Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 41 185
  • 2 034
  •   1
Отговори
  • Най-красивата страна
Драмата е следната.
Мои близки роднини купиха голям апартамент на сина си и снахата.Беше подарък за сватбата.
Помогнаха и за обзавеждането.
Сега младите чакат първото си дете.
Снахата казва,че иска да го кръсти на баща си.
Скара се с мъжа си.Той не е съгласен.
Свекърите сърдити.Те са очаквали детето да е кръстено на единия от тях и ако снахата не харесва имената им да е някакво производно име или поне с първата буква.Те се казват Дарина и Тодор.Така било редно според тях.Не искала да ги уважи..
И свекърите са ми близки и младите също.
От една страна смятам,че майката има право да избере име,което и харесва.
Както и че бащата трябва да я подкрепя.
От друга страна жестът на свекърите хич не е малък ...
До сега не е имало никакви конфликти между свекърите и снахата.
И свекърите и младите са образовани,интелигентни хора и въобще не съм очаквала ,че ще стигнат до подобни драми.
Изслушвам и двете страни и се замислих по въпроса...
Какво е вашето мнение?

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 16:54 от Veronikaaa

# 1
Мисля, че е редно да кръсти детето както иска, но в случая аз лично бих избрала неутрално име.
Свекърите ги разбирам, ама
помощта трябва да е безвъзмездна.А разбирам и майката.Затова неутралитет ще е най-подходящ в случая.Така ще уважи ситуацията, щом не иска да кръсти детето си на някого от свекърите.

# 2
  • София
Искали са, дали са. Това не е възмездна сделка.
Пък и детето ще им носи фамилията. Поне името да е на другите родители.
С подобно поведение твоите познати имат голям шанс да разбият семейството на младите.
Понякога е по-добре да не дават родителите!
После и за други неща ще искат да се налагат.

# 3
Редно е майката както си усети името на детето, то да е.
Не е малък жеста на свекърите, де такива. Обаче да държиш длъжни децата с нещо такова? Какво, те да не би да са си купили/поръчали бебето?

С шега ще кажа да има двойно - тъстовете да вземат един апартамент, пък второто дете да е на свекърите кръстено. Така за всички по равно и няма сърдити 😆

# 4
  • София
А, дошло е времето да си платят подаръка.

# 5
  • Ст Загора
Ех какви свекърви има ... Цял апартамент.
Щом снахата не иска на свекървата, да изберат име което да е неутрално...

# 6
  • Най-красивата страна
Добра идея е детето да носи неутрално име.
Но момичето държи да го кръсти на баща си.

Майка ми също като Milenaka каза,че е дошло време младите да си платят за подаръка.
Бъдещият татко също смята,че родителите му трябва да бъдат уважени,то се подразбирало...и сега е изумен,че жена му не ще.

# 7
  • София
Тоест подаръкът не е съвсем подарък, а се очаква да се изплати чрез името на детето. Типично по нашенски.
Никога не бих очаквала дъщеря ми да кръсти детето си на мен или на мъжа ми. Винаги съм се чудила какъв човек трябва да си, за да ти е толкова важно и жизненонеобходимо внуците да ти носят името.

Не бих подкрепила обаче снахата в този случай да кръсти детето на баща й. Да измисли неутрално име и да бъде мир!

# 8
То не е възмездна сделка, но за свекърите е.
Даваме и искаме.
Натиска ще е дори след като роди.
Виждала съм и смяна на име на дете месеци след като е родено за да спрат да дуднат свекърите.
Аз не съм фен на тези порядки, но тя е влязла в семейство с такива традиции и най-вероятно е супер щастлива, че са им подарили апартамент.
Може да се напъне и да намери компромисен вариант или да върнат апартамента и да им кажат, че ще се оправят сами.

# 9
  • София
Щом снахата не иска на свекървата, да изберат име което да е неутрално...

Защо?
Тя иска да е на баща ѝ.
Тя го носи, тя го ражда.

Аз бих върнала апартамента.

# 10
Ами, редно е, да. Не може избираемо да се възползват от патриархалните разбирания на свекърите. Старите да помагат на младото семейство си върви и със съответните задължения от младите. Като не е съгласна, не е трябвало да приемат жилището и всякакво по-нататъшно подпомагане. Струва ли си сега да се кара и с мъжа си, и да настройва свекървите. Сигурно ще им мине, ако е единствено внуче от единствен син, но имената на свекърите дори не са лоши, още повече, щом може да излезе от положение само с начална буква, има огромен избор от имена.

# 11
  • Ст Загора
Разбирам хората , свекървата и свекъра. Може би и имат традиции...

# 12
  • Най-красивата страна
Тъстовете нямат възможност да купят апартамент.
Свекърите нямат нищо против неутрално име.

# 13
  • София
Апартаментът на кого се води по документи – и на двамата, или само на сина?

# 14
  • Банско
Когато правиш подарък, какъвто и да било, особенно на своите деца, не се пазариш за нещо взамяна после. И свекърите ли носят 9 месеца бебето, напъват после в болницата, седят до детето 18 години... Като искат да си вземат куче или коте и да си го кръщават както искат! Това е дете и само майката и бащата имат право на глас!

Общи условия

Активация на акаунт