Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 661
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 840
След няколки години моя колега ще се върне от Брюксел, освен ако не реши да остане и ще проследя от първо лице къде и как ще си запише децата, тогава ще бъдат 9 и 11 клас. Светът обърна да отиде в Брюксел, само и само да не държат тук НВО. Бъдещето ще покаже дали им е направила услуга на тези деца. Или напротив.

# 841
Мисля, че ако наши дипломатически служители, идващи си от Германия, чието дете е учило в немско училище, се приберат у нас могат да си запишат детето в НЕГ без изпит.
Ключовият израз е дипломатически служители тук. Не ми се вярва за всеки да правят това. С толкова българи в Испания и Германия, си представете испанската и немската, че ще трябва на три смени да работят и още сгради да им дадат. Щом е взел да емигрира народът заради НВО.... Grinning

# 842
В "нашия" клас през м.май се появи дете, наполовина българче, от Германия. Официалната версия беше, че е тук на обмен за два месеца. Ще ми е интересно да разбера развитието на тезата през следващата учебна година, макар че няма да е лесно проследимо предвид префасонирането на класовете заради лайстунга. 

# 843
  • София
Познато детенце, ама не на дипломати, се върна от Германия.  Завърши тук последните два гимназиални класа, но  нито в  91 НЕГ, нито  в 73-то, нито в  35-то, а  в  едно от по-нискобаловите училища с немски. Друго също се върна тук, но отиде в училището  към немското посолство, явно си е искало немска диплома.

# 844
Мисля, че ако наши дипломатически служители, идващи си от Германия, чието дете е учило в немско училище, се приберат у нас могат да си запишат детето в НЕГ без изпит.
Ключовият израз е дипломатически служители тук. Не ми се вярва за всеки да правят това. С толкова българи в Испания и Германия, си представете испанската и немската, че ще трябва на три смени да работят и още сгради да им дадат. Щом е взел да емигрира народът заради НВО.... Grinning

Дипломатически служители са и готвачите, шофьорите, техниците, шифровчиците и кой ли не... Не са толкова малко. Всички в посолството, а може и в разни търговски представителства и други.

# 845
  • София
Е как да не освобождават място?
Ами Русалка е обяснила как. Тези деца освобождават чина в клас, да, но дотам. Има консултации, има евентуално връщане в присъствена форма и най-вече има бюджет, който училището получава.
Кети В, знаеш ли на базата на какъв нормативен акт при вас се обявяват тези места?

# 846
В "нашия" клас през м.май се появи дете, наполовина българче, от Германия. Официалната версия беше, че е тук на обмен за два месеца. Ще ми е интересно да разбера развитието на тезата през следващата учебна година, макар че няма да е лесно проследимо предвид префасонирането на класовете заради лайстунга.  
                  Моя приятелка тази година гледа дете от Гермния и точно на обмен е детенцето. Замина си след завършване на уч.година и беше в 1 АЕГ.

# 847
  • София
Мои познати се завърнаха от Авария и записаха семето в Дойче шуле. Даже не са се и замисляли за НЕГ

# 848
Моето дете беше самостоятелна форма на обучение, писала съм много пъти. Нямаше клас като буква, просто се водеше 5, 6 или 7 клас за тези години. Преди това от 1-4 клас си ходеше редовно и си беше Б клас. На връчването на дипломите всички се чудеха коя е и защо не са я виждали. Аз не исках да ходим, но тя искаше и отидохме. Може и да е права, все пак 1 път се дава дипломата за основно образование.Сега си кандидатства, ходи на НВО и я приеха на 1 класиране. Мисля да я пусна да отиде. Говорихме и с директорката и се разбрахме, ако детето се чувства добре ще ходи нормално, ако не с изпити, после за следващия клас ще видим. Според мястото ѝ ще се пази, т.е. ще е 1 от тези 26 места.
Надявам се всичко да е наред и да си ходи редовно.

# 849
  • European Union
Е как да не освобождават място?
Ами Русалка е обяснила как. Тези деца освобождават чина в клас, да, но дотам. Има консултации, има евентуално връщане в присъствена форма и най-вече има бюджет, който училището получава.
Кети В, знаеш ли на базата на какъв нормативен акт при вас се обявяват тези места?
А защо е нужен нормативен акт изобщо? Държавният план прием е за 26 места в дневна форма на обучение. Ако се освободят четири места в 10 клас, това означава ли, че до 12 клас ще учат 22 ученици в дневна форма?
А ако един от тези ученици в самостоятелна форма си вземе всички изпити за 10 клас в рамките на четири сесии, т.е не му стигат сесиите за една учебна година, това означава ли, че не може да се върне в дневна форма в 11 клас, защото неговото "запазено" място, заедно със съучениците му вече ще е в 12 клас?
Никога не съм се интересувала какво точно е финансирането за ученици в самостоятелна форма, но много се лъжете, ако си мислите, че получаваме и стотинка от тях, имам предвид учителите, не училището. Консултациите за тях се провеждат както и консултациите за учениците в дневна форма, влизат ни в задълженията и не се заплащат допълнително. Същото важи и за изпитите, на които се явяват (някои от тях по 5-6 пъти на един и същи изпит). Председател на изпитна комисия, член, квестор - всичко това се случва след часовете и не се заплаща допълнително.

Междувременно прочетох какво написа Поли. Аз лично говоря за самостоятелна форма на обучение, при която учениците нямат здравословни проблеми. Нейният случай е различен.

# 850
Аз до сега не помня случай някой да е минал от дневна самостоятелна форма и да си е взел изпитите, за да продължи есента отново дневна форма. За сметка на това се случва даже да не се появи, нищо че има организация по провеждане на изпита. Случва се, ако не успее да си вземе всички изпити да реши да повтори годината, за да мине пак дневна форма.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 21:56 от Mama Ru

# 851
  • Sofia
Наскоро в една от темите потребителка писа с проблем, че е била в СФО, иска да се върне в дневна форма и от училището са ѝ казали, че мястото ѝ вече е заето и не е възможно връщане. Въпросът ѝ беше дали това е редно, но не получи отговор.
За СФО училищата получават бюджет. Не съм наясно за останалите ученици как става изплащането, но съм чувала нещо от сорта, че за СФО-то е в края на годината. Този бюджет е за училището, не е нито за консултациите, нито за комисията и квесторите.
В досегашното ми училище СФО за дете под 16г. е възможна, ако има здравословни проблеми. За ученици над 16г. е възможно преминаване в СФО по тяхно желание, като наказание и т.н. Като цяло големите, които са в СФО, са най-често такива, които са застрашени от отпадане. Та в тоя ред на мисли, в изброените училища едва ли има чак пък по 10-15-22 деца в СФО.

# 852
Може и под 16 имахме ученик СФО и в 7 клас и така си продължи детето. Досега не е имало ученици от СФО да искат да се върнат присъствено.

# 853
Ще има ли пробващи за 3-то класиране?

# 854
  • София
Ще има ли пробващи за 3-то класиране?
Да ще има , от пишещите в темата има.

Общи условия

Активация на акаунт