Как закупихте жилище в България от чужбина?

• 1 054
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте на всички,

Имам желание да закупя жилище в България докато работя и живея постоянно в чужбина. Знам, че е редно да запитам конкретно банките за повече информация, но ми е интересно тези от вас, които скоро са се решили на тази стъпка какви са условията, при които сте взели ипотечен кредит. Свързах се с няколко банки и те ни казаха, че минимума за получаване на кредит е 30% самоучастие за хора с трудов договор извън България, при вас имало ли е такива условия? Колко време ви отне цялата сделка и документация и съответно трябваше ли да бъдете в България или може онлайн също да се извършва покупко-продажбата? Използва ли сте някаква агенция или само сте движили всичко? Ако решите да изплатите имота по-бързо, лихвата също ли трябва да се изплати?Аз идвам в България всяка година веднъж за около месец и не знам дали това време ще ми стигне, за да оправя всички нужни документи.
Всеки отзив на тази тема ще ми е от полза!
Не е нужно да споделяте имена на банки, за да няма реклама. Основно ме интересува процеса и времето, което отнема.
Благодаря ви!

# 1
  • София
С агенцията и банката е възможно да работите само онлайн. Общо взето, 3-4 дни в месеца за разни подписи стигат.
За сделката трябва да си тук, физически.
Освен това, не знам как мислите да правите огледите.

# 2
Аз съм харесала вече имот и оглед даже съм направила. Единствено ме притеснява дали един месец ще е достатъчен за сключване на сделката.

# 3
  • София
Ами много зависи от банката. При мен УниКредит направиха големи тъпотии, та де факто още ги чакам за парите. Даже сделката мина!!

# 4
Ох, мале, много съжалявам …. А аз също гледах тази банка да ме финансира, защото дава уж добри условия..

# 5
  • София
Първо, объркаха счетоводството!
При мен нещата вървят така:
Заплата
Хонорар
Заплата
Хонорар
Тия тъпанари си помислили, че хонорара ми е заплатата! Като всичко си го пише!
Второ, служителката излезе отпуск и не предаде моя случай на друг служител.
Трето - в момента не знам защо още се бавят.
Въобще - няма такава мърлящина.
Ааа, освен Застраховка ми сложиха още 3 такси....
Четвърто, искаха ми около 1 процент такса, за да внеса кеш, че имах самоучастие. Внесох парите в друга банка!

# 6
  • Белгия
ДСК имат много ипотечни кредити на работещи в чужбина. Запознати са доста прилично с документите, които получават от държавите в ЕС и ОК. Миналия месец ми пратиха изискванията за такава покупка и самоучастието беше обичайното 20 %, с възможност да се намали при сигурни доходи. Предсрочното погасяване е съгласно европейската директива- плащаш следващите три лихвени вноски и погасяваш колкото искаш.

Когато прехвърлях ипотеката на жилище от друга банка към ДСК през 2016 г., бях направила нотариално пълномощно на близък в БГ. Тя ходи по данъчни служби и кадастри, занимава се с оценител, накрая се яви при нотариуса. Аз само пращах нужните документи от чужбина. За около 1 месец стана всичко.

Общи условия

Активация на акаунт