на селския манталитет, който е преобладаващ в България. Няма общо с ваучерите, който го казва това, го казва и за заплатата.

Ваучерите са основно предназначени да намалят данъчно-осигурителната тежест върху хората с ниски доходи и затова върху тях не се начисляват осигуровки и ДОД. Затова е абсолютно нормално и задължително да не влияят на размера на обезщетенията. Нормално е и да има ограничения за ползването им за да не служат за злоупотреба със солидарния принцип на осигурителната система в България. И не са толкова големи ограниченията за ползването им.

А върху "200 лева в брой" ще се дължат още около 70 като преки данъци и осигуровки.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 16:08 от bboiko

# 26
Аз тук противоречие не виждам Grinning
Действително опцията за ваучери е изгодна за работодателя, той иначе за какво да се занимава? Но и нормативно те са социална придобивка - един вид щедрост от негова страна а не част от заплатата като каквато всички знаем че се договарят.
Така че и двамата сте прави.

# 27
  • София
А върху "200 лева в брой" ще се дължат още около 70 като преки данъци и осигуровки.

Затова уговорките винаги следва да са за нето, а не за бруто. Wink

# 28
Поискайте си увеличение на заплатата, споменете, че това може да бъде и под формата на ваучери, в случай че за вас не е проблем.

# 29
Основните ограничения са няколко: при пенсиониране, майчинство или оставане без работа ваучерите не се отразяват на размера на обезщетението; работодателят може по всяко време да ги спре, без да обяснява защо; получателят е ограничен до пазаруване във вериги, където качеството на храната не е най-доброто и после здравословните негативи остават у него.
Фивър, ще те цитирам за да подчертая болд-натото, защото е важен детайл за ваучерите в тази ситуация, а и по принцип, но някой път не му се отдава внимание. Заплата по договор не може да се намали едностранно от работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт