Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №7

• 35 268
  • 573
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте! Имам въпрос за 5 клас. Учи ли се на изуст през годината Хайдути” от Христо Ботев?

# 376
Зависи от учителя.

# 377
Здравейте! Имам въпрос за 5 клас. Учи ли се на изуст през годината Хайдути” от Христо Ботев?
Да

# 378
  • Бургас
Надявам се, че не цялото произведение! 🙂

# 379
  • София
Надявам се, че не цялото произведение! 🙂

А, всякакви извращения от учители има.

# 380
Да, цялото се учи. Най-малкото ще му трябва за НВОто, тъй като влиза като материал от 5 клас.

# 381
  • В Страната на чудесата
Дали да се учи наизуст решава едиствено учителят - както е преценил - така.
Твърде много енергия, попиляна нахалост би било. Моят син нищо не се е налагало да учи наизуст.
И пак получи прекрасна училищна подготовка.

# 382
Поне досега в НВОто се включва писане на теза, за която е нужно да са запознати много добре с произведенията. За стихотворенията е почти задължително да ги знаят наизуст, тъй като трябва освен да определят произведението, също да кажат от коя смислова част е. Ако не ги знаят, Хайдути може да объркат с На прощаване или Опълченците на Шипка, което със сигурност ще им коства 6 т.

Всеки си знае за детето си, разбира се. Не всички деца учат наизуст, но пък и не на всички им е нужен много висок резултат.

# 383
Дали да се учи наизуст решава едиствено учителят - както е преценил - така.
Твърде много енергия, попиляна нахалост би било. Моят син нищо не се е налагало да учи наизуст.
И пак получи прекрасна училищна подготовка.
Не съм съгласна с това мнение. Нито е пропиляна (нахалост ??????) енергия, нито може да получи добра подготовка без да знае стиховете точно на Ботев. Всъщност, освен да учат за какво им е нужна енергия, че им я спестявате? За една приятелка питам, не ми отговаряйте.

# 384
  • София
Детето на потребителката явно сега почва пети клас, докато стане седми, я има теза на НВО, я няма. А и като знам как учат наизуст, за 2 години почти всичко ще забрави. Нашето само един куплет от стихотворение е учило в 5 и 6 клас, от днес за утре - да отбие номера. Дали го помни?🤣

# 385
  • В Страната на чудесата
Г-жо Рамацоти, моето дете сАмо с подготовката от училище можеше да си избере всяка една софийска паралелка, в която му беше на сърце да продължи. Явно достатъчно е учил.
А твоето и с наизустени стихове - не. За приятелката ти отговарям, не на тебе.

Разбира се, че има и учители, които предпочитат да научат децата да разсъждават по цитат, без да са зубрили готови тези. Разбира се, че произведенията може да се познават в детайли и без наизустяване на текстове. Механичното запаметяване е на светлинни години от осмислянето на текст.

Не иска да излезе тоя пусти 19 век от българина. Той си иска "робството" и ученето наизуст и това си е.

# 386
Айде, сега почнахте и резултати ли да сравнявате?

Г-жо Рамацоти, моето дете сАмо с подготовката от училище можеше да си избере всяка една софийска паралелка, в която му беше на сърце да продължи. Явно достатъчно е учил.
А твоето и с наизустени стихове - не. За приятелката ти отговарям, не на тебе.

Много грозно изказване!

В крайна сметка всеки решава за детето си. Дори и учител да го иска наизуст, пак може да не се научи, както и обратното. Не виждам защо пък да не се научи. Освен че ще го знае и ще има подготовка, ще си тренира паметта, което също не е малко.

# 387
А твоето и с наизустени стихове - не.
Не иска да излезе тоя пусти 19 век от българина. Той си иска "робството" и ученето наизуст и това си е.
Вярвам ти! С такава майка сигурно на сърце са му били училище в Люлин 9 или в Овча купел. СМГ едва ли е била целта.
Моето дете не го мисли!
Извинявам се за спама на останалите потребители

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 07:30 от Г-жа Рамацоти

# 388
  • София
Много е хубаво хора, които не знаят къде е Люлин, да го ползват за мерна единица за обида. Невероятно интелигентно и емпатично, възпитано и културно, дума да няма...

# 389
Честно, потресена съм от сравнението :"робство"=учене на изуст на стих на Христо Ботев.
Направо нямам думи Trollface

Общи условия

Активация на акаунт