Студенти в Нидерландия - 23

• 56 420
  • 730
  •   1
Отговори
# 90
Понятие като основно финансиране не мисля, че съществува. Опциите се делят на две - ако работи и ако не работи. Уточнете кой е вашия случай и ще помогнем, ако не е ясно нещо от първия пост.

# 91
Аз пращам боб, леща и ориз защото в Енсхеде няма по магазините. Ориз има, ама е много странен. Боб освен в буркани за салата друг няма. Намерих някаква много странна леща,  та затова пращам тези неща.

Няма ли Алди или Лидл? В немските им магазини има много хубава леща (както класическа, така и червена) и няколко вида ориз. Лещата увира много бързо, оризът е басмати, жасминов и т.нар. бланширан, който е идеален за българските ястия. Сух бял боб и в Германия по-трудно се намира, но в тематичните мексикански седмици има много вкусен и бързо увиращ боб.
Има и Анди и Лидл, но няма.

# 92
Зрял боб, леща и ориз, минимум по 3-4 вида има във всички турски магазини. Също така прекрасни кори за баница, използвам корите за баклава, българско сирене, кашкавал.
Луканка, суджук, пастърма, Лютеница, кисело зеле,  билков чай , подправки,
 вафли Боровец, чайка, детска закуска и още спомени от миналия век има в българските магазини. И мед видях последния път в българския магазин в Айндховен. И мартеници продаваха.
Наистина се чудя понякога каква представа имате за Нидерландия.
В полските магазини има много голямо разнообразие на консерви, включително и риба. И техните пушени меса може не всички да са идентични с нашите по вкус, но не са толкова солени или напоени с вода.
Дори в Германия съм търсила бекони и пушени меса, те отговарят абсолютно на качеството на това което пласират в масовите български магазини.
Ако искате изключително качество тогава трябва да се ходи по малките магазини, не по алди, лидъл, джъмбо или АН.

# 93
Зрял боб, леща и ориз, минимум по 3-4 вида има във всички турски магазини. Също така прекрасни кори за баница, използвам корите за баклава, българско сирене, кашкавал.
Луканка, суджук, пастърма, Лютеница, кисело зеле,  билков чай , подправки,
 вафли Боровец, чайка, детска закуска и още спомени от миналия век има в българските магазини. И мед видях последния път в българския магазин в Айндховен. И мартеници продаваха.
В полските магазини има много голямо разнообразие на консерви, включително и риба. И техните пушени меса може не всички да са идентични с нашите по вкус, но не са толкова солени или напоени с вода.
Дори в Германия съм търсила бекони и пушени меса, те отговарят абсолютно на качеството на това което пласират в масовите български магазини.
Ако искате изключително качество тогава трябва да се ходи по малките магазини, не по алди, лидъл, джъмбо или АН.
В Енсхеде няма български магазин и затова пращам оттук.

# 94
  • La casa de Mickey Mouse
Относно zzp, не може оборота на фирмата да е повече от 70% само от един клиент. В такъв случай (ако се направи проверка разбира се) се изисква да се сключи трудове договор с този клиент

# 95
Луканка, суджук, пастърма, Лютеница, кисело зеле,  билков чай , подправки,
В Енсхеде няма български магазин и затова пращам оттук.
Да погледне тези
  https://maps.app.goo.gl/eBrqpGpDWZvTtkCJ7 
https://maps.app.goo.gl/7ktiNo2G1MMBPqCb7
https://maps.app.goo.gl/k5S8DDca79CNntT16 
  https://maps.app.goo.gl/uJEbEyYSEQ4VyHoN9

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 10:22 от Klimentina2013

# 96
Понятие като основно финансиране не мисля, че съществува. Опциите се делят на две - ако работи и ако не работи. Уточнете кой е вашия случай и ще помогнем, ако не е ясно нещо от първия пост.
Аз останах с впечатление , че финансирането е само за работещи студенти. Може ли малко съдействие за неработещите ?

# 97
Вероятно аз бъркам, но докато търсех инфо в ДУО, така ми излезе. Та както и да е. Не студента не работи.

# 98
Кое наричате финансиране - студентдки заем или субсидия, или и двете?
Студенти от ЕС, които НЕ работят (не са пребивавали те/родители 5+ години в Нл) - могат да получат заем = годишна такса за обучение. Връща се след завършване. Това също е финансиране.

