Косопад - тема 26

• 58 047
  • 824
  •   1
Отговори
# 360
Ванилия, пуснете и ЖСК към железния и' панел (стойности към горната граница показват железен дефицит). При моята дъщеря мога да се подпиша с две ръце, че ниският феритин и дефицитът на желязо са основната причина за косопада. Цикълът със сигурност допринася още повече за железния дефицит...
Днес си взех поръчаните стимуланти на Икаров (3 броя), дъщеря ми е най-големият ентусиаст, веднага се намаза.😂

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 22:58 от dolce miele

# 361
Ванилия, пуснете и ЖСК към железния и' панел (стойности към горната граница показват железен дефицит). При моята дъщеря мога да се подпиша с две ръце, че ниският феритин и дефицитът на желязо са основната причина за косопада. Цикълът със сигурност допринася още повече за железния дефицит...
Днес си взех поръчаните стимуланти на Икаров (3 броя), дъщеря ми е най-големият ентусиаст, веднага се намаза.😂
Ехее три броя знаеш ли за колко време ще стигне😂😂😂 запасили сте се. Аз моя го ползвам от два месеца преди всяко миене на косата и не съм стигнала половината, а слагам доста 😅

# 362
За проба взех по една опаковка на глава (като поръчвах, не знаех за колко време стиха една опаковка).😂 Ако ми хареса резултатът, ще взема пак.🙂

# 363
Момичета,следя ви. Минавам да споделя и моя опит с косопада.
Всяка година имам сезонен косопад,който оставям да отмине от самосебе си. Миналата година си взех лосиона на Алпецин и веднага имах страхотен ефект. Тази година обаче косата ми започна още през зимата да пада по-интензивно от преди. Като не само,че косопада не спря,ами в края на август силно се увеличи. Отдадох го на хормонални промени,защото съм на 48 и въпреки че имам редовен цикъл,реших че вече съм в.пременопауза. Отново си взех Алпецин, но мазах повече от месец и не видях никакъв ефект. Този път лосиона ми се стори по-различен от преди,защото не ми загряваше скалпа, както този от миналата година. Тогава реших да пия таблетки. Взех си Парусан таблетки и шампоан. Оттогава до сега си мия косата само с шампоан на Парусан. От около седмица пия и желязо. Също и астраксантин. Сега не знам кое от всички неща е повлияло, но от 3 дена косопада ми се нормализира. Не казвам,че не капе. Но преди като прокарвах ръка през косата, събирах сноп косми. Сега или нямам,или най-много 1-2. Днес например се ресах 4 пъти. Преди, да си призная, го правех веднъж на ден,защото четката буквално почерняваше (косата ми е черна и дълга до раменете). Съвсем нормално количество касми намирам по нея-3-4 косъма. Тази вечер се боядисвах. Също много се притеснявах,защото преди, когато си миех косата,особено след боядисване,сифонът на банята буквално почерняваше. .Направо мразех вечерите,в които трябваше да си мия косата. Сега нямаше нищо. Това,което обрах с ръка,когато изстисквах косата,бяха 5 косъма. Също така тази сутрин много ме сърбя скалпа. Погледнах с увеличително огледало,до не би да ми се е появил пърхут от шампоана. Не видях такъв и много се надявам да ми никне нова коса.  Единствения недостатък,който откривам е,че мустакът ми се възроди 😀 . Както беше залинял и някак рехав и плешив от години скубане, сега не стига че всеки ден трябва да го скубя,ами и като че ли ми се сгъсти 😀 Обаче пълно щастие няма.
Последно съм си взела приорин. И мисля като приключа с Парусана,да направя почивка от 1-2 седмици и да почна превантивно него.

