Относно диплома по право от Турция

• 968
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте,

Завърших право в Турция но имам намерения да се завърна в България по лични причини. До колкото прочетох относно приравняване на дипломата в Бг, държавни изпити и тъй нататък изглежда доста труд. Но според вас все пак като знам Турски и Английски бих ли могъл да си намеря работа в България по точно в София не държа да е свързана с право тъй като фактически няма как да се реализирам с тази диплома нямам познания по българскo право. Какво мислите по въпроса? Благодаря ви.

# 1
  • Пловдив
Как да мислим, ако нямаме опит с твоята квалификация?
За реализация само с езици нямам поглед.
Според мен си приравни все пак дипломата.
Завършила съм право преди близо четвърт век, но за работа не ползвам чужд език. За моя приятелка обаче като адвокат в София определено беше предимство добрият (значително по-добър от моя) английски. Веднъж поне и беше предимство за постъпване в по-голяма кантора и веднъж - за трайни отношения с голям клиент.
Но според сферата ще ти трябва наистина да учиш българското право, не само документ.
Турският език, както и всеки друг, също само от полза може да ти бъде.
Нямам по-широки впечатления от това.

Забравих да кажа, може би го знаеш, че сферата на правото у нас днес е преситена със завършили и трудно се намира място. Но с двата езика имаш крачка предимство.

# 2
Как да мислим, ако нямаме опит с твоята квалификация?
Според мен си приравни все пак дипломата.
Завършила съм право преди близо четвърт век, но за работа не ползвам чужд език. За моя приятелка обаче като адвокат в София определено беше предимство добрият (значително по-добър от моя) английски. Веднъж поне и беше предимство за постъпване в по-голяма кантора и веднъж - за трайни отношения с голям клиент.
Но според сферата ще ти трябва наистина да учиш българското право, не само документ.
Турският език, както и всеки друг, също само от полза може да ти бъде.
Нямам по-широки впечатления от това.

Забравих да кажа, може би го знаеш, че сферата на правото у нас днес е преситена със завършили и трудно се намира място. Но с двата езика имаш крачка предимство.
За реализация само с езици нямам поглед.

Благодаря ви.Разбирам че въпроса е сложен.
Да аз ще приравня. Иначе съм работил близо 3 години в Турция.

Да ясно ми е че трудно се намери работа в тази сфера та то и в Турция е същото положението всъщност.

# 3
  • Melmak
Моят съвет е да си приравниш дипломата. Намери как става, учи.

Междувременно с два езика и работа ще си намериш в друга сфера.

Може да не работиш като адвокат (дипломата не те прави адвокат, ако не си минеш адвокатския изпит след това и не влезеш в колегия). Но можеш да си юрист към банка, голяма фирма или да извършваш разни консултации.

Имам познати юристи - някои работят в БНБ, министерство на финансите, банки, други са си адвокати. Конкретно адвокатите, с които работя знаят английски и работят също с чужденци, живеещи в България.

Като цяло мисля, че в началото можеш да работиш нещо в друга сфера докато си оправиш дипломата. А работа с езици се намира.

# 4
Моят съвет е да си приравниш дипломата. Намери как става, учи.

Междувременно с два езика и работа ще си намериш в друга сфера.

Може да не работиш като адвокат (дипломата не те прави адвокат, ако не си минеш адвокатския изпит след това и не влезеш в колегия). Но можеш да си юрист към банка, голяма фирма или да извършваш разни консултации.

Имам познати юристи - някои работят в БНБ, министерство на финансите, банки, други са си адвокати. Конкретно адвокатите, с които работя знаят английски и работят също с чужденци, живеещи в България.

Като цяло мисля, че в началото можеш да работиш нещо в друга сфера докато си оправиш дипломата. А работа с езици се намира.

Благодаря ти много. Искам само да попитам дали сам разбрал правилно. За да работя като юрист както в твоя пример, след като приравня дипломата си, трябва да ли да мина адвокатския изпит и да се впиша в колегията ?

# 5
  • Melmak
Само ако искаш да си адвокат, да защитаваш хора в съда и т.н. Но тук Магдена може да ме коригира или допълни. Със сигурност знае по-добре от мен.

# 6
Само ако искаш да си адвокат, да защитаваш хора в съда и т.н. Но тук Магдена може да ме коригира или допълни. Със сигурност знае по-добре от мен.

Разбрах сега. Благодаря ти. Да и нейното мнение ще е от значение. По принцип гледах някои обяви за работи за юристи.  Някой търсят и юридическа правоспособност не съм сигурен дали изпити за да се стане адвокат е различен или двете неща са различни.

# 7
  • Пловдив
Не, адвокатският изпит е отделно от изпита за правоспособност. Със завършването на университета имаш степен магистър, с изпита за правоспособност имаш право да заемаш определени длъжности и да практикуваш определени професии - юрисконсулт, магистрат (т.е. съдия/прокурор), адвокат, май че и разследващ полицай, не ми се търси. Адвокатският изпит е конкретно за да те впишат като адвокат, трябва да си минал първите две. За завършилите в чужбина предполагам, че се държи и изпит за правоспособност, но не съм сигурна.
Не знам дали в София мислиш да практикуваш, но всъщност няма значение, де - предполагам, че и опитът с турското право, разбира се, сигурно имаш предвид и това, би ти донесъл предимство при клиенти, които имат дейност и там, и тук, независимо турски или български граждани/дружества. Но всичко това е в сферата на хипотетичното и след приравняване. Аз лично нямам поглед за работа само с език.