# 99
Вероятно общо понятие "финансиране" се има предвид. Може да се вземе заем за таксата, както и заем за живот - връщат се винаги, вече има и лихва (доста по-ниска от тези в България), условията по връщане са отлични (гратисен период, по-принцип се връща за 35години, но може да се предоговаря без проблем). Отделно не през ДУО може да се кандидатства за субсидиране за жилището, ако то отговаря на условията.
За всички други финансирания се изисква от студентите от ЕС да работят.
Моята девойка в понеделник ще си вземе физически дипломата за бакалавър (електронно отдавна приключиха нещата). Не е официална церемония, ще ни изпрати снимки.

# 100
Като страна-членка на ЕС, българските студенти получават огромно финансиране в Нидерландия:
1. Таксата за обучение е субсидирана - плащаме като холандците 2500 ево/год. Всеки може да погледне в уни-то на детето си колко плащат "internationals" - при нас е  от 10 000 до 20 000 евро годишно.
2. Спестяват ни още много гадни изисквания - малък пример още 10 000 евро депозит в банка.
3. Заемът за таксата - 2500 е х 5 г. = 12500 е, това са 25 000 лв. без гаранти, без ипотеки и то на млад човек, който не работи.

Не съм попадала на статии колко процента от тези заеми се връщат в Нидерландия, но за UK съм чела, че е около 50%.

# 101
  • София
Студентското финансиране се състои от няколко компонента;
1. basic grant не зависи от доходите на родителите, (студентът работи поне 32 часа/месец) Може би това го превеждат като "основно" финансиране.

2. supplmentary grant- зависи от доходите на родителите, при по-високи доходи се намалява с известен %, те си го калкулират от DUO, има и онлайн калкулатор (студентът работи поне 32 часа)

3. travel product - върви с горните, студентът работи поне 32 часа/ месец

4. допълнителен заем с лихва- ако не стигат горните суми на студента, може да вземе студентски заем (трябва да работи поне 32 часа)

5. заем за таксата за обучение (това е единственият компонент от студентското финансиране, за който студентът не трябва за работи в NL, стига да е от страна членка на ЕС)

4 и 5 се връщат с лихва, когато студентът се дипломира и вече работи full time job.
1,2 и 3  са подарък, ако студентът се дипломира в рамките на 10 години. Ако не се, ги връща като заем.

Отделно са субсидия за наема, тя не е към DUO. Не се изисква да работи, но има други условия...

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 20:59 от Peruanka

# 102
Според мен и за 4. не се изисква да работи студента. Това си е заем с лихва. Предложиха го на детето още като подаваше документите за таксата към ДУО. Освен ако няма промяна и вече изискват да се работи.

# 103
Според мен и за 4. не се изисква да работи студента. Това си е заем с лихва. Предложиха го на детето още като подаваше документите за таксата към ДУО. Освен ако няма промяна и вече изискват да се работи.

Здравейте, искам да попитам при започване на работа,( по часово необходимите32часа) веднага ли трябва да се сключи здравна застраховка, или може и следващия месец,трвбва ли да се ходи в общината или просто студента си избира застраховател.Сумите различни ли са, какв е минимума за тези часове. И връща ли се нещо на студента от тази внесена сума.
 За кандидатстване по т. 1  към ДУО трябват ли доходите от НАП за двамата родители или само по т. 2,кога се подават веднага ли със започване на работа или следващия месец.
Благодаря на всички, които ще се включат с отговорите си!

# 104
По 1. Не трябват доходи на родители.
По 2. Трябват и на двамата родители, дори единия да е безработен и дори в случаите, когато са разведени. Ако има други деца под 18г трябва да се опишат, за да се сметне коректно.
При започване на работа застраховката може да се сключи и по-късно, но не повече (по-спомен) 3 или 4 месеца, защото има глоба. Застраховател се избира сам, о лайм се прави и се сключва с начална дата началото на договора. Гледайте покритията и самоучастията - това е най-важното. Не се ходи в общината. След като се сключи застраховката се подава за възстановяване на сумата от застраховката поради нисък доход. Има линк на първа страница.
Не забравяйте, че всички работили дори месец, на следващата година трябва да подадат данъчна декларация.

Общи условия

Активация на акаунт