# 364
Дами, имам голяма нужда от вашата помощ, защото тотално вдигнах ръце от лекарите вече. Как да се справя с ниския феритин когато желязото е в норми? Според хематолог, ниския феритин не е проблем, щом желязо и ЖСК са в норми. Казва ми само B12 да оправям. От години се боря ту с дефицит на B12, ту с дефицит на желязо. Когато кача едното, другото пада. Това са изследванията ми от този месец:

Желязо - 15.0 (6.0 - 25.0)
Феритин - 10.46 (4.63 - 204)
vit. B12 - 286 (187 - 883)
vit. D - 25.9 (6.60 - 49.90)

Преди година бях успяла да докарам B12 до към 600, но тогава желязото падна и косопада се завърна. Направих един месец курс с желязо и косопадът спря напълно, но след 2-3 месеца през пролетта се завърна отново и от тогава не е спирал, макар че три пъти пих желязо. И в резултат на това, B12 е спаднал драстично. Сега започвам да пия B12 и D отново, но искам и нещо за феритина да направя, въпреки думите на лекаря. Изследвала съм го няколко пъти през годините и винаги е бил под 10, но никога не са ми казвали да приемам нещо за него. А мисля, че там може да е разковничето на проблема, наред и с другите дефицити. По-назад четох, че ползвате Сорбифер, но не съм запозната с този препарат и не знам кога и колко дълго време да го приемам. Притеснявам се да не си навредя от незнание и като действам на своя глава, затова реших да се посъветвам с вас първо. Какво бихте ми препоръчали? Има ли и други с нисък феритин, но нормално желязо? Косопадът го боря от 7 години вече, но толкова изтъняла косата ми никога не е била. Нищо не ми остана вече. Disappointed Бих направила консултация с лекар, но само ако знам, че е изпитан и би обърнал внимание.

# 365
user1905, аз съм така. С косопад от над 3 години, нисък феритин и желязо в норма. Но, имам Хашимото! Провери си хормоните на щитовидната жлеза.
Вече косата ми е на половина. В момента капе ужасно.
Пила съм желязо, въпреки нормалното желязо и понамаля косопада. Но, в момента пак почнах и никакъв ефект. При мен каквото помага се усеща още след няколко дни, ако ли не знам че няма да има ефект. Момичета от друга тема ми казаха, че може да имам инсулинова резистентност и от там косопад.
Тревожност също имам огромна.

# 366
Феритина и желязото са свързани. Няма как да спре косопада при нисък феритин. Пиете желязо. И Б12 е нисък, и там трябва пиене. И не да изпиете една опаковка желязо, а да го пиете три месеца и да направите контрола. Още повече при проблем с щитовидната, много често се стига до пропускливи черва и не добро усвояване на желязото. И аз съм така. С Хашимото и желязодефицитна анемия вече. Сега пия желязо от месец и половина и косата спря да капе, започнаха ново растежи. Ще пия още месец и половина и тогава ще направя контрола. Б 12 пих три месеца, спрях го за малко, но другия месец пак го почвам.

# 367
И аз да се включа при мен желязото излезна на минимума, б12 и витамин д не са ниски, но не са и високи. Започнах прием на желязо, витамин ц и б12 по препоръка от лекар като ми изписа на Better you, които се впръскват. Та, да видим какво ще стане с този косопад.

# 368
user1905, ако в железния ти панел и ЖСК е към горната граница, определено си има железен дефицит. Даже не си представам, че при феритин 10 миже да няма косопад. Желязото в кръвта е ок, защото "взима" от феритина ("складът" за желязо). Като знам аз какъв косопад имах при феритин 11-13 и въобще под 20, ужасно беше...🤪 Проблемът може да идва и от недостатъчно желязо в храната, и от лошо усвояване, както и от по-високи загуби на желязо. Ако е комбинация от трите, най-зле. Аз в началото (след започване на Сорбифер) правех контрола на 1-2 месеца, за да видя как се движат нещата и да не предозирам. Моето желязо на практика почти винаги е около 12-13 в лабораторните изследвания (към горна граница не съм го виждала), затова са ми много важни ЖСК и феритинът.
Аз и Б 12 го повиших доста трудно (да не говорим, че от прием на Б 12 на Natural factors страшно ми бяха паднали желязото и феритинът, пък Б 12 почти не помръдваше). Успоредно със Сорбифер приемах и Б 12 (далече от Сорбифер), вит. С, както и фолиева киселина (най-добре фолат, но при мен и фолиевата киселина свърши работа). Всеки трябва да си намери "неговоя" препарат- и з желязо, и за Б 12 или друго. Консултацията с лекар не е никак лоша идея, но е добре и човек да е достатъчно информиран като пациент, за да разбира дали му предписват смешна доза от някои добавки.
Намазах се със стимуланта на Икаров и аз.🙂 След време ще споделя мнение (при мен проблемът е едно място, където след анемията не ми се възстановиха напълно растежите- на същото място, но отляво, няма никакъв проблем).

