Студенти в Нидерландия - 23

• 55 828
  • 730
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Да влезе в една аптека и да си каже симптомите на аптекаря, и да помоли за съвет какво да вземе или към кого да се обърне в неговата ситуация. Те най-добре ще го посъветват дали има основание да потърси спешното при съответните симптоми и какво да предприеме според тяхната здравна система и неговата осигуровка. На фармацевтите това им е част от работата.
Имахме скоро известен опит...

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 23:11 от Peruanka

# 451
  • Бургас
Писмата, с които питат имаш ли холандска здравна застраховка, ги праща CAK, моят син получи чак на втората година, имаш 3 месеца да отговориш, че не работиш, чак след това се стига  до глоба, ако ги игнорираш… а ако се установи, че работиш - правят ти служебна здравна застраховка

# 452
  • София
На вниманието на пътуващите с влак - ще има стачка за определени отсечки на 18.11., 20.11. и 22.11.
https://www.ns.nl/reisinformatie/calamiteiten/staking-verkeersleidingsposten.html

# 453
  • столицата
Тези от нидерландските железници май 2към 1 работят и стачкуват. Много е неприятно така.

# 454
Здравейте , влизам с един въпрос, като първо да кажа, че от доста време чета в темата и  пак не успях да намеря отговор. Дъщеря ми твърди, че няма  смисъл  да подава в дуо, защото декември и януари, може би нямало да си направи часовете. Договора и е за фиксирани часове-40  месечно. Какво се случва, ако един-два месеца си ги е правила, а следващия  не е успяла?  Връща помощта или я спира и подава отново ? Някой студент попадал ли е в такъв казус.  Няма  работени все  още 3 пълни месеца.

# 455
  • София
Според моите проучвания, DUO гледат средномесечно изработените часове за периода, за който е помощта. Щом предходните месеци е изработила по 40 ч, тя ще има по 8 ч отгоре резерв. Само не трябва да пада под 24 ч на месец.
А има и още едно условие за студентите под 21 г. - да гледат колко е заработената сума (вижте в първия пост на темата, не я помня колко точно беше).

# 456
  • София/Велико Търново
Къде търсят работа децата ви? И как ?

# 457
Моята работи във верига магазини. 10 часа на седмица.  Кандидатства директно през сайта на магазина.

# 458
  • София
Моята търсеше в сайтовете за работа - glassdoor,
indeed, going abroad. И направо на сайтовете на jumbo, albert heijn и lidl.

# 459
  • Бургас
Моята дъщеря се свърза с работодателя си чрез университета, имало представител там - на място. За магазините Аlbert heijn става въпрос.

# 460
И моята работи в Аlbert heijn. Явно това е най-лесния начин да започнеш почасово. А да ви попитам на какво смени работят там децата.  Моята я слагат 4 пъти по 2,5 часа само вечер. В. Идва и малко в повече.

# 461
Моят син работи в логистиката/разпределителна база на холандските пощи, четвърта година - обучиха го да обслужва машини за разпределяне на пощенски пратки. Само нощни смени. Трудно е, защото понякога има университет- нощна- университет, но му плащат по-висока ставка за нощен труд и така и не смени работодателя за цялото време на следването си. Сега с нетърпение очаква да се дипломира и да напусне тази работа. Много му е дотежало. В най-ранния период работеше с мотопед за Доминос, но го удари кола, за което сподели много по-късно; много дъжд и студ допълнително го отказаха от тази работа.

# 462
Здравейте,
Моят син го одобриха от DUO  за 2 гранта и карта за транспорт, но нещо не можем да разберем. Той е звънял но от там нищо не са обяснили. Картата щяла да е активна от 1.12. Защо чак от тогава?
За двата гранта са разпределени по 302,39 и 386,18 евро. Но в плана за изплащане пише, че ще получава по 500 евро и дребни.
Някой имал ли е подобен казус?

# 463
  • София
И мен това ме интересува - дали ако DUO одобрят помощта на дата 15. примерно, травъл продуктът ще важи от 15. на текущия месец или ще е от 1 число на следващ месец.

# 464
Здравейте! Hug
Аз съм студентка и за първи път ползвам бг мама, така че ако объркам структурата на темата или направя нещо грешно се извинявам предварително! Disappointed Persevere
В момента съм в дилема и бих се радвала, ако мога да прочета и вашите мнения по въпроса!
Уча в Нидерландия вече втора година и специалността ми е свързана с Мултимедия дизайн. Още преди да кандидатствам се консултирах с Unify и те ме насочиха към приложен университет, който има такава специалност. Тогава не ми се стори като лошо решение, но вече мина доста време от както 'уча' това и не съм особено доволна.

Първата година нямахме никакви лекции, което за тогава беше добре, но сега сме по- горен курс и все още не учим почти нищо. Вече втора година нямаме структуриран график, нямаме лекции и ако си изберем да работим по някой проект и не знаем как се използва нужната компютърна програма, трябва да гледаме клипчета в Youtube, за да се научим сами. Учителите в нашата специалност не знаят какво се случва и винаги в последния момент ни добавят промени и нови критерии за изпити. Също така, скоро трябва да реша дали искам да отида в друг град/страна за третата година (нещо като разменни начела)и отделно стажът ми е задължителен. По този въпрос никой от учителите не може да ми каже как да го направя или какво изобщо трябва да се случва в третата година, за да си взема кредитите. Това, което знам е, че родителите ми плащат над 2000евро за да уча в този университет и третата година ако искам да се преместя ще струва двойно повече. В моят град е и доста трудно да си намеря работа, тъй като повечето места изискват цял работен ден, а тези които са съгласни да работят със студенти, нямат работа за всички. Frowning1
Не бих искала да се откажа от специалността си, но ако идеята им за 'учене' е да гледам клипчета и да плащам пари, спокойно бих могла да правя първото и да си намеря почасова работа и жилище в София.

И тук идва моята дилема. В София не знам как точно стоят нещата с предмети като Мултимедия дизайн или дизайн като цяло. Имам възможността да се върна, но не съм сигурна дали ще мога да науча повече от това, което уча сега сама в Нидерландия. Знам за SoftUni, но не познавам човек, който го е завършил и не знам дали си струва...
Бих се радвала да разбера каквато и да е информация по въпроса за дизайн образованието в София/България и дали си струва да започна наново там.
Благодаря! Relaxed

Общи условия

Активация на акаунт