Студенти в Нидерландия - 23

• 57 317
  • 730
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Като ви чета, стигам до извода, че сме много ларж с пътуванията на нашите мамини сладуранини девойки. Rolling Eyes

# 421
  • Бургас
Благодаря за отговорите.
Не ми се струва много сложно пътуването, но ще видим как ще се справи младежът. Миналата година билета му за Коледа беше близо 1000 лева и с прекачване във Виена. Една резервация на виенските авиолинии и въпреки това първия полет закъсня и изпуснаха втория, останаха една нощ във Виена, докато ние с баща му се наложи пък да спим в София. Но всичко това защото беше първа година и нямахме опит. Тази година билета беше купен още в началото на септември и струваше около 250 лева, а и е директен. А от Делфт така или иначе трябва да пътува до някой град с летище. Ротердам е най-близо, но лоукостовете май не летят до там и цените не са никак ниски.

# 422
Наистина не разбирам какви са 500-600 евро, които плащате за билети. Моята ще се прибере през Рим за 65 евро. Всеки път минава през някъде, дори и нощувка да направи в съответното място излиза много по-евтино. Хем обикаля и разглежда.

# 423
  • Габрово
Ами някои обичат да пътуват и приключенстват, а други ненавиждат да пътуват и времето в път им се струва мъчително и безкрайно Simple Smile Както се казва "за всеки влак си има пътници" Simple Smile Така че няма какво да се чудим... Не винаги е въпрос само на финанси...

# 424
Вчера моят син попита:  "Маме, ние за Коледа билети купили ли сме?! " Simple Smile.  Та, представете си, ако той трябваше да закупи Simple Smile Проверих кога съм го направила и датата е 30 май, около 650 лв с два куфара и ръчен багаж през Амстердам, отиване и връщане и право за една смяна на дата. Чела съм майки тук, които споделят, че програмата на студентите не е утвърдена и не е сигурно, но синът ми четири години се прибира и отпътува по подобно време и никога не е било проблем, че рано съм взела билети.
Та, от опит - ако се купуват по-рано билети се спестява в порядък.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 12:00 от Kepeva

# 425
  • София
Ние коледните билети за едната ги купихме ... лятото. Младежката тарифа на бг еър 650 лв. за двупосочен от/до Амс с 2 куфара, безплатна смяна и т.н. Моите все влачат по нещо и насам, и натам. На другата пак тогава, но само връщане до бг, защото, ако си вземе всички изпити, може да остане целия януари тук, ако не си ги вземе, ще е по дебелите цени в нач. на януари за да ходи на ресити.
Приятелки на моите са имали неприятни случки на Шарлероа с разни мургави "нидерландци" и заявиха, че оттам ще пътуват само групово. Мъжът ми и той ревна като саранска мечка как мога да опукам N лева по черните петъци, а съм се правила на циг@нк@ за 100-200 евра за дечицата (сякаш покупките не са пак за тях Rolling Eyes), но и от собствен опит мога да кажа, че си е леко каубойско летището на Шарлероа, както и половината Брюксел, де. (преди 100 г. съм карала 6 м. магистратура там им ми бяха казали: Ей, по тоя булевард от тая тая пряка надолу, по тъмно да не стъпваш ! ). Мен зимата, особено по Коледа, ме е страх от полети с прекачване, защото сме оставали и двамата с мъжа ми из разни европейски летища и то с конвенционални авиокомпании, дето полетите им са на един билет, но да - хората сме различни.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 10:55 от bibi

# 426
Тази година купих скъпи билети Амстердам - Варна и обратно. До средата на октомври нямаше информация за изпитите през декември. И добре , че изчаках , защото последния изпит е на 19.12  от 14.00 часа .
Но забелязвам , че цените много са поскъпнали. И предни години съм купувала октомври , че и ноември за Коледа билети , но като тази година няма такива цени .
Билетите от и до София са доста по изгодни . Но ако е до Варна се променят нещата.  И отдавна нискотарифните не са опция за пътуване . От Айндховен директните полети до Варна са по над 300 Е без багаж от септември и са по 2 на седмица .
За Шарлероа също мога да кажа , че е малко летище и не много приветливо .

