Студенти в Нидерландия - 23

• 55 850
  • 730
  •   1
Отговори
# 645
Той моят младеж на четвъртата година си намери ЛЛ там, точно заради акнето. Започна ново лечение тук през ваканцията, но за да го продължи трябва всеки месец да прави изследвания след което ако всичко е наред получава рецепта за лекарството.

# 646
И нашата девойка вчера я изпратих,днес бърза адаптация,а утре започва работа.В средата на януари са им изпитите.

# 647
Моята пък реши да напуска работа. Много трудно я съчетава с изпотите. А и се прибира всяка вечер в 12 през нощта.заминава в понеделник

# 648
  • София
Разбрахте ли, че от 09.01.на летище София терминал 2 въвеждат нови правила за автомобилите (разбирай платен престой)? Били взаимствани (уж) от най-добрите европейски практики.
То не е възможно за 10 мин. да преминеш от едната бариера до другата, особено ако посрещаш - т.е. винаги ще плащаме!
https://youtu.be/JeoosXWN4WI?si=pQSLKptO2VM7uv59

# 649
  • Наблизо
Разбрахте ли, че от 09.01.на летище София терминал 2 въвеждат нови правила за автомобилите (разбирай платен престой)? Били взаимствани (уж) от най-добрите европейски практики.
То не е възможно за 10 мин. да преминеш от едната бариера до другата, особено ако посрещаш - т.е. винаги ще плащаме!
https://youtu.be/JeoosXWN4WI?si=pQSLKptO2VM7uv59
Е сега ще седят да видят още по-надолу по Брюксел..но Препдолагам поне за началото ще имат зачислена патрулка да ги гони.

# 650
Моето момиче я изпратихме тази сутрин. Много бързо мина времето, но пък беше много хубаво. И къщата и душата пълни и сега чакаме ваканцията през февруари! Да им е хубава годината на децата, да са здрави, успешни и доволни от живота.

# 651
  • София/Велико Търново
И моето момче изпратихме тази сутрин. Добре си изкара в София и сякаш не му се тръгваше, както каза заминавал със смесени чувства. В куфара заредихме локални провизии да почерпи приятели и съквартиранти, голямо опаковане падна, надявам се всичко да е здраво, че не искам да си представя какво мазало може да стане 😁

# 652
  • София
Аз пък много одобрявам новата организация. Най-близкият паркинг е 6 кинта на час. То едно кафе е толкова. И плащаш, само ако искаш да чакаш вътре. Ние през декември ги платихме. Доста е удобно. Ако не искаш да плащаш, този, когото посрещаш, звъни на посрещача , като излезе отвън. Така 10 мин стигат. Имам 24 полета през 2024 и още 6 посрещания, така че считам мнението си за меродавно. Омръзнало ми е нагли бакшиши и селски бекове да задръстват улицата пред терминала. Ние днес изпращаме едната щерка, но на 08.01 си идва пак за 20 дни, а другата заминава утре и ще се върне за 10 дни в началото на февруари.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 12:20 от bibi

# 653
  • София
Моят син също излетя вчера. Изкарахме си страхотно празниците, успя и ски да покара…Мисля че добре си почина и зареди за следващите предизвикателства. Най-вероятно ще си дойде чак лятото, сега ще търси и работа, така че ако не отида аз дотогава, ще се задоволя с разговори и виждания пред компа. Мъчно ми е, защото моят син е домошар и ми е голяма дружка, но  съм наясно, че това си е неговият път и го подкрепям. Да са здрави децата, сигурна съм, че ще се справят, с каквото са се захванали.