# 8
Не, адвокатският изпит е отделно от изпита за правоспособност. Със завършването на университета имаш степен магистър, с изпита за правоспособност имаш право да заемаш определени длъжности и да практикуваш определени професии - юрисконсулт, магистрат (т.е. съдия/прокурор), адвокат, май че и разследващ полицай, не ми се търси. Адвокатският изпит е конкретно за да те впишат като адвокат, трябва да си минал първите две. За завършилите в чужбина предполагам, че се държи и изпит за правоспособност, но не съм сигурна.
Не знам дали в София мислиш да практикуваш, но всъщност няма значение, де - предполагам, че и опитът с турското право, разбира се, сигурно имаш предвид и това, би ти донесъл предимство при клиенти, които имат дейност и там, и тук, независимо турски или български граждани/дружества. Но всичко това е в сферата на хипотетичното и след приравняване. Аз лично нямам поглед за работа само с език.

Благодаря Магдена. Ами по принцип ще живея в София. Каквото и да работя в София ще живея. По принцип намерих доста обяви за работа с Турски език ех не са  в сферата на правото разбира се. Обслужване на клиенти с турски език, редактиране текст с  турски език, някакви обяви за презентация на онлайн игри и подобни. А пък вече като приравня ще видя какво мога да работя в юридическата сфера.

Само ме притеснява че от Нацид може да не ми признаят повечето предмети от Турция. Като разгледах съдържанието на предметите в СУ Право е доста различни са прилики има разбира се обаче все пак може да се наложи да уча все едно от начало. Но нищо де пак мисля че си струва.

# 9
  • Melmak
Можеш да пробваш в друг уни, примерно юзу, който се води за по-лесен университет. Там може да не ти дават кой знае колко зор. Можеш да запишеш да учиш задочно, за да работиш, ако не успееш да приравниш.

Работа с езици - много, ако и английският ти е на ниво, ще намериш особено пък в София.

# 10
Можеш да пробваш в друг уни, примерно юзу, който се води за по-лесен университет. Там може да не ти дават кой знае колко зор. Можеш да запишеш да учиш задочно, за да работиш, ако не успееш да приравниш.

Работа с езици - много, ако и английският ти е на ниво, ще намериш особено пък в София.

Благодаря ти ще видя и този университет. Навремето учих една година Английски език завърших на степен С1 но мина доста време оттогава сега съм сигурно B2 но мога да го усъвършенствам. Понеже на работа не съм използвал много Английски предимно Турски и затова все пак ще ми трябва време да свикна пак с Английския.

# 11
# 12
# 13
  • столицата
анонимен96, ще е интересно да споделиш какво са ти казали  от институциите и университетите.
Иначе за СУ открих това
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/studenti/uchebni_procedur … visshi_uchilischa  Не е точно това, за което питаш, но е някакъв ориентир.
Иначе с право от Турция ще ти е доста трудно. Виж от държава от ЕС е малко по-различно, защото вече доста закони са унифицирани. Предполагам, че това се отчита.

# 14
анонимен96, ще е интересно да споделиш какво са ти казали  от институциите и университетите.
Иначе за СУ открих това
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/studenti/uchebni_procedur … visshi_uchilischa  Не е точно това, за което питаш, но е някакъв ориентир.
Иначе с право от Турция ще ти е доста трудно. Виж от държава от ЕС е малко по-различно, защото вече доста закони са унифицирани. Предполагам, че това се отчита.

Благодаря за линка
Да аз ще споделя разбира се но все още не съм ходил или питал никъде тъй като се пренасям и имам други задължения. Преди 3 години като завърших в Турция бях изпратил имейл до Нацид. Това е  институцията която приравянявтат дипломите. Правят анализ и определят кои предмети ги признават кои не и вече тия които не са признати трябва да се учат в Бг университети  и така. Има и още нещо. .Всъщност аз не искам и много да продължавам с тази професия колкото тъпо да звучи.Сега знам че звучи нелепо нали много може да кажат Абе човек учил си толкова време стаж си карал работил си и накрая се отказваш. Практикувах я кратко време и успешно но ме изтощи ментално. Много голяма отговорност стрес и да бъдеш на разположение постоянно да нямаш миг спокойствие особенно както вече всичко е дигитално.  А пък и в Турция вече заплатите не са кое знае какво на много места даже първата година предлагат минимална. Следващите години увеличението не е голямо но отговорностите се увеличават в пъти. Не мисля че си струва стреса. През повечето дни  дни ми се налагаше да работя и вечер след работа  защото все трябва да се изготви нещо  за следващия ден което си има срок в съда и не може да се отложи. Естествено труд без допълнително плащане.

За  България пък нали тя е по малка държава но професията е еднаква и с голяма вероятност и тука ще имам проблеми от този род. Малко съм объркан честно казано.

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 02:55 от анонимен96

Общи условия

Активация на акаунт