Студенти в Нидерландия - 23

• 56 419
  • 730
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте, търсим работа,  он-лайн в сферата на програмирането. Моля, който може да ни съдейства. Синът ни е студент втори курс по- програмиране.

Дъщеря ми също търсеше работа онлайн, е не с програмиране, но когато попитах за съвет мой познат в NL, който работи в тази сфера и изцяло дистанционно, той каза, че е изключително трудно млад човек, който няма опит поне няколко години, да си намери дистанционна работа в каквато и да е сфера.
Той имаше опит главно с американски фирми.

Но аз бих ви посъветвала да се регистрира синът ви като zzp и по този начин може да търси работа навсякъде по света, онлайн, не само в NL и в същото време ще се осигурява в NL, което му дава права за студентско финансиране.

# 76
Здравейте, търсим работа,  он-лайн в сферата на програмирането. Моля, който може да ни съдейства. Синът ни е студент втори курс по- програмиране.

Дъщеря ми също търсеше работа онлайн, е не с програмиране, но когато попитах за съвет мой познат в NL, който работи в тази сфера и изцяло дистанционно, той каза, че е изключително трудно млад човек, който няма опит поне няколко години, да си намери дистанционна работа в каквато и да е сфера.
Той имаше опит главно с американски фирми.

Но аз бих ви посъветвала да се регистрира синът ви като zzp и по този начин може да търси работа навсякъде по света, онлайн, не само в NL и в същото време ще се осигурява в NL, което му дава права за студентско финансиране.
Извинете за невежеството, какво е zzp?

# 77
Много Ви благодаря!Ще се регистрира.

# 78
  • София

Извинете за невежеството, какво е zzp?

In the Netherlands, freelancers, entrepreneurs and one-person start-ups are recognised as sole proprietors (eenmanszaak), also widely known as ZZP’ers (zelfstandige zonder personeel) or self-employed without employees.
https://www.iamsterdam.com/en/live-work-study/work/guide-to-going-freelance

# 79
Здравейте!
Дали има някой, който скоро ще лети към Холандия, за да изпратя чай?
Синът ми е в Енсхеде, но може и там вътрешно да си го получи с куриер.
Много ще ме зарадвате.

# 80
  • La casa de Mickey Mouse
В момента в Холандия има голям недостиг на работна ръка, но за съжаление има два проблема: или търсят хора на пълно работно време или търсят с опит (говоря предимно за дистанционна работа). Намират се фирми където ложе да се работи и 20ч например, но като за стартер е необходимо да работи от офиса. Почасова работа за студенти, съобразена с тяхната заетост има много, но не е по специалността и не е онлайн.
За zap, съм съгласна, ко не забравяйте, че ако клиентите не за в Холандия и иска да е конкурентно способен ще трябва да предлага атрактивни цени, но данъците ще се плашат в Холандия (към разходите трябва да се включи задължителна здравна застарховка и счетоводител).

# 81
# 82
  • София
Това със счетоводителя на мен ми е под въпрос в главата постоянно.
 Моята щерка се регистрира като zzp и доста изчетох. Стигнах до извода, че при 1-2(3) клиента, съответно фактури на месец, не е задължително да имат счетоводител. То по принцип не е. Особено ако не инвестира и няма някакви сложни финансови потоци.
Особеното е, че по default,  когато човек се регистрира като zzp се регистрира и по ДДС. Не е като при нас. Ако прецени, че ще е малък бизнес (до 20 хил./година оборот), то може да подаде искане да не плаща ДДС, т.нар. KOR. Но това отнема известно време.
Дъщеря ми вече подаде една ДДС декларация, но беше нулева, защото за този период нямаше оборот. На тримесечие трябва да подава и евентуално да плаща ДДС. Но при нея има една фактура на месец, само един клиент. Лесно се смята. Не отчита разходи. Онлайн работа. Но и двама-трима да са клиентите, пак е същото. Има онлайн линк от данъчните за ДДС декларацията и просто се попълва.

Не знам, де. Все още ми е too good to be true, дано се справим (аз я съветвам и не съм счетоводител) 🤭
Здравното застраховане си върви, сключено е заради предишната почасова работа. Би следвало да си ползва Healthcare benefit независимо дали работи за някого или е самонаета, пак се връща сумата под формата на субсидия, освен ако не е с много приходи на годишна база,  разбира се.

Ако някой намира грешка в разсъжденията ми, приемам съвети! Simple Smile Но така действаме ние.

Сега ще започва и друга почасова работа, но "на терен", не е дистанционно. Живи и здрави...

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 20:01 от Peruanka

# 83
  • столицата
Перуанка, браво на дъщеря ти! Явно е много организирано дете . Две работи плюс университета и с всичко успява.

# 84
  • София
Перуанка, браво на дъщеря ти! Явно е много организирано дете . Две работи плюс университета и с всичко успява.
❤Ще се види тая работа на по-късен етап 😂 Дано успява, но часовете като часове не са особено много, та се надявам да е ок съвместно с учението.

# 85
Давам идея за малки пратки  - български пощи работят с Интерконект,  на сайта им им разписание на цените им .Пратките пристигат за седмица. За колет малко над 5 кг ми взеха между 30 и 40 лева. Неколкократно съм ги ползвала, досега не съм имала проблеми с тях.
Червенокоска, благодаря за всеотдайноста и усърдието да поддържаш темата.
За същите пари и Спиди доставят. Вече две колетчета пращам и няма проблем. В понеделник ги пращам и в петък сутринта моят студент ги получава. Също е вариант.
Какво може да се сложи в този колет?
Не може нищо, което е в стъкло. Оказа се, че и консерви не може. Но кашкавал, трайни колбаси като луканка, пастърма и т.н. може колкото искате. Аз пращам боб, леща и ориз защото в Енсхеде няма по магазините. Ориз има, ама е много странен. Боб освен в буркани за салата друг няма. Намерих някаква много странна леща,  та затова пращам тези неща.

# 86
Бих искала да пратя луканка вакумирана, но ме е страх,  безопасно ли е след пет дни транспорт без хладилник
Няма проблем. Вакуумирана е, а пък и вече не е толкова топло.

# 87
Здравейте! Бих помолила за повече информация относно студентското финансиране. Синът ми е първи курс и се чудеше кое точно заявление да подаде в ДУО. И друго да питам. Какво включва основното финансиране? Благодаря на всички!

# 88
  • Deutschland/HE
Аз пращам боб, леща и ориз защото в Енсхеде няма по магазините. Ориз има, ама е много странен. Боб освен в буркани за салата друг няма. Намерих някаква много странна леща,  та затова пращам тези неща.

Няма ли Алди или Лидл? В немските им магазини има много хубава леща (както класическа, така и червена) и няколко вида ориз. Лещата увира много бързо, оризът е басмати, жасминов и т.нар. бланширан, който е идеален за българските ястия. Сух бял боб и в Германия по-трудно се намира, но в тематичните мексикански седмици има много вкусен и бързо увиращ боб.

# 89
  • София
Lilypetrova, Има линк към Duo в първия пост. Никой тук в темата не може да преразкаже по-точно информацията, написана там. Ако не говорите английски можете да ползвате браузър с преводач.
Ако имате конкретни въпроси, сме насреща.

Общи условия

Активация на акаунт