На море в Гърция 2024 - V

• 54 531
  • 767
  •   1
Отговори
# 705
  • София
https://mvr.bg/press/%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8- … D0%B3%D0%B5%D0%BD

10. Как ще пътуват децата след 31 март?

След 31 март 2024 г. граничните проверки на малолетни и непълнолетни лица, напускащи страната през вътрешни въздушни и морски граници,  ще отпаднат. В тази връзка, ГД „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за страни от Шенген. Изискването за носене на документ за самоличност се запазва. Родителите следва да знаят, че принципът за наличие на общо съгласие за издаване на паспорт и за напускане територията на страната, залегнал в националното законодателство (в Закона за българските лични документи и Семейния кодекс), трябва да се спазва. При наличие на спор между родителите по тези въпроси, спорът се решава от районния съд по настоящия адрес на детето. Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници. Запазва се и при полети към страни извън Шенген.

Това е писано във времето на "въздушния Шенген". Същото важи и за "сухопътния" , с изключение на това изречение: "Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници."

Може да отидеш със самолет а да се върнеш с кола, може би за това е изискването. Трябва ми нещо по-категорично.

п.п. https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4- … 0%B4%D0%B8%D1%82/
Задължително е издаването на паспорт за малолетните лица (до 14-годишна възраст), включително и в Шенгенското пространство, като паспортът се издава само със съгласието и на двамата родители, които от своя страна следва да спазват националното законодателство – Закона за българските лични документи и Семейния кодекс. Ако настъпи спор по тези въпроси между родителите, той се решава от районния съд по настоящия адрес на детето.IБГНЕС

това е от лекс.бг. Явно трябва паспорт за децата, че и декларация да си имаш за всеки случай.

п.п.п Сега пък намерих това:
https://bntnews.bg/news/shengenski-kazusi-mogat-li-deca-da-izlya … -1321166news.html
"След като сме част от Шенген, пътуването извън България реално не е задгранично, а е в рамките на голямата граница, която всъщност е шенгенското пространство. Пътуването от София до Париж вече е равностойно на пътуването от София до Варна", обясни адвокат Бекирска в "Денят започва".

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 16:43 от чурек

# 706
  • софия
Ако ви спрат за случайна проверка, какво ще направите без паспорт?
Всеки е длъжен да има документ за самоличност.
А като ви спрат в БГ какви документи имате за децата?
п.п. Сега проверих в гугъл. Според гугъл трябва паспорт или лична карта за ненавършилите 18 години. Май и декларация трябва от родителя/те, ако не е придружаван от тях.
Когато ме спрат в БГ, имат система, в която могат да проверят за детето, а след като тръгнат на училище, децата имат документ кои са.

Репортаж отпреди 2 дни.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 20:22 от bubanka

# 707
Имаше репортаж по новините за майка с дете, която го пуснала да ходи да обядва в Париж нещо такова и после да се върне в София.
 Няма проверки, защото няма граници вече.
 Една служителка обяснява, че декларацията от двамата родители е пожелателна и не е задължителна.
 Съгласно закона трябва да се носи личен документ навсякъде. Ако е под 14 г, да си носи паспорта. Ако е над 14 - лична карта или паспорт.

# 708
И пред кого се представя тази "пожелателна" декларация?

# 709
Проверки на случаен принцип се извършват в радиус 30 км от границата.

Законодателно е така (общо европейското право е друго, но у нас засега не е премахнато от нормата): https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/vupreki-shengen-rod … pri-putuvane-deca

Иначе аз пътувах експериментално, без да нося, още докато беше само въздушен Шенген Simple Smile

# 710
Това не е релевантно. На 30 км. от границата в българска територия, никой няма право да ви иска декларация за напускане на граница. Няма  и логика-ами ако отивате до съседното село на 10 км. от границата. Досега се изискваше от българските гранични власти.  А на 30 км. в гръцка територия никой не се интересува кой и как извежда от България български деца.

# 711
Мислите, че гранична полиция рязко ще спре да съществува ли? Това са хиляди заети, които остават на работа, няма съкращения там.

Ааа, сетих се, повечето пътуващи на море в Гърция през целия си живот са мислили и твърдели, че паспортите им се проверяват от "митничари" Simple Smile

Да, на теория Шенгенското пространство е такова нещо, че можеш да отидеш на пазар в съседната страна с ръце в джобовете, дори без лична карта. И в общия случай никой няма да те провери. На практика обаче - България и Гърция са стратегически външни граници на Шенген и ЕС.

