Кандидатстване в София/ Специалност компютри

• 1 775
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
За СУ - няма специалности без програмиране и математика във ФМИ. От компютърните има специалности, които са по-практически насочени (Софтуерно инженерство, Информационни системи) и има специалности, които имат повече теория и математика (Компютърни науки, Информатика). От тях, най-лесната специалност е Информационни системи, но пак има програмиране и математика. СИ имат фокус върху разработка на софтуер, но те имат големи изисквания към качеството на кода и чисто написаният код. КН и Информатика ги забрави, много трудни специалности, особено математиките.

Освен курсове за неща като Excel, HTML, т. н., няма много неща в компютърната сфера без програмиране. Дори и за горните, много по-полезен за един работодател е човек, който може да програмира - в Excel, като пример, много често се използват скриптове за улеснение на работата.

Ако търсите нещо повече за въвеждане на данни, по-добре да се ориентирате към Икономическите специалности (имат математика, но не е на нивото на трудност във ФМИ). Ако е за обработка на снимки, филми, звук, има доста специалности в НБУ свързани с това или просто минете курсове и почнете да учите софтуера, почнете да създавате портфолио. Но СУ-ФМИ и ТУ не подготвят за този тип работа - там са си математически специалностите.

# 16
За СУ - няма специалности без програмиране и математика във ФМИ. От компютърните има специалности, които са по-практически насочени (Софтуерно инженерство, Информационни системи) и има специалности, които имат повече теория и математика (Компютърни науки, Информатика). От тях, най-лесната специалност е Информационни системи, но пак има програмиране и математика. СИ имат фокус върху разработка на софтуер, но те имат големи изисквания към качеството на кода и чисто написаният код. КН и Информатика ги забрави, много трудни специалности, особено математиките.

Освен курсове за неща като Excel, HTML, т. н., няма много неща в компютърната сфера без програмиране. Дори и за горните, много по-полезен за един работодател е човек, който може да програмира - в Excel, като пример, много често се използват скриптове за улеснение на работата.

Ако търсите нещо повече за въвеждане на данни, по-добре да се ориентирате към Икономическите специалности (имат математика, но не е на нивото на трудност във ФМИ). Ако е за обработка на снимки, филми, звук, има доста специалности в НБУ свързани с това или просто минете курсове и почнете да учите софтуера, почнете да създавате портфолио. Но СУ-ФМИ и ТУ не подготвят за този тип работа - там са си математически специалностите.
Благодаря много за изчерпателната информация. Да, аз гледах тези в СУ- компютърни науки, информационни системи и прочие. Видях, че всички имат математика и програмиране, което е неизбежно, просто въпросът ми е да не е нещо, което е много трудно и да се оплета сам. Просто да има математика и програмиране, но да са сведени до минимум и улеснени, така да ке каже. Значи казвате, информационните системи са най-лесни от тези изброените в СУ, така ли?

# 17
В СУ информатиката/математиката  не е най-олекотената, най-леко сигурно е в икономическия, в технически вуз също ще ти е трудно. В СУ ще имаш много колеги от математически гимназии.

# 18
Можеш просто да свериш учебните планове на специалностите, които са ти харесали и така да решиш. Но няма компютърна специалност без програмиране и математика. Даже в графичния дизайн има програмиране (поне този в ТУ).

# 19
Нещо като компютърен дизайн и UX user experience.
Но виж. Не се мъчи. Намери си работа която да ти харесва.

# 20
Оставам с впечатлението, че не ти се учи много.
Тогава не избирай СУ.
Прочети наборните теми или тези конкретно за ФМИ. Още зимния семестър на първи курс започват да се отписват, а след първи курс потокът намалява с 50%.
Много трудно се взимат изпитите. Непрекъснато студентите са по ликвидации.
Грубо ако 100 души са започнали в 1 курс, то се дипломират 25-30.

# 21
Не му се учи, ама иска диплома, в която да пише, че е компютърен специалист, после да го наемат на висока заплата и да върши някаква лесничка работа. Е, няма такъв филм.

