Медицинско свидетелство за брак с чужденец

• 375
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте момичета!

Няма да повярвате, но може би преди повече от 15 години бях много активна в този сайт. Истинска носталгия.

Но по темата - търся начина да се сдобия с мед. с-во за брак, НО! Аз се върнах в България след 34 годишно отсъствие и нямам мед. права в рамките на 183 дни. Съпругът ми е чужденец.
Имате ли идея как все пак можем да решим това?
Предварително благодаря за отговорите ви.

# 1
  • Пловдив
Здравейте момичета!

Няма да повярвате, но може би преди повече от 15 години бях много активна в този сайт. Истинска носталгия.

Но по темата - търся начина да се сдобия с мед. с-во за брак, НО! Аз се върнах в България след 34 годишно отсъствие и нямам мед. права в рамките на 183 дни. Съпругът ми е чужденец.
Имате ли идея как все пак можем да решим това?
Предварително благодаря за отговорите ви.

Тъй акто в случая за мен си :
Чл. 40в. (Нов - ДВ, бр. 23 от 2013 г., в сила от 08.03.2013 г.) Българските граждани, които
са граждани и на друга държава и живеят в чужбина повече от 183 дни през една календарна
година, могат да декларират, че не дължат здравноосигурителни вноски, като подадат в
Националната агенция за приходите декларация по образец, утвърден със заповед на министъра
на финансите....
 Т.е би следвало да можеш да си издадеш такова при всеки общопрактикуващия лекар,след заплащане на съответната такса и след като са направени всички прегледи, лабораторни изследвания т.н.

# 2
  • Beyond the stars
Изгубеният здравноосигурителен статус няма отношение, всеки общопрактикуващ може срещу заплащане да издаде медицинско свидетелство.

# 3
Да, така разбрах и аз. Просто преди това, информацията, която получих бе, че издаването е базирано на данните при личния лекар. Сега разбрах, че не е задължително и дори намерих клиника. Много благодаря. 🙏

Общи условия

Активация на акаунт