Студенти в Нидерландия - 23

• 57 276
  • 730
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Днес Виваком ме уведомиха за цените на услугите им от 01.01.2025 г. при нарушение на Политиката за справедливо ползване. Май са същите като миналата година:

# 436
  • Варна
Днес Виваком ме уведомиха за цените на услугите им от 01.01.2025 г. при нарушение на Политиката за справедливо ползване. Май са същите като миналата година:

И моята дъщеря получи предупреждение за телефонията засега,вече говорим само по вайбър и мобилните данни само при нужда съм и казала.

# 437
  • София
Аз съм я научила моята да ми звънне и аз да затворя, а после да я набера.  Виждате, че е под половин стотинка на минута, нищо работа.
Не сме плащали до момента повече от 10 лв.- 15 лв. отгоре.

# 438
И ние така действаме от години. Плащаме си справедливото ползване, не ме притеснява.

# 439
  • София
А дали знаете за добра оптика в Айндховен и дали някой е правил очила, за да знае дали е много по-скъпо, отколкото в БГ?

# 440
  • Cobrs
Има едни оптики - Pearle Opticiens. Мисля, че и в центъра на София има една. Дъщеря ми си прави там очила за работа с компютър и плати 80 евро.

# 441
Здравейте!
Преди няколко дни синът ми получи имейл, който гласи:
Beste heer, mevrouw,

Uw verzoek om kwijtschelding van de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen is niet compleet. Wilt u ons daarvoor nog het volgende toesturen:

Kopie van uw ziektekostenverzekeringspremie in 2024 van uw partner ***

Kopie van de zorgtoeslag in 2024 van uw partner *** (voor- en achterzijde van de beschikking van de Rijksbelastingdienst

Specificatie van uw netto-inkomsten van de maanden augustus en september 2024 van uw partner ***

Tevens verzoek ik u mee te delen of u nog een teruggave verwacht van de Rijksbelastingdienst naar aanleiding van de door u eventueel gedane aangifte 2023 of dat u deze reeds heeft ontvangen.

Българският превод е:
Уважаеми господине, госпожо,

Молбата ви за опрощаване на общински данъци и данъци за вода е непълна. Бихте ли ни изпратили следното:

Копие от вашата здравноосигурителна премия през 2024 г. от вашия партньор ***

Копие от здравната помощ през 2024 г. от вашия партньор *** (отпред и отзад на решението на Националните данъчни власти

Уточнение на нетния ви доход за месеците август и септември 2024 г. от вашия партньор ***

Също така моля да ме информирате дали очаквате възстановяване от националните данъчни власти в отговор на данъчната декларация за 2023 г., която може да сте подали, или вече сте я получили.

Синът ми е в студио заедно със съквартирант. Съквартирантът подаде документите си преди него и след това получиха това писмо в пощенската си кутия. Имате ли представа дали за здравна застраховка може да се подаде ЕЗОК и какво въобще означава здравна помощ? Детето няма сключена здравна застраховка нито в България, нито в Нидерландия. Трябва ли да се направи застраховка в България според вас? Ще съм много благодарна, ако някой може да сподели мнение по казуса.

# 442
  • София
Не са искали такива документи на моята дъщеря, а направо й отказаха опрощаване първият път. Тогава тя им се обади по телефон и уточниха какво не им е било ясно. Дадоха имейл, на който тя изпрати обясненията, написани в един файл word, както и още документи.
Във вашия случай студентът може да напише - имам само ЕЗОК, нямам друга здравна застраховка (съответно не получавам здравна помощ) и т.н. Ако не работи - пише, че не работи и няма данъци за връщане. Тогава пояснява от какво се издържа - че вие го издържате, например, като прилага доказателство. Ако превеждате по сметката му, достатъчно е извлечението от сметката за двата месеца.
Но първо да се обади и точка по точка да коментира. Или съквартирантът да се обади.
Успех!

# 443
Рони, много добре е написала Sunny Bunny,
Само за ЕЗОК бих допълнила, че "Здравноосигурителните вноски на студентите са за сметка на държавния бюджет за времето, в което са редовно обучение във висши училища в страната или чужбина и до навършване на 26-годишна възраст ако не са осигурени на друго основание по Закона за здравното осигуряване (ЗЗО)." и линк към сайта на НАП https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/zdravno-osiguryavane/ … tudenti#studenti0

# 444
Благодаря за отговорите! Ние мислим да направим българска здравна застраховка, защото посети лекар и му взеха около 50 евро. Мислим, че ще е добре, ако направим някакъв вид поне базова застраховка, за да може да се изплащат тези прегледи и за вбъдеще. Ще изпратят със съквартиранта имейл, в който ще прикачат word документ с копие на българската застраховка и ще напишат, че синът ми има само бълг. застраховка и ЕЗОК и че няма доходи, защото все още не работи. Също да попитам - разбрах от наръчниците на unify, че още след като детето се регистрира в общината, получава писмо в пощенската си кутия от Dutch National Health Care Institute, в което питат дали студентът има здравна застраховка или не. Моят син е в Нидерландия вече 3 месеца и изобщо не е получил в пощенската си кутия такова писмо. Unify бяха написали, че това писмо е важно и че трябва да се посочи ЕЗОК като вид здравно осигуряване като отговор на писмото от Dutch National Health Care Institute. Според вас трябва ли да напише имейл към някого, за да посочи че няма базовата холандска застраховка, а ЕЗОК, за да не му наложат глоба?

# 445
  • София
Има ли български лекар в Бреда ? По възможност пулмолог или УНГ ?
А сега каква възможност има някой да му чуе на студента гърдите ? Благодаря  !

# 446
Принципът е, че винаги първо трябва да мине през общопрактикуващ, който да назначи специалист. Само при неотложност - в спешен център. Ей тъй при УНГ или пулмолог няма как да се отиде. Уикендите не съм убедена, че работи която и да е практика.

# 447
  • София
Благодаря ти  ! Надявам се поне после, при това положение да го чуе българин  , че според мен е за антибиотик  , а иначе едва ли ще му  го изпишат .. Знам ли

# 448
  • София
ronniekk, не може да сключиш българска застраховка, когато студентът не е в България. Направо да пратят копие от ЕЗОК, ще свърши работа.
titico, ако намерите български лекар в Бреда, моля те да споделиш.

# 449
  • столицата
titico, няма ли възможност да вземе антибиотик от някое друго българче и после да му го възстановите? Или ако някой пътува от Бг, да изпратите.

Общи условия

Активация на акаунт