Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 31 131
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна
Аз не ям глутен като абсолютно правило

# 481
belle___ е хубава работа, как ще стоиш гладна Grinning . Това с храненето е много субективно и индивидуално. Зависи също така и дали има други здравословни проблеми - ИР, холестерол. Предполагам ще се включат другите момичета които спазват нещо.
Аз лично ям всичко, но аз съм от несериозните та не се давам за пример Simple Smile . Принципно за щитовидната се казва за избягване на глутена, по възможност и млечни, защото са възпалителни храни.

# 482
И аз ям всичко и не съм за пример 😂! Гледам да ограничавам глутен и захар, но общо взето съм всеядна.
Когато открих Хаши бях почти година като теб. Не знаех какво да ям и карах на плодове и зеленчуци предимно. Показателите не ми се подобриха, напротив. Тогава реших, че просто ще ограничавам  нещата, които са доказано нездравословни - бяло брашно, захар, алкохол….

# 483
Изобщо от нищо не се въздържам. Живота е да се живее. Ям каквото искам.
И като цяло не й се вживявам хич на тая жлеза. Колкото повече човек дълбае- толкова по зле се чувства според мен

Не ядох млечни дълго време(години) по други причини, нямах никаква промяна по отношение на щитовидната.

# 484
Хайде още едно разочарование.😛 И аз ям всичко. Щастлив край от диети не съм видяла. А и светът не се върти около мен, за да си обръщам чак толкова излишно внимание. В къщи сме 4 и "само чистя, не сервирам". 😆

# 485
Ох, Бонго с глас ме разсмя Joy

Моето мнение е, че трябва да се прави ограничение когато има непоносимости/проблем с черва, но по скоро като временен оздравителен процес. Това изцяло спиране на някаква храна за цял живот не ми звучи ок и стресиращо даже. Сега ако ме накарат да спра да ям патладжан хич не ми е, щото не го обичам примерно, но ако нещо ти е в дневното хранене и го спреш си е стрес.
Много от вас знаят, че синът ми беше на режим без глутен и млечни от много време. Започна когато беше на 9г и смятах, че ще свикне така и няма да е проблем после. До тази година станаха 6г на този режим ами не свикна - постоянно във времето питаше кога ще яде другите неща, завинаги ли ще му е това , въпреки, че бях успяла да "заместя" всичко уж което ядеше преди това, той е много отговорен, но последната година си беше позволил да "прегреши" на училище 2-3 пъти и ми го споделяше с чувство за вина. И когато минала година вече започна да пречи и на социалните му контакти ми дойде в повече. Някой черпи нещо в училище той не може да опита, искат да отидат заедно на пицария, той не може да яде...едно момиченце дори се обажда да ме пита от какво да направи торта, че иска да го почерпи за рождения си ден...ами прекалено е според мен за едно дете. И това лято следящата го детска гастро след направен нов тест за непоносимости, даде зелена светлина за захранване. Вече захранихме с глутен, сега предстоят този месец изследвания на щитовидната, очаквам влошаване, дано не е нещо драстично. Но ми е важно и психичното здраве на детето, освен физичното и сега да го виждам да се чувства добре в това отношение ми пълни душата.

# 486
Мисля да спра глутена. Всъщност на всичко съм готова, за да спра пустия ми хроничен косопад. Положението е страшно. Опитвам се да вкарам повече протеин, не знам колко ми се получава. Вдигам и хормона. Постоянно съм тревожна, плаче ми се, страх ме е да си измия косата. Пия желязо, вит. Д, колаген с пробитици, биотин и нищо. Направо изпадам в отчаяние вече!

# 487
Как са ти изследванията, за да плачеш и да си тревожна, не са ок хормоните.
Принципно за косопада съм на мнение, че си е вътрешно състояние и се действа там, но често има ефект и от специални шампоани за косопад, това пробвала ли си?

# 488
Аз в момента имам косопад и си правя терапия на косата с продуктите на Medavita. Не знам дали ще има ефект, слагала съм само веднъж ампула.

# 489
T3       3.6       pmol/l     3,1-6,8   
TSH   1.79       uIU/ml     0.27-4.2   
fT4       16.66       pmol/l     12,0-22,0   
МЕТАБОЛИТИ/METABOLITES
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Инсулин/Insulin       6.7       uU/ml     2.6-25.0   
СУБСТРАТИ/SUBSTRATES
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Глюкоза/Glucose   L    4.07       mmol/l     4,1-6.0

От преди няколко месеца са. Тук съм на 62,5 мгр. Постоях на тази доза и след изследването, и от месец първо вдигнах на 75 мгр, а сега от скоро съм на 87,5 мгр. Като вдигам полека лека, защото иначе ме болят очите и чувствам силна умора.

Глюкозата и тя все ми е ниска.

Ампули мажа, шампоан специален и пада с шепи при миене и ресане.

# 490
Аз също ям всичко само ограничавам въглехидратите заради ИР.

Желязно ветрило, в хипофункция си според тези изследвания, оттам и косопада.

# 491
Аз съм на пълна елиминация на глутена, заради непоносимост. Ограничени въглехидрати заради ИР.
Три пъти в живота си съм спирала глутена, след 6 месеца - година пак съм го връщала. Първоначално без проблем, а след година - две горчиво съм съжалява, че пак съм го върнала... Чудя се дали щях да се размина без Хашимото, ако не си бях правила тоя експеримент с връщането.
Иначе да, невероятно гадно ограничение е, то почти навсякъде има глутен. И усещането като отново можеш да ядеш глутен е като за безгранична лекота.
Но реакцията ми към глутена е наистина силна, чак се чудя дали е просто непоносимост или цьолиакия. Ама пари за ДНК тест не ми се дават, а вече не ям глутен и друго изследване няма да е обективно.
Сега вече 8 месеца от последното спиране и пак не бях на себе си деня след като по грешка ядох супа в заведение, за която бях изрично питала и уверена, че няма глутен.
Mibobo,
Дано синът ти е преодолял непоносимостта. 6 години е много време. И да, не се свиква, продължава да ми се прияжда...

Последна редакция: пт, 01 ное 2024, 20:29 от steli4ka s

# 492
Щом при теб има такава силна реакция от малко глутен може наистина да си с целиакия. При сина ми сега при захранването не е имал никакви физически симптоми. Захранвали сме по схема постепенно, но лекарката ни беше казала за какви симптоми да следя и ако се появи и един дори и спираме и чакаме 6 месеца за следваща проба. Но не е имало никакви проблеми, само като влияние върху щитовидната се притеснявам.

Иначе за Хашимотото не го мисли и недей се обвинява, случва от толкова много неща да се отключи така че гаранция за нищо няма.

# 493
Здравейте,има ли някой от вас на антидепресанти и успокоителни и как те влияят на щитовидната жлеза? С тежка хшпохондрия съм и нещата вече излизат извън контрол. Имам час за психиатър, но ме притеснява терапията,която ще ми назначи.

# 494
Не е по въпроса ти, но да питам - щитовидните ти хормони оптимални ли са, дефицитите на витамини попълнени ли са? Тези неща влошават много психичното състояние, т.е. ти може и да си имаш такъв проблем, но не добре работеща щитовидна и липса на витамини задълбават още. А на психолог пробвала ли си да ходиш?

Общи условия

Активация на акаунт