Отрицателен белег за БЦЖ на дете на 1.3 години - за или против проба Манту?

• 1 391
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
Подкрепям предното мнение.
При нас нямаше белег и лл каза че няма нужда за проба манту, но ако искаме да отидем. Взех документи, но започнах да проучвам и точно цитираната информация от СЗО, че негативен резултат не значи фактически нищо, и се отказах.
Но ако ви притеснява по скоро си направете пробата, не мисля че с нещо може да навреди.

# 16
Подкрепям предното мнение.
При нас нямаше белег и лл каза че няма нужда за проба манту, но ако искаме да отидем. Взех документи, но започнах да проучвам и точно цитираната информация от СЗО, че негативен резултат не значи фактически нищо, и се отказах.
Но ако ви притеснява по скоро си направете пробата, не мисля че с нещо може да навреди.
По-скоро ме притеснява ако пробата покаже, че има нужда от реваксинация. А ако не правим проба Манту, това проблем ли ще е за прием в детсла градина или детето се води с пълен имунизационен календар при наличие на останалите ваксини?

# 17
Както по-нагоре писах, не се препоръчва реваксинация. Пробата Манту не е показател за ефективността на БЦЖ-то. Това са някакви тукашни вярвания, за които няма никакви доказателства.

А ако не правим проба Манту, това проблем ли ще е за прием в детсла градина или детето се води с пълен имунизационен календар при наличие на останалите ваксини?
Не. Щом има БЦЖ се води ваксинирано.

# 18
Синът ми няма и бях питала личната лекарка какво се прави. Той да е бил около годинка може би. Обясни ми тя, но ми каза да изчакаме до следващия сезон - есента май беше. Дойде периодът, имахме някакви пътувания, отделно и знаейки процедурата, откровено ме домързя да се занимавам, като така или иначе ще има проба Манту покрай училище. После се роди дъщерята, и тя няма белег, но не съм повдигала въпроса пред личната лекарка, нито пък тя. Аз също нямам белег, а те май са наследили моята тапирска кожа.
Така като чета, нямало и нужда да го мисля.

# 19
Аз четох проучвания, които показват, че благодарение на БЦЖ, която все още е задължителна в нашия календар, сме се справили по-добре с ковид. Бустерната доза била много важна.
И аз не разбирам защо се дърпаш от БЦЖ и манту.
При нас пък педи писа, че има белег, въпреки че аз не виждах нищо такова. Grinning

# 20
Ако в момента не е задължително да правите Манту проба, просто я оставете за бъдещ период, когато детето порастне.
Иначе по спомени на моя приятелка детето беше реваксинирано около 2-3 годишна възраст, защото пробата излезе отрицателна.
Нашата дъщеря на 7 имаше положителна проба Манту и не е реваксинирана.

Общи условия

Активация на акаунт