Относно диплома по право от Турция

• 961
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте,

След доста труд и работа най накрая получих отговор от Нацид.
За съжаление имам мотивиран отказ. Не съм разочораван защото от първоначалните ми разговори с служителите от Нацид бях наясно че ще имам отказ. Съдържанието на отказа е следното:

Ще трябва да изучавам 6 броя дисциплини
1.   Финансово право – 105 часа;
2.   Международно частно право – 105 часа;
3.   Трудово право – 135 часа;
4.   Осигурително право – 75 часа;
5.   Данъчно право – 75 часа;
6.   Право на Европейския съюз –75 часа.

След това и държавните изпити по право.

Все пак съм щастлив само 6 дисциплини не са много.
Но за държавните изпити ще си е доста труд и четене.
Може би и затова не искат семестриални изпити по процесуалните
науки тъй като за държавните изпити така или иначе ще ми се наложе да ги изуча.

За сега това е положението.
Поздрави на всички

# 16
Anonimen 96, честито.
Само 6 изпита за право + държавните, направо е джакпот. Явно програмите са близки.
Познавам хора с дипломи от ЕС държави, които държаха много повече изпити.
Желая ти успех!

# 17
Anonimen 96, честито.
Само 6 изпита за право + държавните, направо е джакпот. Явно програмите са близки.
Познавам хора с дипломи от ЕС държави, които държаха много повече изпити.
Желая ти успех!

Благодаря ти много.
И аз се учудих.
Поразгледах някой учебници. Има дости разлики. Например административното право е доста различно.  Облигационното, гражданското си приличат доста. Наказателното също. Но естествено разлики има и трябва да съм запознат с юридическия език и затова ще е хубаво да ги изчета повечето.

За тези с дипломи от ЕС държави може би предполагам са имали доста различни юридически системи. Но все пак е чудно тъй като повечето закони имат като източник западно европейските държави напр. гражданско право от Германия и Швейцария наказателно Италия и Германия. Все пак в Турция е така за българия не знам как точно е.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 01:23 от анонимен96

# 18
Не съм специалист в правото.
Но си мисля, че НЦИД също не разполагат с чак такива специалисти по право във всяка държава, както и по всички други специалности.
Та си мисля, че признаването е на база минимален брой часове, например трябва да покриваш поне 80% + естествено липсващи предмети. Виждам, че и при теб не са признали предмети с голям хорариум. Но може и да бъркам.

И още нещо - питай във всеки университет с право ли можеш да се до-дипломираш. Ако е така, избери по-близко до теб или по-лесния.
Вероятно за 1 година ще вземеш всичко + държавните. А и едва ли навсякъде ще искат да ходиш на лекции, а само да се явиш на изпити.
Успех!

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 09:48 от biborana

# 19
  • Пловдив
Но все пак е чудно тъй като повечето закони имат като източник западно европейските държави напр. гражданско право от Германия и Швейцария наказателно Италия и Германия. Все пак в Турция е така за българия не знам как точно е.
И за България е така, евентуално се различават само конкретните държави, от които може да е ползван законът за основа. Например у нас е ползвано френското наследствено право, руският наказателен процес и т.н., но като цяло е сходно. Може изискването за повече изпити за продаване на дипломата да се дължи на нещо друго, не знам.
Както казваш, трябва да свикнеш с терминология и евентуално институти, които не са съвсем същите. Пет-шест предмета не са много за такава все пак относително различна във всяка държава специалност. Успех!

# 20
Не съм специалист в правото.
Но си мисля, че НЦИД също не разполагат с чак такива специалисти по право във всяка държава, както и по всички други специалности.
Та си мисля, че признаването е на база минимален брой часове, например трябва да покриваш поне 80% + естествено липсващи предмети. Виждам, че и при теб не са признали предмети с голям хорариум. Но може и да бъркам.

И още нещо - питай във всеки университет с право ли можеш да се до-дипломираш. Ако е така, избери по-близко до теб или по-лесния.
Вероятно за 1 година ще вземеш всичко + държавните. А и едва ли навсякъде ще искат да ходиш на лекции, а само да се явиш на изпити.
Успех!

Да и аз така мисля то уж ми казаха че професор по право правел този анализ. Ех ама той човека няма как да знае съдържанието и разликите в предметите, не знае турски не е учил там и тн.

Сега си търся работа още, изпратих на на 2 университета имейл. Дано не се наложи да ходя на лекции.

Общи условия

Активация на акаунт