Как да не се слепва оризът?

  • 17 558
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Аз готвя с бланширан, не запържвам, никога не ми се слепва.

# 16
  • Мнения: 3 647
задушавам го  преди да прибавя бульона
но задължително го мия  поне 4-5 пъти
 Twisted Evil

# 17
  • Мнения: 6 461
Винаги купувам бланширан ориз.
Дори и да не изплакна никога не залепва. Peace

# 18
  • София
  • Мнения: 35 963
Измивам го много хубаво
Пържа го в повече олио /3-4 сл за 1 чч ориз/
наливам 3 чч вода и пека на 150 градуса

# 19
  • Мнения: 1 494
Наистина сбланширан не залепва, но има по-различен вкус и не е същия като обикновения ориз. Мисля, че зависи от количеството на водата и продължителността на варене.

# 20
  • Мнения: 1 756
Специално за ориза на фурна - баба ми му лисва една чаша вода, чаена да речем, но не от тези огромните.
И постига ефекта за който говориш.
Как така му лисва,кога и как ве4е сварен или

# 21
  • София
  • Мнения: 375
аз също го запържвам, но винаги слагам 1:4 вода става по-сочен и по-вкусен

# 22
  • Стара Загора
  • Мнения: 184
Специално за ориза на фурна - баба ми му лисва една чаша вода, чаена да речем, но не от тези огромните.
И постига ефекта за който говориш.
Как така му лисва,кога и как ве4е сварен или
Това щях да питам и аз.Стана ми интересно в кой момент се слага чашата вода.

# 23
  • Мнения: 4 371
Да, ориза е готов вече, изключва печката и сипва водата.

# 24
  • Мнения: 47 993
за варен ориз ползвам тенджера-оризоварка.не знам как точно се казва,но е една от най-добрите ми покупки!ориза става чуден!
най-добре става с ориз жасмин или басмати!
така става идеален за гарнитура,а аз слагам запържени зеленчуци и става чуден китайски ориз Peace
бисерния го ползвам за мляко с ориз,сарми и др подобни,а бланширания не ни допада на вкус

# 25
  • Мнения: 2 491
Ще ви кажа една хитринка от баба ми(даже и в едно предаване навремето я видях) за ориза, която винаги действа безусловно.

Преди да готвя нещо с ориз го измивам и го накисвам с вряла вода и сол в някаква купа, задължително е водата да покрива ориза и колкото повече време стои, толкова по-добре. Аз обикновено нямам много време да го чакам, но поне 10-15 мин. го оставям да накисне, ориза поема водата и набъбва, след това изливам водата и дори и да остане малко вода, той си я изпива. После като го запържа става набъбнал и никога не се слепва, става много хубав и много по-бързо се приготвя Peace

# 26
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Варя го в оризарник, специален уред за варене на ориз. Става супер и е готов за 10 минутки.

# 27
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Брей какви хитринки имало  Mr. Green
Аз купувам дългозърнест ориз, понякога бланширан и той не се слепва.
А пък аз все си мислех,че се слага малко мазнина,за да не се слепва newsm78

# 28
  • София
  • Мнения: 581
Бланширан  Wink

# 29
  • София
  • Мнения: 3 271
Аз не обичам ориза да е слепнал, независимо в какво ядене е - затова винаги го мия, докато водата стане прозрачна, бистра, да няма никакво нишесте и после внимавам с колко вода го приготвя - хубаво е да е повечко. При варене слагам мазнина.

Общи условия

Активация на акаунт