# 369
Аз бих искала да попитам за тези които приемат желязо, вит ц и б12. От лекар знам че желязото се приема сутрин след храна, след което се взима вит ц за по бързо усвояване на желязото ли нещо такова ми каза. Но за б12 не каза кога да го приемам и открих в една публикация че и той бил сутрин след храна и така наведнъж всичко приемам, но дали е правилно..

# 370
Благодаря ви момичета, много сте полезни. Да, досега все по една опаковка желязо изпивах за един месец и го спирах от страх от предозиране. Все един и същи спрей на Better you, защото само той не ми дразни стомаха. Но мисля да пробвам със Сорбифер този път. Колко време след спиране на желязото пускате контрола? Аз все по 20 дни чакам, а това още забавя нещата, особено ако се налага да се продължи с приема. И колко време отне при вас да го качите този пуст феритин?

Относно B12 (метилкобаламин) - от години приемам само този на Solgar и съм се чувствала много добре с него, но му вдигнаха цената в БГ аптеките, а в iHerb не е наличен от доста време, затова поръчах на Natural Factors.

𝒫𝑒𝑜𝓃𝓎, B12 дава енергия и пречи на съня, затова се приема сутрин преди обед. Желязото съм го оставяла за вечерта когато е трябвало да ги приемам в един и същ ден.

Щитовидни и др. хормони съм пускала, уж всичко е наред. Само тестостеронът е бил много под нормата. Някъде четох, че и това може да доведе до косопад.

Приемам препоръки за лекар (хематолог), от който сте останали доволни в гр. Пловдив или в други градове ако има възможност за онлайн консултации. Но задължително изпитан! Grinning Защото повечето не приемат косопада за сериозен проблем.

# 371
  • София
Здравейте,
И аз ще помоля за съвет. С косопад и Хашимото съм от години. Периодично изследвам щитовидни, железен панел, Б12 и Д, но някак си не успявам да постигна оптимални стойности. Сутрин приемам Л-тироксин. Периодично включвам на обяд Б12 и вечер 1 таблетка Сорбифер. По-долу ще напиша резултатите от последните изследвания с молба за коментар и съвет:
ЖСК - 71 (44.8-71.06)
Желязо - 20.2 (5.8-34.5)
Фолат - 14 (10.4-42.4)
Феритин - 20.8 (13-150)
Б12 - 431 (171-920)
Д - 41 (30-100)
Щитовидните са ок.

# 372
Това приложение, докато го имах, доста подвеждащо правеше анализ, сега не знам.Правила съм тест, четейки съставките, които дава като опасни и болшинството не отговаряха.
Тези, които дава за опасни, някои от тях са забранени, примерно в САЩ и Канада, но Европа са регулирани, т.е. разрешени в по-малко количество. Има други, които са вредни за природата, но не се разбира дали са опасни за човека. Спирта май също влизаше във вредните, то може ли без спирт? Така прецакаха дезодорантите и ефекта им се намали. Аз съм взимала с вредни съставки, зависи какви и все пак да е поне едно. Гледам натуралните да са повече.

# 373
Аз не съм спирала Сорбифер по времето, когато го пиех по 3 таблетки дневно за повишаване на феритин. Директно изследвах през месец-два и следях нивата на желязо, ЖСК и феритин. Четох много медицински статии, в някои от тях пишеше, че не трябва да се спира суплементирането с желязо, когато целта е проверка дали се повишава феритинът. То е и логично, защото нивата в кръвта се поддържат, като се взима и от феритина при нужда...При често изследване пък доста лесно се забелязва, ако има тенденция към предозиране. Качих феритина до около 85 преди няколко години за период от януари до средата на август (преди това бях с феритин 11-13). После продължих още известно време с по 3 таблетки на ден (целта ми беше феритин над 100). След това започнах да намалявам дозата плавно, както и да не пия Сорбифер ежедневно. Сега съм на поддържаща доза, не съм го спряла напълно.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 21:39 от dolce miele

# 374
dolce miele, странични ефекти от Сорбифер имаш ли? Като запек, болки в стомаха или друго? След храна ли се пие?

Общи условия

Активация на акаунт