На море в Гърция 2024 - IV

• 55 569
  • 765
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте! Според Вас, кой е най-близкия плаж в Гърция от Варна? Най-после се решихме през м. Септември да отидем до Гърция и то с кола.. предпочитаме първо да започнем с някои от най-близките плажове.  Всичко ми е един голям Х в главата. Но предполагам, че след като изберем дестинация доста отговори ще получа от 1-ва страница на темата. Следващия ми въпрос е, на какъв език трябва да разчитаме? Английски или да наблегнем на гръцкия речник от темата?

# 541
Здравейте! Според Вас, кой е най-близкия плаж в Гърция от Варна?
Мисля, че се пада Фанари. На същото разстояние са и около Александруполи, но там са по-каменисти. Минава се през пункт Маказа.
Всички говорят английски, а в тази част и български, речник не ви трябва Stuck Out Tongue

Пълнолуние,
направете си Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Тя покрива всички спешни рискове. За застраховките не знам как стоят нещата, не че не съм ходила бременна, ама тогава застраховки не сме се сещали да правим.
За вятъра не знам какво да посъветвам. Пътувала съм бременна в шестия месец на фериботи на Цикладите, където не си поплюва с духането и вълните, не препоръчвам (всъщност такива вълни рядко към виждала след това) Stuck Out Tongue Принципно риск за плода особен няма, най-много да ви стане лошо. Вземете си близалки Антиметил - с джинджифил.

# 542
Благодаря, Параход. Имаме такава карта, за всеки случай си я поднвяваме всяка година. Аз съм още в началото и гаденето при мен е от сутрин до вечер, но поне още храната си стои там дето трябва Grinning Ще си взема близалките и дано помогнат. Лекарката каза, че няма проблем за бебето пътуването с ферибота, просто ме притеснява гаденето.  А за вятъра питам понеже аз имам проблем със ставите на челюста и ако много ме надуха може да се възпалят.

# 543
И на мен ми ставаше лошо през всичките 9 месеца, та съчувствам. Но дългото пътуване с кола също няма да ти е удобно и приятно, та поне до Лимнос това си го спестяваш. А вълни може и да няма.

# 544
Пълнолуние, това със ставите на челюстта и при мен е проблем от няколко години, та те разбирам много добре. Гледам на ферибота да си намеря някое по-закрито място, обикновено от едната страна на кораба ако духа, от другата не се усеща толкова и се местя според това. Не са ми се възпалявали ставите след такова пътуване, въпреки че заради децата понякога обикалям по палубата.

В сравнение с вятъра на Цикладите, този на Лимнос направо не сме го усещали, нито на ферибота, нито на плажовете. От южната страна никакви вълни не видяхме.

# 545
С малко странен въпрос влизам. Моя близка си извади Европейска здр.карта, но са й пропуснали буква в името и се съмнявам, че при необходимост би станал проблем. Нямаме време да вадим нова, тя си направи застраховка за пътуване в чужбина. Това достатъчно ли е според вас?

# 546
  • Sofia
Да, макар че на картата има и ЕГН.
Дано не й се налага да я използва.

# 547
  • Пловдив
Обаче преди да пуснат документи в банката те карат да потвърдиш изписването. Задължително да провери следващия път да не е така в системата вече и да излиза грешно

# 548
  • гр. София
Следващата неделя пътуваме с кола за Скиатос с една нощувка във Волос. Бихте ли препоръчали място за обяд след Солун? Ще тръгнем от София около 9ч, виждам че пътя е около 5.30-6 часа и докато сме в БГ май ще е рано за обяд.
Също така и ако ви е харесало и място за хапване във Волос.
Има ли някои интересни места на Скиатос, които да не пропуснем, освен хубавите плажове? И за Скиатос бих помолила за препоръчани тавернички с добри цени. Смятаме 1 ден да отидем и до Скопелос.
Ще нощуваме в западната част на острова - Колиос.

# 549
След Солун обикновено спираме да обядваме в Катерини - градчето във вътрешността, не Паралията. То е доста оживено и само от гърци, туристи там не се срещат често. Eдно от местата е например това https://maps.app.goo.gl/RGEMTeW1RDJZ8VgE9, има и други.

Волос е известен с ципурадиките си, като най-най-истинските са във вътрешността на града и работят само следобед (до 17 или 18 часа). Но на крайбрежната, където е по-туристическо, си работят вечер и също има прилични.

# 550
А в Паралията да препоръчате места за хапване?

# 551
DayInMay Nautilos, ето ти линк, но локацията е малко различна вече. На същата улица е , но по-напред.

https://maps.app.goo.gl/7GtwokwYns7Y2tSo6?g_st=com.google.maps.preview.copy

Devian art За феритно и аз обикалям да видя къде не в толкова ветровито. Ама за плажовете е по-трудно. Благодаря Ви.

# 552
  • гр. София
Благодаря, Параход. А какво е ципурадики?

# 553
  • Somewhere far away
как се стига до Ситония? предполагам няма автобуси - търсих и не намерих има само някакви тур компании. там си харесах място, но проблема е  как ще се стигне до там

# 554
  • SF
Да не е ракийчица?

Общи условия

Активация на акаунт