Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 113
  • 756
  •   1
Отговори
# 495
Напротив, на микро ниво може да се сравни. Най-малкото, защото е столица, иначе е ясно, че с оглед на мащаби нямат нищо общо. Не всеки иска да живее в чужбина и няма нужда да се сравнява с други градове, сравняваме столица със столица, независимо за коя държава е сравнението.

# 496
В центровете на големите градове живеят малко хора. В Лондон богатите квартали - Нотинг Хил, Челси, западен Лондон, не са в центъра. Това е феномен от момент, в който колата става масова. Някъде след втората световна война. Богатите на запад живеят в leafy suburbs, защото всички искат удобства, които в къщи и инфраструктура, проектирани и изградени в началото на 20в и много преди, трудно се правят - реконструкции позволяващи разширени спални, по-големи дворове (често дори няма, защото предният двор е измислен да си паркираш 1-2 коли, тоест се масовизира след средата на 20в (грубо казано). Къщите обаче са масовка само на островите в Европа. На повечето места, преобладават апартаментите. Къщите в предградията да, за по-богатите са. Познавам няколко български семейства с по няколко къщи в Лондон. Всичките купени преди балонът да се спука 2008. Сега е друго, заради ускорената глобализация, първа стъпка за нормализирането на която беше разширяването на ЕС. Ако не се беше случило, картинката щеше да е по-различна.

# 497
Мерси за редова къща в предградията на Лондон. Това са къщите на работническата класа, тесни, тъмни, с много лоша енергийна ефективност. Ти живей там.

# 498
И съм съгласна, и не съм. При нас е на микро ниво, но цяла България се бута да живее в София. За мен все още търсенето определя предлагането.

Не се бута чак толкова колкото преди - няма предлагане, защото 50% от жилищата се изкупени от "инвеститори" и затова има и толкова празни апартаменти. Празни апартаменти по другите европейски столици не съм виждал.

Да, точно така. И си стоят празни и идеални за инвеститорите да нямат допълнителни разходи за поддръжка, а в другите държави си течат добри месечни такси и са по-високи, от таксите поддръжка по ваканционните имоти в родината ни. И така с месечни такси за поддръжка доближавайки се до 50% от евентуален наем никой не държи празни апартаменти по чужбината. А при нас си стоят от край време и си правят капиталова печалба без никакви разходи от годишния местен данък просто и евентуално малко символични такси за вход и чистач/чистачка.

И освен този проблем, но и ни цакат със сравнение между нас и Европа като мерят квадратен метър чиста светла площ колко бил скъп там, а при нас било сравнително по-евтинко, ама не го сравняват с чисти светли квадрати, а с включени стени и общи части. И така ни изкарват примерно 2000евро/квадрат, а реално е 2500... И достъпността спада още и отиваме към по-скъпите държави май май.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 18:45 от panelcho123

# 499
  • София
Понеже и дъщеря ми в момента търси да купи жилище в Лондон, мога да кажа, че пазарът там няма нищо общо с този в ЕС. Например земята в повечето случаи е собственост на кралското семейство или фондове и жилищата са с дългосрочни договори за наем на земята (до 100 години). Друга специфика е, че новите жилища са по-евтини от старите при сходни параметри, освен това цената им расте по-бавно, или не расте, спрямо другите. Това за мен е нелогично, защото старите жилища са често с по-лоша изолация и амортизирани. На всичкото отгоре местната управа често не разрешава например смяна на стара дограма с единично стъкло със стъклопакет да речем. И разни други специфики, които правят сравненията Лондон София нерелевантни, пък нека са столици и двете.

# 500
Напротив, на микро ниво може да се сравни. Най-малкото, защото е столица, иначе е ясно, че с оглед на мащаби нямат нищо общо. Не всеки иска да живее в чужбина и няма нужда да се сравнява с други градове, сравняваме столица със столица, независимо за коя държава е сравнението.

