От малка имам проблем със зъбите, за съжаление и с предните. Двата ми предни зъби са умъртвявани преди години, имаха лошо направени пломби и последно преди около 3,5 години им се приложи кореново лечение на предните два зъба и се направи бондинг. Преди около 2 седмици почнах да усещам напрежение въ ввенеца горе над единия зъб, а на сутринта се събудих с подута горна устна. Като я повдигнах , видях, че се е образувала гной над този зъб. Отидох на зъболекар за снимка, каза ми, че се налага кореново релечение. Проучвах, проучвах, реших да отида при зъболекар с микроскоп, с оглед на това, че вече този зъб е прелекуван няколко пъти, реших, че ще е по-сигурно да отида при такъв стоматолог. Малко ме стресна в самото начало, каза, че зъба е много пъти инструментиран и едва ли не е за вадене. Когато отидох, мехура с гнойта се беше спукал сам и когато отидох при зъболекаря все още сълзеше малко. Тя отвори зъба, изчисти почти целия материал от корените, остана съвсем малко и запечата зъба, за да изчакаме малко и да видим дали ще се испокой инфекцията. След 2-3 ходих отново, тя искаше да се консултираме и с хирург. Пратиха ме на 3D снимка. Самата зъболекарка изобщо не е въодушеввена да прави просто релечение , защото зъба вече няколко пъти бил лекуван. Оказа се от 3D снимката, че костта , която е останала на този зъб, е "тънка като хартия" по думите на зъболекарката. Хирурга също потвърди, че костта е много малко там. Каза ми, че сега и имплант не мога ад сложа така или иначе (не че съм мислела да сложа толкова скоро, нямам и финансова възможност сега, по-скоро мислех за коронки). Хирурга каза, че ще се консултира с друг колега , но е добре да се направи апикална остеотомия. Така зъба нямало да се наложи да се вади.
Вчера бях пак при зъболекарката, тя отвори зъба и сложи калциев разтвор, за да може бактериите да се унищожат, тъй като все още излиз амалко гной от фистулата (мисля, че така се изказа
Smile
На 2ри август ми е часа и ми каза, че тогава няма да ни трябва повече от 30 мин , тя и нямала намерение да заплва канала, трябвало да се направи тази операция. Когато я попитах необходимо ли е да се прави такава операция, ако все пак се релекува зъба и се запълни. Тя каза, че няма как, трябва да се направи. Объркана съм, защото:
-ако гнойта се излекува и премахне и канала се запълни и след това зъба се облече с корона, какъв е смисъла от апикална остеотомия?
- възможно ли е хирургът го е предложил с перспективата един ден да се сложи имплант на мястото, защото каза, че е въпрос на време, не се знае колко точно, зъба да трябва да се извади, защото с толкова малко кост и умъртвен, е много слаб.
-според ва да търся ли второ мнение от друг стоматолог? Ако идеята на тази операция е хирурга да сложи костно вещество, за да може един ден да сложа имплант, при условие че не знам кога ще е в бъдещето това, каква е гаранцията, че дотогава костта няма пак да се "стопи" и да трябва да се "присади" наново?
Ще съм благодарна ако някои сподели опита си и мнението си.
Ако целта на операцията е да направи зъба "по-здрав", докато не му дойде времето да се маха, както аз го разбрах от хирурга, ок. Но ако целта на операцията не е такава и това не би повлияво на здравината на зъба, не би ли свършило работа излекуването на възпалението, което предизвиква гнойта, релечение на зъба и поставяне на коронки?
Благодаря за търпението и извинявайте за дългия пост!