Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 31 225
  • 735
  •   1
Отговори
# 315
  • София
По повод вирусите искам да попитам пиете ли някакви имуномодулатори?
Ясно ми е, че имуностимулаторите са забранени. За съжаление от както се сдобих обаче с Хашимото си боледувам доста и като домъкнат децата вирус от градината аз съм първата, която се заразява.

# 316
Ваксините НЕ компрометират имунната система. Даже са препоръчителни при автоимунни заболявания, защото вирусите са много по-опасни (да не говорим, че самите вируси могат да предизвикат автоимунно заболяване). Ваксините предпазват от заболяване в поне 70% от случаите. Аз не съм боледувала от Ковид само и единствено защото съм ваксинирана.

mibobo, толкова болнава, колкото бях с неоптимални хормони, не съм била никога. УНГ при когото се налагаше да ходя за всяка настинка, защото не можех да оздравея със седмици, беше изумен как организмът ми не може да се справи с обикновен вирус. Общо взето като чета чуждите сайтове, на доста места пише, че при хипофункция на ЩЖ има спад в имунитета.

Нямам намерение да влизам в спорове, беше зададен въпрос - отговорих. Взела съм решение за себе си и на този етап няма как да го променя.

# 317
Не слагам противогрипни ваксини, вит. Ц и Цинк, са ми достатъчни да ме пазят. Семейството ми са плувци и зиме и лете, много рядко са болни, вит. ц и цинк, давам и на тях в сезоните  на вирусите. За съжаление цялото семейство сме вече с Хашимото и намалена фия на жлезата. Малки син, когато беше в 5 клас, големия, когато беше на 25г. Вероятно са го носели генетично и при някакъв стрес се е активирало или нарушен микробиом.

# 318
Всеки решава сам за здравето си и това на семейството си! В никакъв случай не агитирам да се слагат или не ваксини, но нека това е съгласувано с читав ендокринолог.
СЗО препоръчва ваксини при хора с АЗ да се прилагат само, когато заболяването е в ремисия или да се прецени риска от лекар.

Колко от нас могат да се похвалят, че са в ремисия?!

# 319
  • София
Кога се счита, че сме в ремисия?

# 320
Здравейте,от две години съм с хашимото и аз се замислям за противогрипна ваксина,защото нито един вирус не ме подминава. Вчера бях на преглед при ендокринолог и я попитах за ваксината,  та тя каза, че няма проблем да се ваксинирам!

# 321
Ваксините НЕ компрометират имунната система. Даже са препоръчителни при автоимунни заболявания, защото вирусите са много по-опасни (да не говорим, че самите вируси могат да предизвикат автоимунно заболяване). Ваксините предпазват от заболяване в поне 70% от случаите. Аз не съм боледувала от Ковид само и единствено защото съм ваксинирана.

mibobo, толкова болнава, колкото бях с неоптимални хормони, не съм била никога. УНГ при когото се налагаше да ходя за всяка настинка, защото не можех да оздравея със седмици, беше изумен как организмът ми не може да се справи с обикновен вирус. Общо взето като чета чуждите сайтове, на доста места пише, че при хипофункция на ЩЖ има спад в имунитета.

Нямам намерение да влизам в спорове, беше зададен въпрос - отговорих. Взела съм решение за себе си и на този етап няма как да го променя.

Може и да има спад при някого, но не мисля, че това е миродавно принципно за заболяването а по скоро индивидиуално. И ако има нещо такова според мен е по скоро по линия на дефицити на витамини.
Иначе аз не виждам никой да спори, всеки изказва лично мнение, и никой не те съди или кара да променяш твоето.

Но, относно това, че са препоръчителни ваксините за автоимунни обаче мога да споря.
Дори в Наредба 15 за ваксините ако отвориш може да прочетеш какво пише за автоимунните
Скрит текст:

Също така във форумната седмица на Автоимунните заболявания си имаше лекар, който също говори по темата и го обясни много добре какъв е риска при автоимунитет и ваксина, но всеки си решава!

П.П. съпругът ми също не е боледувал от Ковид , не е ваксиниран.

# 322
Когато се чувстваш ок и хормоните ти не са мърдали от месеци!

# 323
Категорично против противогрипната ваксина (напълно излишна за нещо, което циркулира целогодишно) и ковид.
Самият автоимунитет е достатъчен да държи системата в готовност непрекъснато. Личен избор! Всеки организъм е различен и реагира различно. Всеизвестно е, че грипът всъщност е опасен, когато премине в бактериална инфекция и не се вземат мерки.

П.п. Покрай захарчето ми, виждам много мнения на родители, които твърдят, че децата им са отключили дт1 след ваксина за  шарка.

Ремисия е, когато антителата са в реф стойности.

# 324
  • София
Когато се чувстваш ок и хормоните ти не са мърдали от месеци!

Ми аз с хормоните нямам проблем затова питам Grinning

bongobongo Има ли такъв вариант някога? Аз успях да докарам само едните до влизане в норма...

# 325

Ремисия е, когато антителата са в реф стойности.
Значи никога?

# 326
Ремисия има на автоимунното заболяване, не на функцията на жлезата. Както и Бонго каза когато антителата са в норма тогава е ремисия.
На въпроса за ремисията - синът ми и аз сме в ремисия

# 327
Тя препоръката е за всички автоимунни, но всяко заболяване си има специфики и затова е добре лекар да прецени. Като нямаш качествен лекар под ръка, сам преценяваш. Всеки човек си има различни съпътстващи заболявания, състояния, начин на живот и се преценява полза-риск.
Относно Хашимото, гледам все повече да го третирам като леко съпътстващо състояние. Да не се влошава, но и да не е постоянен източник на оправдания и стрес.
Живота тече и с Хашимото.

# 328
Антителата са ми в небесата. Не мисля, че бих могла някога да ги вкарам в норма. Пробвала съм диети, протоколи, добавки…, нищо не помага.

mibobo, знам, че е много индивидуално, но ми е интересно да споделиш как го постигнахте?

# 329
I.R., да, аз лично познанам 2 жени, които влязоха в ремисия и вече няколко години са така, вкл и щитовидните са в задоволителни стойности без хормон. Как се случи не знам. На едната й казах да спре максимално сладкото, защото беше и с ир, както и домати (редовна част от менюто), като причина за пропускливи черва. На другата нищо не съм препоръчала. Просто си влезе в ремисия. Организъм, бе. Някакъв дразнител е изчезнъл и хоп. - няма антитела.

Общи условия

Активация на акаунт