И логиката е ? И ти не знаеш, защо трябва да сравняваш столица със столица. Защо не я сравниш София с Велико Търново. И той е бил столица.

Оушън, каква е логиката това да е така за НС? Локация? Иначе още по-добре за българина, който обича НС Grinning

# 501
Заради вътрешната миграция. Отделно от това при нас всичко е концентирано в столицата. Ако човек иска развитие в банковия сектор - всички централи на банки са в София, но в Германия няма да отиде в Берлин, а по-скоро във Франкфурт.
Но точно с Лондон не е уместно и ако върнете нагоре ще видите, че не аз съм дала пример. Просто не е уместно да се сравнява с друг голям град в чужбина. По тази линия каква точно е логиката?
Такси и при нас се плащат на кв.м - ползваш/не ползваш, а хората си ги плащат, дори за жилищата, в които не живеят. Има 1-2, които не плащат.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 16:40 от Ambrosia

# 502
  • Бургас
Не е вярно, че нямаш такса поддръжка. Това зависи от етажната собственост и останалите живеещи. В моя случай строителят организира първото събрание на ЕС, гласува се такса да има - празно, пълно, живееш, не живееш - плащаш.
Естествено, че имам интерес да го дам под наем, за да намаля разходите.

# 503
Като ще е столици, поне да е между държави със сходно население. И пак е много относително. Има толкова много разлики между държавите. Това с квадратите наистина е доста подвеждащо. В крайна сметка се стига до цената на имота е еди колко си и ако ти хареса го купуваш.

# 504

Да, точно така. И си стоят празни и идеални за инвеститорите да нямат допълнителни разходи за поддръжка, а в другите държави си течат добри месечни такси и са по-високи, от таксите поддръжка по ваканционните имоти в родината ни. И така с месечни такси за поддръжка доближавайки се до 50% от евентуален наем никой не държи празни апартаменти по чужбината. А при нас си стоят от край време и си правят капиталова печалба без никакви разходи от годишния местен данък просто и евентуално малко символични такси за вход и чистачка.

Хайде стига с тези легенди! 50% месечни такси ЗА ПОДДРЪЖКА??? Ми то ако се сложи и данъкът кой изобщо ще отдава под наем? Не знам откъде си ги измисляте тези глупости. И там си държат празни апартаменти тези, които могат да си ги купят (повечето не могат да купят повече от един).

# 505
Етажната собственост е организирана, фирми непрестанно косят, чистят, събират ежемесечни средства за ремонти, смяна едновременно всички входни врати, прозорци на апартаменти, и всички да са еднакви, за да си изглеждат хубави фасадите като на НС. Поддържат енергоефективност, околоблоково пространство. Излиза си непрестанно добра месечна такса и никои не държи празни имоти, дори да мръднат някъде за половин година по работа или преквалификация, гледат да си пуснат имота, в който живеят, за няколкото месеца под наем докато ги няма. Така се поддържа хубав сграден фонд без бетонни сиви стари сгради със занемарени фасади и входове. Ще го наложат рано или късно като се почне задължителното цялостно саниране на сградите и тогава ще трябва голямо и цялостно самоучастие и ще се почне да се поддържа и да се плаща европейските нива на таксите за поддръжка и ще се изкарат всички тъмни празни имоти на светло на пазара за продан или под наем.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 18:19 от panelcho123

# 506
Това докато стане тук,ще минат няколко поколения "столичани"...

# 507
Хайде стига с тези легенди! 50% месечни такси ЗА ПОДДРЪЖКА??? Ми то ако се сложи и данъкът кой изобщо ще отдава под наем? Не знам откъде си ги измисляте тези глупости. И там си държат празни апартаменти тези, които могат да си ги купят (повечето не могат да купят повече от един).
Чак 50% не е, но един мой приятел има апартамент в Цюрих, наемът е мисля 1800 франка, месечната такса му е 4-500 франка. Отвреме-навреме им събират по няколко хиляди за ремонти - нов портал, преасфалтиране на паркинг-алеята, нещо по фасадата...

