Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 41 252
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Свекърите нямат нищо против неутрално име, тоест единствено са против детето да носи името  а тъста?
А булката защо токова държи да кръсти детето с името на баща и? Да не би и от там да я натискат за това? Малко ми прилича на борба за надмощие този казус,  най-добре неутрално име, избрано от младоженците без никакво вмешателство на баби и дядовци. Редно е да сложат граници сега, защото наистина може да се стигне до разбиване на семейство.
Подарък апартамент (неясно дали за двамата или само за сина) за мен не е сделка, която цял живот трябва да изплащаш уважавайки всяко желание на свекърите, днес ще е това, утре друго, все ще трябва да "уважаваш" и да угаждаш....по добре една ипотека, там поне знаеш какво дължиш.

# 46
  • София
А, ако НЕЙНИТЕ родители се разсърдят? Тя какво прави, че да угоди на всички?

# 47
Е то така лесно се изхвърча за глупости.В днешно време малко се преиграва с фасоните.
Аз като забременях казах, че детето ще си го кръстя както реша, но не на никого от родата.За да няма обидени.

# 48
Показва или се опитва да покаже власт и надмощие снахата. Ама няма на какво отгоре. Много примитивно.

# 49
  • Варна
Няма такова правило, но е редно по някакъв начин да уважи хората. Дори апартаментът да  не е на нейно име, реално тя ще го ползва без да е дала една стотинка, така че им дължи поне това.

Нищо не им дължи! Ще дължи, ако нещата са били изговорени предварително и ясно, ако сама е дала дума.

# 50
  • Пловдив
Цитат
От една страна смятам,че майката има право да избере име,което и харесва.
Както и че бащата трябва да я подкрепя.
Т.е. майката има право еднолично да избере име и бащата е длъжен да подкрепи нейния избор? Не съм съгласна.

Колкото до казуса, ясно, че е напълно некоректно да се поставя постфактум такова условие, но как да се излезе от ситуацията със съхранени отношения, сит вълк и цяло агне, не знам. Все някой трябва да отстъпи.

# 51
  • София
Да клекне на обидените и мир да е, а?
После сигурно за още много неща ще се наложи да кляка, като гледам как и откъде се почва…

Трябва да се съобрази с бащата и никой друг. Ни за чест, ни за слава, ни за апартамент.

# 52
Натиск никога не съм усещала, но след като ни подариха новопостроен етаж от къща, и доста пари, с които да си го обзаведем по наш вкус, чувствах че това е най- малкото, което мога да направя, като благодарност към тия хора, които ме приеха с 2 куфара дрехи.
Никой не ме е карал, просто избрахме име, разнородно на свекъра. Умря от кеф човека.
А и името си избрах аз, хубаво и българско.
Та винаги има варианти, при желание.

# 53
Снахата може би иска да кръсти на баща си, защото не планира да има повече деца, в този случай я разбирам, иначе най-добре би било да изберат неутрално име, да.

# 54
Ама тя и с бащата не се съобразява.

# 55
Абе, хора, нелепо е едно име да определя отношенията между хората и на всичкото отгоре  последна думата за това да има жената, която износва, ражда и най-много ще полага грижи за това дете. Как може уважението да се измерва с това? Уважение и благодарност се показват по сто други начина. Поне това им дължала?! Ами ако искат и един пръст да си отреже, за да им покаже, че е благодарна.

# 56
Да си го кръсти както си иска. /Стига да не е някакво обидно име или смешно, примерно Розалинда или Орландо и тем подобни/.
Тя е майката, тя носи, тя ражда, тя кърми и будува и тн.
Свекърите искали сделка. Лошо. Много лошо. Комплексарщина.
Аз бих си кръстила както си искам. Ако някой не е доволен и има проблем и тормоз - изнасям се и да си живее в празния апартамент. Ай сиктир. Условия..

# 57
  • Пловдив
Още една идея ....От имената с тиренца

На свекървата - на Мама - на това което искам  Георгиева Георгиева

Или по разбираемо Дарина-Ивана-Амая Георгиева Георгиева ....примерно
С един удар всички в ступор.

# 58
Много щедър подарък. Като не иска и тя да направи жест, да не приема и подаръка.
Божидар - Тодор е побългарено Теодор - Дар от Бога и съдържа корена на Дарина. Хем неутрално, хем обединяващо двете имена.
Второто дете да се го кръсти на баща й.

# 59
  • София
Ама тя и с бащата не се съобразява.
Затова написах - трябва.

Много щедър подарък. Като не иска и тя да направи жест, да не приема и подаръка.
Божидар - Тодор е побългарено Теодор - Дар от Бога и съдържа корена на Дарина. Хем неутрално, хем обединяващо двете имена.
Второто дете да се го кръсти на баща й.
Някой нещо ѝ е подарил ли? 😂

Общи условия

Активация на акаунт