НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 51 744
  • 758
  •   1
Отговори
# 345
Ето една статия по въпроса:
https://imashpravo.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0% … 1%86%D0%B8%D1%8F/
Мисля че вече може и онлайн да се подава заявление за настоящ адрес.

# 346
  • Sofia
В София е мега трудно да намериш читав ЛЛ, който да иска да те приеме (то и нечитавите турдно взимат нови пациенти, претрупани са). Поне това е моето впечатление.

Промяната на настоящ адрес става за 5 мин - миналата седмица го направихме за племенница без изобщо да става въпрос за наем - просто "ще живее" вкъщи. Някоя хазяйка би могла така да го направи. Изискваше се нейното и моето присъствие + НА. И с това не бих бързала - ще се окажете недоволни от квартирата (не дай Боже), после пък друга смяна. Въобще... кому е нужно да се сменя адресът. По-запознатите административно да кажат дали би имало някакви проблеми за децата.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 16:18 от aniK

# 347
  • Бу-у-урга-а-ас
Моят син, както вече ви разказах, след две години в една специалност, започва наново. Живее на общежитие и до сега не е сменял регистрация. Два пъти ходи на лекар и си плаща. Сега е решил да си прави регистрация. Никой не го е проверявал или правил под въпрос.

# 348
Адресната регистрация беше задържана в общежитията преди 20 и години. Предполагам и сега е така. Помня че  идваха май веднъж полицаи и проверяваха адресни регистрации. Личния лекар не мисля да сменяме, ако се наложи ще го мислим.

# 349
Трудно е като се разболеят. Ето синът ми се разболя в града в който ще учи, личния лекар е тук. Прегледан е в неотложен кабинет,  назначен АБ. Да, ама 7 дни АБ и температурата се запазва и общото състояние не се подобрява, а и не иска да се прибере. Е, като видя изследвания си, се прибра. Сега е с абокат. Тук личната лекарка го знае от бебе . Дали въобще е трябвало АБ или само противовирусни средства?
И аз още не съм решила как ще процедираме с личния лекар.

# 350
Да, навремето сменях адресна регистрация като учех в София. Проверяваха ни, даже по едно време не можех до магазина да сляза без паспорт от онези зелените, помните ли ги🤣

# 351
Миналата година дъщеря ми смени адресната си регистрация около три месеца след като заживя в Студентски град и й се скараха, че срокът е месец. Така че по закон трябва, вече дали се прави е отделен въпрос.

# 352
  • Пловдив
Момичета,  от горния набор миналата година разбрах за една помощ за студенти. Та за нея трябва да имат настоящ адрес.  Тя е за деца, които са в специалност имаща само редовна форма на обучение,  живеещи далеч от родителите и нямащи други доходи. Та на него ще му трябва смяна на настоящия адрес. Но личен лекар не смятам да сменя. Все пак е на час и половина от Пловдив

# 353
Момичета,  от горния набор миналата година разбрах за една помощ за студенти. Та за нея трябва да имат настоящ адрес.  Тя е за деца, които са в специалност имаща само редовна форма на обучение,  живеещи далеч от родителите и нямащи други доходи. Та на него ще му трябва смяна на настоящия адрес. Но личен лекар не смятам да сменя. Все пак е на час и половина от Пловдив
Сподели ако може повече за нея.

# 354
За тази помощ - отпуска се само на студенти, които учат специалност, имаща само редовна форма на обучение. Ако живееш в същия град, в който учиш, максималната сума е 150 лв на месец. Ако живееш в друг град (но трябва да си смениш настоящия адрес) максималната сума е 250 лв на месец.
Иска се уверение от университета, че си студент и че не получаваш стипендия. С това уверение отива студентът в агенцията за социално подпомагане там, където му е адреса, тоест ако е в студ град, в тамошната агенция.
Там ти дават една декларация за попълване. И тука става интересно, защото яснота какво трябва да се попълни в тази декларация няма. Има графа за родители и техните доходи - една служителка казва, че се попълват, друга казва, че не се попълват.
От опита на дъщеря ми - тя не попълни доходи. Казах й да не слага при положение, че те не се изискват и освен това няма искане за служебни бележки. При тези положения тя може да си напише каквото си иска, така че по-добре да пропусне. Едната служителка й е казала, че тя е пълнолетна и самостоятелен човек и доходите не се гледат на родителите. Другата пък й казала - е толкова ли са те зарязали тия родители, че нищо не ти дават Joy
В крайна сметка тя е написала единствено, че й покриваме семестриалната такса. Отпуснаха й 160 лв месечно, като те са до края на календарната година.
Не е съвсем ясно на какъв принцип на кого и каква сума отпускат. На нейните колеги на един са отказали, на друг са отпуснали същата сума като нея...малко е неясна цялата схема, но пък си струва да се опита.

# 355
  • Пловдив
Да, всичко което знам, освен условията,  които споделих, е че размерът е 260 лв месечно, ако получава стипендия тя се вади от този размер и се изплаща разликата. Помощта е целогодишна. Сега тези неща ги знам от съседката ми, която работи в социалните. Тя ще ми каже кое завление да подадем и какво да попълним. Ще го подам он лайн. До тук добре, но от племенницата,  която вече завърши първи курс и получава рази помощ, знам че са и правили 3 проверки на адреса в общежитието,  100 пъти са я питали как така не ти дават пари вашите и т.н. Та Помощта я има, но трудно я дават. Като разбера членовете, по които се отпуска ще пиша пак

# 356
  • София
За трудното или по скоро невъзможното намиране на лични лекари в София и аз подтвърждавам. Предстои ни преместване след Нова година в друг район на София и от месец се оглеждам за лекар, но за момента удрям на камък. Ако не успея да намеря читав, ще си останем при нашата и при нужда ще пътуваме до нея.
Успех на всички, на които им предстои намирането на ЛЛ.

# 357
Благодаря! Нашата специалност я има и задочно, тоест не отговаря на изискванията.

# 358
  • Sofia
Брей, още ли проверяват в Студ.град? С ММ имахме акт, че лицето Х (той) е "уловен" да преспива при лицето У (аз). Това в далечната 1995г. Пазихме си го дълго време, може би още е някъде измежду студентските ни книжки. После се научихме "нелегалният" да не заявява присъстивето си при проверка. Тогава нямаха право да влизат в стаята, на вратата ни проверяваха. Колко приятели, които не бяха на общежитие сме приютявали... Много зловещо тропаха по вратите с нещо метално точно в 6ч.сутринта.

Като се замисля, редно е да си имат адресна регистрация - то сигурно и закон с определен срок има, но нали не сме юристи Laughing Обаче, ако си имате доверени ЛЛ, които да дават съвети по телефона и да предписват рецепти (не знам и това дали е редно), по-добре си останете при тях Hands V

# 359
  • Варна
Неприятно ни изненадаха... Нямаме психическа готовност за 1 седмица по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт