Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 579
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Апартаментът е купен на името на сина.Но те сключиха брак.

Пак да попитам ,как се казва бащата на булката? Какво му е толкова специално на името, та или на баща ми ,
или на никого.
На баща й е. Това е специалното.

Няма правило да се кръщава дете срещу апартамент, но като вижда какво е положението, да се замисли как ще е занапред. Или да избере неутрално име или да каже, че са неприемливи условията и отказва да живее в апартамента.

# 61
  • София
Натиск никога не съм усещала, но след като ни подариха новопостроен етаж от къща, и доста пари, с които да си го обзаведем по наш вкус, чувствах че това е най- малкото, което мога да направя, като благодарност към тия хора, които ме приеха с 2 куфара дрехи.
Никой не ме е карал, просто избрахме име, разнородно на свекъра. Умря от кеф човека.
А и името си избрах аз, хубаво и българско.
Твоя случай ми се струва по-различен,ти не си усещала натиск и очевидно става дума за по-различно отношение и темперамент при теб. Ако има взаимно уважение, какво пък толкова, има толкова хубави имена, производни на други.
В случая обаче има натиск, възможмо е да не е само от една страна, това все пак си е лично решение може би веднъж в живота, и всеки натиск може да е супер дразнещ и да постига обратното на желания резултат.

# 62
  • София
Много щедър подарък. Като не иска и тя да направи жест, да не приема и подаръка.
Скрит текст:
Божидар - Тодор е побългарено Теодор - Дар от Бога и съдържа корена на Дарина. Хем неутрално, хем обединяващо двете имена.
Второто дете да се го кръсти на баща й.
На нея никой нищо не е подарил.

# 63
  • Варна
Много щедър подарък.

Какъв подарък е получила? Нотариалния акт, нещо?

А смисълът на подаръците е, че се правят от сърце. Без да се очаква нещо в замяна. Иначе не е подарък, сделка е.

# 64
Не на нея, на бъдещото й дете ще е. Като иска да е горда и сама да решава, да си осигурят и сами жилището младите.
Хай, приемайки жилището те са приели сделката.

# 65
Никой не дължи на никой нищо,но добрите взаимоотношения се градят и това дали ще живеем добре, зависи и от нас.
Но, естествено е грозно, когато свекърите се държат, като балканци.

# 66
До сега не е имало никакви конфликти между свекърите и снахата.
И свекърите и младите са образовани,интелигентни хора и въобще не съм очаквала ,че ще стигнат до подобни драми.
Не са имали конфликти, защото не са имали пресичане на интереси.
Мой братовчед кръсти близнаците си на майка си и баща си, защото и те получиха апартамент в София. Известно време снахата отказваше да нарича децата по име, защото не беше съвсем съгласна с това, но накрая май свикна.
Звучи като виц, но е истина.

# 67
Още една идея ....От имената с тиренца

На свекървата - на Мама - на това което искам  Георгиева Георгиева

Или по разбираемо Дарина-Ивана-Амая Георгиева Георгиева ....примерно
С един удар всички в ступор.

Ах, сакън, не може, така ще се разсърдят всичките сигурно.
Чак смях ме хвана. Моята майка е искала да ме кръсти с две имена - на двете ми баби.
В резултати  двете се разсърдили. Та накрая от толкова мислене  и от толкова хубави имена с цел да
се угоди на този и онзи ми изпляскали име, което не хубаво изобщо.

# 68
Но дори и на нея да й е подарен, пак не е редно да се поставят такива условия и то постфактум. Все едно за коледния подарък на детето ми да изискам нещо от него в замяна. Абсурдно е просто.

# 69
  • Варна

Майтапиш се. Нали подарък беше? Сделката трябва да се изговори. Явно не е. На женичката й е дошло като гръм от ясно небе, както се и вижда от реакцията й. Не прочетох да е била уведомена и да се е съгласила, че сега да й търсят сметка защо не кръщава детето на тях.

# 70
  • София
Казвала съм тук за моя приятелка.
Свекъра каза (не се жениха) - искам да кръстиш детето на мен, дословно. Един син имам, първо внуче, искам моите имена да носи, голяма радост ще ми донесеш. Ще ти подаря два апартамента и кола за благодарност (строителен предприемач) 
Името е усмиващо, наистина.
Кръсти го, сделката приключи преди раждането.

Така се прави.

# 71
  • София
Не на нея, на бъдещото й дете ще е.
Скрит текст:
Като иска да е горда и сама да решава, да си осигурят и сами жилището младите.
Ако се гледа от тази гледна точка, то тогава и апартаментът на родителите ѝ ще бъде на бъдещото ѝ дете.

Само че и в двата случая – я камилата, я камиларя.

# 72
Вероятно семейството на мъжа е типично патриархално, те не точно очакват детето да е кръстено на тях, то така се прави - първото дете се кръщава на свекървите, второто на тъстовете. Апартаментът също е купен/подарен не срещу кръщаване на детето на тях - така се прави - имат син, осигуряват апартамент за младото семейство. Вероятно и жилището на свекърите е придобито по този начин, вероятно и бъдещия татко е кръстен на баба/дядо по бащина линия. Такива са били традициите и ако в това семейство още държат на тях проблемите на майката няма да свършат с името на детето. Не знам как е правилно, познавам семейства, родове, които живеят по този начин и отстрани ми изглеждат в мир и хармония, дали е така те си знаят, но на всички празници са заедно, събота и неделя се ходи на село и се бачка, става се рано, не се спи до обяд, всички заедно гледат детето и още подобни.
Гледам че темата подхвана в посока бъдещето на апартамента след развода на младите - не, този апартамент не им е подарен, за да се разведат. Не мисля, че акцента е в юридическата издържаност да остане в семейството им. Възрастните очакват младите там да си гледат децата, да посрещнат винаги родителите си с уважение и готовност да помагат.
На нас апартамент никой не ни е дал, децата не са кръстени на баби и дядовци, но и отношенията ни никога не са били такива, не сме имали очаквания, нито пък те от нас.

# 73
Интересно как заради една пуста гордост ще зарежеш мъжа си и родата и ще се изнесеш на квартира просто така, сама, с бебе на ръце? Това е инат, горделивост, безразсъдство. Вече стана много модерно жените да стават самотни майки, заради глупости, за такива дребнавости. Една приятелка зараза мъжа си, защото не правели достатъчно често секс. Е, сега не прави хептен никакъв секс и работи на две работи и е на квартира.

# 74
Интересно как заради една пуста гордост ще зарежеш мъжа си и родата и ще се изнесеш на квартира просто така, сама, с бебе на ръце? Това е инат, горделивост, безразсъдство. Вече стана много модерно жените да стават самотни майки, заради глупости, за такива дребнавости.[video][/video]
Съгласна.А животът е низ от компромиси, от дипломация.Не е на 100% перфектен, че да се тръшкаме за какво ли не:Все едно на света има само три имена и няма избор.
Сигурно таткото на булката има защо да е уважен, но ако тя е малко разумна, ще премисли добре ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт