Домашното насилие – тема №5

• 44 257
  • 963
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Цитат
Иначе чисто обективно, психическото насилие е присъщо и на двата пола, докато физическото е трудно постижимо от жена към мъж. Отделно, физическото често се използва в съчетание с психическото, за да усили страха и зависимостта на жертвата.
Това е причината за неравенството на половете в насилието, разбира се. Не е в даване на предимство на едните.

Едното не изключва другото. Чисто физическите фактори са обективен факт. Дали някой се приема по-насериозно, това вече е по-сложен въпрос. Тази тема е чудесно доказателство как жените масово не са приети насериозно. Ако при мъжете е така или по-зле, значи трябва да се работи в посока да бъдат вземани по-насериозно, а не жените съвсем да спрат да бъдат вземани насериозно, за да се "изравнят" с мъжете.

Иначе физическо насилие от жена върху мъж е възможно, но за целта са нужни сериозни психически предпоставки. Докато мъжът може да го упражни дирекно и веднага, без никакви други предпоставки, от негова или на жертвата страна.

# 16
  • Пловдив
Да, и жени могат да бъдат физически насилници върху деца, има си хас.

# 17
Само да добавя за физическото насилие от жена към мъж, като човек минал през това. Има го и фактора, че нищо не можеш да направиш - а си отвърнал, а се е оплакала в полицията и си излязал ти виновен. Това от своя страна си има и психически последици, от цялото унижение само по себе си най-малкото. Съответно се чудиш как да оправдаеш синини и следи от това, защото как да кажеш, че жена ти те бие, освен подигравки друго няма да предизвика едно такова признание.

# 18
Разводът не е ли едно практично решение в такива ситуации?

# 19
Жените също могат да бъдат физически насилници, разбира се, но върху деца.
Има примери и върху мъже. Не са много известните, но ги има.

# 20
  • София
А, да, има. Просто говорех за по-масовия вариант.

# 21
  • София
Татко Гризли, може ли да споделиш с какво тази жена успяваше да те държи в хватката си, ако имаш желание, разбира се?

# 22
Татко Гризли, може ли да споделиш с какво тази жена успяваше да те държи в хватката си, ако имаш желание, разбира се?
Ще ми е интересно да прочета отговора на въпроса, но от сега мога да предположи - със същото, заради което Пейо загуби живота си - детето и достъпа до него.
Ако е така, аз пък искам да задам следния въпрос - защо бе хора не ги зарежете тия деца при майките им и не си направите други.
Жената усети ли, че не ви пука за детето рязко ще ви го увеси на шията. Струва ли си нервите и жертвите, като така и така децата са временно в живота ни.

# 23
  • Пловдив
Ма не, изобщо не си струва нервите и жертвите да имаш контакт с детето си, вместо да си направиш друго.

# 24
Защото когато си обичаш истински детето, не ти и хрумва такова решение. Зловещо е, който не го е изпитал, няма как да го разбере.

# 25
Ма не, изобщо не си струва нервите и жертвите да имаш контакт с детето си, вместо да си направиш друго.
Голям контакт има Пейо с детето си от януари насам!!!
Или пък баща, който го вижда веднъж в месеца за два дни и детето междувременно е надъхано с негативизъм от майка си.
Мнението ми се отнася само за крайните случаи.
И да, мисля че е много по-достойно да знаеш кога да се откажеш от някоя обречена кауза.

# 26
Никога не трябва да се отказваш. Винаги се капе като капката на едно и също място, за да не изчезне контакта.

# 27
  • Буркина Фасо
повдигнах въпроса към пускащия темата. и това е във всяка тема - един и същ наратив. как да не го приемеш за вярно и единствено?

"ЕМОЦИОНАЛНО НАСИЛИЕ:

Мъжът налага волята си чрез предизвикване на чувства на страх, срам и вина. Може да принуди жената да върши неща, които противоречат на убежденията и желанията ѝ чрез заплахи, причиняващи объркване и страдание. Например: че ще я напусне, ще я изгони от къщи, ще ѝ отнеме децата, ще се самоубие и др."

"
ИКОНОМИЧЕСКО НАСИЛИЕ:

Мъжът възпрепятства жената да работи, принуждава я да го моли за пари, отпуска ѝ ограничена парична сума, за която впоследствие иска подробен отчет. "

пише "Мъжът", което изключва обратното.
аз чакам  жената да ми отпусне ограничена парична сума, но не се получава. а това, разбирайте, е икономическо насилие над мен.  Smiley

# 28
И обратното трябва да се класифицира като насилие - ето аз напр. отпускам на мъжа неограничена сума. (той ги изкарва де, аз само акумулира и преразпределям) Ама той отказва да харчи. Така принизява моята щедрост 🤣

ПП опит за разведряване на тежката тема с доза хумор.

# 29
Какъв хумор има в домашното насилие. Много смешно.

Общи условия

Активация на акаунт