# 654
Честита, здрава и успешна да е 2025 г. на всички.
Бях питала преди време  за кандидатстване за мастър при все още неприключила учебна година. Самоцитирам се, за да кажа как са се развили нещата при нас:
"Здравейте, моля ако някой е наясно да сподели опит - щерката ще завърши бакалавър в Грьонинген тази учебна година и си подаде документите за Амстердам - мастър, като е отбелязала, че още няма бакалавър, но ще има - с детайли. Току-що са я реджектнали с аргумента, че няма бакалавър. Тя няма и да има в рамките на периода за кандидатстване. Разбира се, вече е писала на университета, но кой има търпение да чака?!
Та, не би следвало това да е проблем, според нас.  Как са процедирали вашите деца? Допуснати ли са до прием без все още взета диплома, конкретно за Амстердам?
Много благодаря."

Имам отговор от Амстердам, че специалността, за която е реджектната - Technology Law, изисква по-висок ценз от бакалавър. За другата специалност в Амстердам - Financial Law, за която кандидатства, са одобрили представените документи и са й изпратили задачи за подготовка за изпита по математика. От Ултрех има условен прием.
Така че няма никакъв проблем с условния прием.
Успех на всички!

# 655
  • София
Какво означава по-висок ценз от бакалавър?

# 656
  • столицата
Вероятно да има вече магистратура?
В Бг правото по принцип се завършва с магистър, след което можеш да записваш и други магистратури.
Но това е само мое предположение.

# 657
  • Пловдив
Да е успешна и честита 2025 на всички студенти и семействата им!
Ние днес изпратихме нашия студент.
Трябваше да излети в 11ч. с полет до Шерлероа, но се оказа оувърбукнат  и не го качиха в самолета.
За наш огромен късмет му предложиха да лети до Айндховен още днес в 15,30.

# 658
ЧНГ и от мен! Много здраве, любов и взети изпити за студентите. Много нови приятели, купони и приятни емоции. А за майките остава радостта от успехите и търпение за ваканциите, когато можем да им се радваме на живо.
Имам отговор от Амстердам, че специалността, за която е реджектната - Technology Law, изисква по-висок ценз от бакалавър.
За една от магистратурите по право в Маастрихт не даваха да се записват директно след бакалавър, а искаха да е втора магистратура или да е бакалавър + определени години стаж по специалността. Освен това нямаше възможност за ниска такса от 2500 евро, дори и да е първа магистратура. Беше най-скъпата магистратура в техния факултет - около 20 000 евро/година.
Другите магистратури - бяха едногодишни (с малко по-ниски критерии за прием) и 2-годишни. И при двата вида има преференциална такса, а за 3-ти страни 1-годишните са малко по-евтини.

Друг важен момент при условен прием за магистър е да се дипломира преди да започне следващата учебна година, т.е. до 31 август. Да са взети всички изпити и да е защитена тезата.
При нас имаше драма с един изпит. Детето не се яви, заради погребението на майка ми. За допълнителна дата, поради форсмажор, трябваше да подаде документи пред някакъв борд.
Внимание: оказа се, че за холандците погребение на бабата не е уважителна причина за отсъствие от изпит. Все пак към края на месец юли й разрешиха допълнителна дата, само защото е пратила имейл преди погребението, а те не са й отговорили навреме.  После професорът излезе отпуск. После не искаше да я изпита преди 31 август.
С много писане на имейли успя в последния момент  да получи дата за изпит и да го вземе. Според мене много помогна и факта, че беше беше приета условно в хубава магистратура в същия университет и като колеги са се разбрали с професора за дата и си изтеглиха инфото за взетия изпит служебно. Беше приета и в друго уни, но се отказа, защото нямаше шанс да получи дипломата до 31 август.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 19:21 от biborana

# 659
  • Варна
Ние утре ще изпращаме девойката.
Но в началото на февруари пак ще си дойде и ще я изпратим в Ю. Корея  за 1 година.
Миналото лято ни скъсаха нервичките от изусквания и документи за магистър в Лайден. Накрая я приеха без диплома за бакалавър, че СУ чак през май ше им даде дипломите. Но има заместващи документи, които могат да се издадат.
Сега предстои да вадим разни документи за Корея. Холандците отдавна си получиха визите, но българчето има да вади много документи и даже да ги прати на хартиен носител до Корея.

Общи условия

Активация на акаунт