Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №7

• 28 586
  • 434
  •   1
Отговори
# 405
Днес купих такава и както са казали по-нагоре момичетата, нищо не е отпаднало.
Пак ще се влечем по опашки пред кабинетите на ЛЛ.

# 406
  • пустинята Гоби
Личната ми дава принтиран лист с ваксините и здравния статус на децата, това носят в училище. Аз ще ги водя тази седмица, че да избегна опашките.

# 407
И нашата даваше принтиран лист миналата година. Дано да няма промени и сега, но все пак ще взема и една карта от книжарницата, да не се наложи да се разкарвам излишно. Понякога, когато сестрата е сама, пуска хартиени документи, май нямаше достъп до програмата.

# 408
  • Deutschland/HE
Отпадат хартиените бележки за детска градина и училище

Личните здравно-профилактични карти на децата, изисквани в началото на учебната година в детските градини и училищата, вече могат да се издават електронно. Това обяви здравното министерство след среща на министър Силви Кирилов с министъра на е-управлението Валентин Мундров, "Информационно обслужване", БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Скрит текст:
Така системата е готова за промяната в наредбата за здравните изисквания към детските градини, според която от 1 септември информацията ще се получава онлайн от здравните специалисти в детските градини. По въпроса днес излезе противоречива информация, след като по-рано от Столичната регионална здравна инспекция изтече писмо, според което електронният достъп до медицинската информация на децата за специалистите от здравните кабинети в детските градини се отлага поради липса на готовност.

В системата вече е налична информацията от проведените медицински прегледи към момента, съобщават от МЗ. Освен електронизация на здравните карти, с новите текстове в Наредба №3 за здравните изисквания към детските градини, отпадна и необходимостта от представяне на т.нар. контактни бележки - медицинска бележка, че детето не е било в контакт със заразно болен в последните три дни, която се искаше при постъпването му в градината.

"Информационно обслужване" вече прелива и исторически данни за имунизациите на децата от системата на НЗОК към Националната здравноинформационна система, като стремежът е до 15 септември и този процес да е завършил.

До 15 септември родителите трябва да са завели малчуганите на профилактичен преглед при личния лекар, за да бъде издадена здравно-профилактична карта за всяко дете, което тръгва на детска градина или започва нова учебна година в училище.

# 409
  • София
Сетила се Мара да се побара, много родители вече с я свършили тая работа, ама хайде, хаирлия да е

# 410
Здравейте, длъжно ли е училището по закон да осигури така наречената занималня от 1 до 4 клас? Защото още от 2 клас започнаха разправии, защото нямало места за всички желаещи, та явно ще се стига до по високо ниво, ако трябва и до Инспекторат, затова искам да сме предварително подготвени как да реагирам на натиска. Благодаря.

# 411
Наредба 10, чл. 18 https://lex.bg/bg/mobile/ldoc/2136904663
Тук ключовото е “при желание на родителите”.

# 412

Ние желание имаме, но от училището ни принуждават определен брой деца да не ходят на занималня защото нямали толкова щат. Явно ще се ходи по нагоре, та искам да сме подготвени и да им цитирам директно членове от закон и наредби!

# 413
Ти ще тръгнеш нагоре, но детето ти ще го отнесе. Да си знаеш просто...

# 414

Да пробват ако искат, достатъчно съм насъбрал, и без това образованието отдавна е под всякаква критика, но това е друг въпрос, поне да стои там, а не да се притеснявам какво ще прави само 8 годишно дете вкъщи, поне 2 ти клас да изкара на занималня, пък оттам нататък ще я мислим. Аз пробвам с добро, надявам се да се разберем, за да не се стига до там.

# 415
Кое е училището, че е толкова трудно?

# 416
С това пораженчески мислене...никога и нищо няма да се промени. Точно това иска системата - кротки, послушни и наведени

# 417
А, аз нямам против.  Като иска, да се бори човекът. Но мисленето не е пораженческо,  а преценящо последиците . Пък всеки сам си преценЯ.

# 418
  • София
След като миналият декември подадох жалба за градината на сина ми, по повод на това  как си позволяват да затварят в работни дни между празниците и извиват ръцете на родителите да не посещават децата, нещата рязко потръгнаха. Повика ми директорката малко, но сега много родители ще берат плодовете от моето решение. Та, също адмирирам да не се мълчи.

# 419
Целодневната форма на обучение е различна от полудневна+занималня. Най-общо задължителните часове са разпределени през целия ден, както и часовете за само подготовка. Не всяко училище я осигурява.

Общи условия

Активация на акаунт