# 22
Не му се учи, ама иска диплома, в която да пише, че е компютърен специалист, после да го наемат на висока заплата и да върши някаква лесничка работа. Е, няма такъв филм.
Абе хора, стига сте ме нападали така. Никъде не съм написал, че търся такова нещо. Как да ви обясня? Учи ми се, разбира се. Никой не е роден научен и няма да бъде. Всяко начало е трудно. Не искам да съм “компютърен специалист”. Ако искам да съм нещо подобно, трябва да имам дарба или да съм дете на някого, който разбира тези неща и му е в кръвта. Просто питам за нещо, което да е по-улеснено. Вие какво си мислите, че тези които работят в IT фирмите, много разбират ли. Разбират, ама друг път. И те са с купени дипломи и като ги попиташ нещо заекват на всяка втора дума. Аман просто. И кажете ми, ако не в СУ, ТУ, кой университет да избера, или пък някъде другаде, предложете де. Само говорите празни приказки, кажете слушам.

# 23
Не знам кои са "тези които работят в IT фирмите" към които реферираш, но щом си толкова сигурен, че са с купени дипломи, то купи си и ти една от същото място и не се мъчи.

# 24
Не знам кои са "тези които работят в IT фирмите" към които реферираш, но щом си толкова сигурен, че са с купени дипломи, то купи си и ти една от същото място и не се мъчи.
Не казвам, че всички са такива. Има хора, които си разбират от работата, но съм срещал и горепосочените. А относно това, не няма да си купя, защото искам да си я изкарам с честен труд, благодаря за предложението 🙂

# 25
С честен труд, ама "да не е сложно, да няма програмиране, кодиране, математика и подобни изчисления"... Тоест честен труд, ама без труда. Вече ти беше казано, че такава специалност в нормалните университети няма. В разните частни подобия на университет може и да намериш нещо, ама то си е все едно да си я купиш дипломата. Всички знаят как се изкарва на такива места. Няма таен начин да излъжеш вселената - хем без усилия, хем с престиж. Не става.

В "IT фирмите" можеш и без диплома да работиш. Та не се напъвай, а ходи направо и ти там да "заекваш на всяка втора дума", тъкмо ще си доволен, че си спестил едни пари от такси.

# 26
С честен труд, ама "да не е сложно, да няма програмиране, кодиране, математика и подобни изчисления"... Тоест честен труд, ама без труда. Вече ти беше казано, че такава специалност в нормалните университети няма. В разните частни подобия на университет може и да намериш нещо, ама то си е все едно да си я купиш дипломата. Всички знаят как се изкарва на такива места. Няма таен начин да излъжеш вселената - хем без усилия, хем с престиж. Не става.

В "IT фирмите" можеш и без диплома да работиш. Та не се напъвай, а ходи направо и ти там да "заекваш на всяка втора дума", тъкмо ще си доволен, че си спестил едни пари от такси.
Хубаво, както и да е, няма да споря, няма смисъл да пишем романи тук. Благодаря ти все пак за ъкъла. Пожелавам ти успех🙂

# 27
  • София
Пробвай се в Унибит. Там е лесно, ама няма и да научиш много. Да се учи лесно, но да ти върши после работа като специалист е пълен нонсенс. За да си добър в една професия, си иска учене и яко бачкане. Дали ще учиш в университет или по курсове и обучения на фирмата е все тая. Като ти видят дипломата с тройките, защото това пише в нея като се "минава лесно", все едно я нямаш.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 18:11 от mlv

# 28
Пробвай се в Унибит. Там е лесно, ама няма и да научиш много. Да се учи лесно, но да ти върши после работа като специалист е пълен нонсенс. За да си добър в една професия, си иска учене и яко бачкане. Дали ще учиш в университет или по курсове и обучения на фирмата е все тая. Като ти видят дипломата с тройките, защото това пише в нея като се "минава лесно", все едно я нямаш.
Ако има диплома, никой няма да гледа успеха.
Да не говорим че и дипломи не искат. Само знания Simple Smile ахахахахах

# 29
Винаги искат дипломи при назначаване, освен ако не работи във фабрика или като продавач в някое квартално магазинче.

Общи условия

Активация на акаунт