В САЩ е подобно - зависи от удобствата в сградата, но като нищо месечната такса може да е 30%, 40% и дори повече от наема. Ако имаш басейн, фитнес, портиер, луксозно фоайе и други удобства - всичко това коства много поддръжка. Тя се прафи по график - примерно идва фирма да мие стъклата отвън всеки 6 месеца и домсъвета плаща, няма не искам. Нещо се развалило по централни климатици, домофони, огради, фасади - подменя се и плащаш. Това се покрива от месечната ти такса.

Ето влязох в Зилоу и извадих случайно първия ми попаднал апартамент, в небостъргач на хубаво място и с хубава фасада:
https://www.zillow.com/homedetails/5415-N-Sheridan-Rd-APT-2901-C … 640/3700395_zpid/

Цената на жилището е по-ниска, отколкото би била в София - 120 кв.м. чиста площ, $299к=276к евро.
Прогнозиран месечен наем - $1,848
Обаче месечната такса е... $1,236. Все пак включва отопление, климатизация, интернет и кабелна. Имаш и 24ч портиер, луксозно лоби, панорамен покрив с шезлонги, басейн и други удобства.
Но живееш-не живееш, тези $1,236 си ги плащаш всеки месец. И $3,531 годишен данък.
При това положение много ясно, че никой няма да го купи и да го държи празен, ей така да си инвестира парите в очакване да поскъпне.

# 508
Малко позабравихме как в детството ни МАСОВО се живееше в 2-стаен панел от 4-5 членно семейство. Децата спяха в хола, родителите в детската. Може някоя баба да е спала в кухнята. За тогава не се мрънкаше, не е всеки да си е имал отделна стая. Значи - и така може да се живее. Ама сега, вече не можеееее. Сега искаме за всеки член на семейството отделна стая, и то просторна, и ако я няма - значи е или балон, или алчен продавач, или корумпирани политици. Всичко друго е, ама не е "станал съм по-лаком и по-материално зависим".

# 509
  • София, Bulgaria
1. Това, в коя държава,  какви имоти и как се продават и всичко свързано с тях, отдавна не е някаква новина. И аз наистина не разбирам, защо да го дъвчем през 2-3 седмици.
Какво доказваме, че са скъпи имотите в София?  - да скъпи са и какво! Че няма логика на целия ни хал, ами да може и да няма! И, какво ... по нататък? Какво се случва? - Строителят, продавачът ще каже:  ааа... не, стига ми толкова. Мога да взема още 10-15%  отгоре, ама няма, защото няма логика.
2. Всички, които сега носят от девет кладенеца вода, ако утре трябва да продават 3-ст ап. в Манастирски ливади и могат да вземат, 250К ще го продадат ли на 200 К, за да може едно друго средностатистическо семейство да си купи жилище ?!  Даже и на Gogo1979 не вярвам, че ще си даде парцела на 1/3 от цената за спорт и зелени площи, а не за построяване на сграда, както е отреден парцела по план, от къде ще спечели в пъти повече!
3. Били виновни за покачването тези дето изкупуват още на зелено и после продават. Ами те си носят риска, това е пазар, знаеш ли утре какво ще стане? Не, не знаеш. Те си поемат риска за бъдещ пазар на цени, които ще им донесат разлика в плюс, а не в минус.  Към днешна дата, да спечелиха, прецениха ситуацията и до последно се възползваха от нея. Някои спряха с това още 2020г., други не са спирали и до днес. Всеки поема това, което може да носи.
4. Апокалипсисът иде, ами каквото има да става ще стане! Какво да направя, да се вайкам и да спра да живея? Или да живея в страх? Ами като тръгне да баталясва всичко, кой ще остане сух? Никой, при криза, всеки губи. И тоя с имоти и тоя с акции и този дето няма нищо.

Общи условия

Активация на акаунт