Прочее. Този септември ме тарашиха много досадно на словенско-италианската граница. Вътрешношенгенска открай време.

# 712
Аз съм писал единствено и само за декларация за извеждане на малолетни извън границите на България в друга страна от шенгенското простраство, която не се изисква и няма пред кого да се представи. Личните документи, вкл. на децата са съвсем друго нещо. А Вас са Ви тарашили, защото сте от страна извън Шенген тогава. Между другото аз изобщо не споделям телешкият възторт на мнозина от приемането ни в Шенген, на фона на все повечето върнати ГКПП-та по граници между държави, които отдавна са в Шенген. Опасявам се, че няма да е далеч времето, когато и при нас ще се върне граничния контрол, което си е нормално.

# 713
Но темата не е за това, така че си задръжте политическите коментари за маса.

# 714
Ако някой следи Егейците, имат промо от днес. Септември до Атина има добри цени. За след Атина накъде, не знам. Simple Smile

# 715
  • София
Привет Simple Smile Доста лета почиваме в Гърция, но все по Халкидики, сега ми се иска да разнообразим и да избягаме от тълпите. Та, може ли да ми препоръчате спокойни градчета с пясъчен плаж, място за вечерна разходка ( с две деца на 9 и 14) и симпатични таверни, различни от областите на Халкидики и Аспровалта? Идеята ми е да са на не повече 5-6 часа път с кола от София. Благодаря предварително Simple Smile
Ако сте ОК с Халкидики и Аспровалта, вижте Керамоти, Фанари. Доста българи има и малко са побългарени услугите, но нищо по-лошо от местата, които вече сте споменали. А и плажовете са наистина хубави.
Можете да помислите и за Тасос, но и там изобилства от румънци.
Препоръчаната по-нагоре Олимпийска Ривиера предлага разнообразие, Паралия Катерини и Олимпиаки Акти са адска лудница, но пък около Паралия Пантелеймонас и Паралия Скотинас е като вилна зона в гора и е доста по-спокойно.
Много българи ходят западно от Кавала - Неа Перамос и Неа Ираклица, и плажуват на ивицата Амолофи, но май това най не го препоръчвам от всичко споменато дотук.

За по-интересни дестинации ще трябва и по-дълго пътуване,

Параход, благодаря за информацията. Точно заради всички сънародници и съседи вече не сме ок с Халкидики. Желанието ми е за спокойно и китно градче с пясъчен плаж, някъде на юг. Малките градчета около Парга (извън самата нея, защото и там е доста населено, но за една вечер разходка звучи ок) от едната страна и Волос от другата заглеждам заглеждам.. Ще поровя още малко, пък ще решим.

# 716
Самата Парга е страшно туристическа, но и в двете посоки около нея има по-спокойни места. Успех с търсенето!

# 717
  • Варна
Опасявам се, че няма да е далеч времето, когато и при нас ще се върне граничния контрол, което си е нормално.

Никакъв граничен контрол не е върнат , никой никъде по Европа не те спира . Граничните застави които сложиха тук таме са повече за парлама , ако проверяват някоя кола сигурно е  една на 1 000 . С нищо не забавят трафика.

# 718
  • София
https://mvr.bg/press/%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8- … D0%B3%D0%B5%D0%BD

10. Как ще пътуват децата след 31 март?

След 31 март 2024 г. граничните проверки на малолетни и непълнолетни лица, напускащи страната през вътрешни въздушни и морски граници,  ще отпаднат. В тази връзка, ГД „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за страни от Шенген. Изискването за носене на документ за самоличност се запазва. Родителите следва да знаят, че принципът за наличие на общо съгласие за издаване на паспорт и за напускане територията на страната, залегнал в националното законодателство (в Закона за българските лични документи и Семейния кодекс), трябва да се спазва. При наличие на спор между родителите по тези въпроси, спорът се решава от районния съд по настоящия адрес на детето. Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници. Запазва се и при полети към страни извън Шенген.

Това е писано във времето на "въздушния Шенген". Същото важи и за "сухопътния" , с изключение на това изречение: "Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници."

Аз ще се самоцитирам, пък ..... не знам кой как чете онова горе подчертаното.

# 719
Здравейте, Имате ли впечатления от Неа Потидеа - плаж, заведения, забавления за деца?

Общи условия

Активация на акаунт