Наследяване на заеми

• 1 483
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте! Мога ли да наследя заеми от баща си който постоянно взима пари на заем от някой и не ги връща, отделно беше направил 3хил. лв сметка в йетел. Сега се притеснявам да не прибегне до бързи кредити или друго... За информация имота от него ми е чрез покупко-продажба а не е оставен по наследство тоест че аз съм го купил от него.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 19:59 от Не се сърди, човече

# 1
Задълженията също се наследяват. Единственият начин да не ти се прехвърлят, е да се откажеш от наследство, но това включва и позитивите - пари, имоти, и тн.

# 2
  • Melmak
Да, наследяват се и дългове.

Както са написали и преди мен, можеш да се откажеш от наследство (когато баща ти вече не е на този свят) , но това означава и от апартаменти, имущество всякакво.

# 3
  • Далечният изток
Този имот, който вече ти е прехвърлен, си е твой. Наследяваш само това, което баща ти притежава към момента на смъртта му - активи и пасиви. Ако има само дългове или дълговете са повече като стойност от имуществото му, най-добре е да се откажеш от наследството. Ако притежава имоти, които са с по-голяма стойност от дълговете, си преценяваш дали ти е изгодно да му платиш наследените задължения.

# 4
След смъртта на баща ми, с майка ми наследихмв бърз кредит. Веднага се самосезираха и изпратиха ЧСИ да прави опис на имуществото. Сумата беше 2500 лв и си я платихме, какво да правим... като знам, че можеше да е по-сериозна сума, се радвам, че само с толкова се разминахме. Кофти работа..

# 5
  • Melmak
Мда, бързи кредити, обикновени кредити, данъци дори, всичко се наследява. Аз наследих много данъци, но нямам избор, платих си ги.

# 6
  • Далечният изток
Данъците са наследими, да. Осигуровките например обаче не са.

# 7
Хора имота не е оставен по наследство а е чрез покупко-продажба с две думи аз го купувам от него а не ми го оставя той.

# 8
  • Далечният изток
Да де, нали казахме, че си е твой.
Говорим, ако на името на баща ти има други имоти.

# 9
Единствено кола има на негово име но той е освободен от данък защото е с телково решение.

# 10
  • Далечният изток
Ти наследяваш автомобила, не данъка.
А, всъщност и данъка принципно. В случая колата, щом няма за плащане данъци.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 08:54 от AIDA_N

# 11
Вече са ти обяснили единия вариант - отказ от наследство.
Другият е приемане на наследство по опис - не можеш да дължиш повече, отколкото са ти наследените активи.

# 12
  • out of space
А може ли ако почине синът, майка му да наследи дълговете му?
Не е бил женен никога и няма преки наследници.

# 13
Който е наследник има проблемите.
 Щом няма други - майка му е, в случай, че има друго за наследяване.Само заем - едва ли. Както в първия случай  е.

# 14
Направи си сметка, когато той почине (защото човекът си е жив и здрав сега, нали) тази кола ли струва повече, или дълговете му са повече. И се откажи от наследство, ако колата не е по-скъпа.

В случая с майката, дето дошъл ЧСИ за дългове на покойния баща, там е имало вероятно семейна имуществена общност на апартамент и вероятно и други имоти и е имало смисъл да се изплати малкия дълг.

И да, майка наследява дълговете на сина и има право да се откаже от наследство. Говори с адвокат.

Общи условия

Активация на акаунт