# 427
И друг път съм писала, за 4+ години студентка в Маастрихт дъщеря ми винаги избира най-изгодните към даден момент цени. В 70% -75% това е било Шарлероа, около 20% Айндховен, останалото са немски летища (от март до октомври има наистина изгодни полети).
Холандия е малка и до 3ч път по суша има много летища. Вярно е, че понякога си причинява няколко прекачвания, но не е толкова страшно - само планира повече време за път. И обикновено пътува само с раничка.
Транспорт до летищата: влак, флибко и да не забравяме фликсбус https://www.flixbus.bg/.
В даден период имаше ремонт на жп линията Лиеж-Брюксел и се налагаше да се прекачват на автобуси и после пак на влака.
Летището в Шарлероа си е нормално летище. Проблеми не е имала. Повече ме е страх, когато в София се прибира сама по тъмно, дори и да е "едва"  20:00 ч. през зимата. Не е имала проблеми, но съм майка и пак ме е страх.  
При много скъпи коледни билети, нейни приятели минаха през Италия, така билетът, екскурзия и 1-2 нощувки пак им излезе по-евтино от директен полет.  Не ви агитирам - всеки сам решава от кое летище да мине.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 15:42 от biborana

# 428
  • Cobrs
Ние тази година взехме само билет за връщане за 100 евро през Брюксел. Решихме да се натоварим в колата и да вземем наборката от Виена. Нейният билет за влака е 100 евро, защото го взе в последния момент. Поне ще се разнообразим с предколедна Виена.
Искам да питам има ли някой опит с exchange програмите на ТУ Айндховен. Ще се радвам да сподели  кога се планират, какво се попълва, кога се търсят квартири и изобщо как протича кандидатстването.

# 429
  • София
За пътувалите от Шарлероа - синът ми гледа влак до Бреда и след 15 мин тръгва автобусът за летището. На мен ми се струва много рисковано и даже мислех дали да не взема една нощувка в Бреда, да преспи и и са хване автобуса в 8.30. Та търся препоръки за нещо удачно за една вечер или да споделите опит дали може да се рискува. Не ми се иска да имаме излишно напрежение по Коледа…

# 430
  • София
Тази седмица има стачки на влаковете. В Амстердам автобусите, които ползва дъщеря ми, си "идват, когато си искат". Изобщо, напоследък е някакъв хаос.
Та, не знам за Шарлероа. Аз съм пътувала веднъж от там, но до Брюксел, по съвсем друг повод. Ако си оставяте повече от два-три часа резерва до полета, може и да успеете с влак и автобус от Бреда, не е чак толкова рисково. Също е вариант и нощувка в Брюксел, ако има време предния ден да се придвижи до там. Ние нощувахме в един много приличен, модерен хотел до гарата. Малко е доджи кварталът, но опасен не е.

Като говорим за трансфери, моята пътува в края на октомври до Торино при приятели: Амстердам-Милано с Изи джет и влак до Торино, а после Торино-Дъблин-Амстердам 😏 с Райън, с престой в Дъблин и слизане до центъра "да разгледа". За малко да си изпусне полета за ams, че в Ирландия движението е на обратно и автобусът за летището спира на странни места- например от другата страна на пътя 😂 Ама, ей-на, експириънс.

# 431
В края на октомври пътувахме от Нидерландия за Брюксел и после за Шарлероа. От Брюксел -гара Миди за летището няма никакъв проблем, автобусите на Флибко са на 20 минути, и се пътува 55 Мин до летището. Имахме билети онлайн, те важат за който автобус е на място и ви е удобен през деня. Но влаковете от Нидерландия до Брюксел имаше промени и закъснения, а по едно време направо спряха и казаха да слезем, защото влакът няма да продължи заради закъснение и да чакаме следващ, който също закъсня. Така че ако изберете Шарлероа- заделете си резервно време заради влаковете, или нощувка в Брюксел, в квартал Сейнт Джилис е близо до гара Миди, спокоен е, а хотелчетата са на по- приемливи цени.

# 432
  • София
Jabanka,
Рисково е само 15 мин. толеранс между пристигането на влака и тръгването на автобуса - влакът може да закъснее, може да го отменят.
В Бреда хотелите са скъпи около гарата. Има един по-евтин (около 50 евро нощувка), от който обаче трябва да търси с какъв автобус да се придвижи, далеч е за пеша - Премиер.

# 433
  • София
Jabanka,
Рисково е само 15 мин. толеранс между пристигането на влака и тръгването на автобуса - влакът може да закъснее, може да го отменят.
В Бреда хотелите са скъпи около гарата. Има един по-евтин (около 50 евро нощувка), от който обаче трябва да търси с какъв автобус да се придвижи, далеч е за пеша - Премиер.

Точно това и мен ме притеснява - 15 мин време, през които трябва да слезе от влака и да хване автобуса, и то при положение, че всичко е навреме. Ще мислим друг вариант, благодаря на всички!

# 434
  • София
Jabanka,

Точно това и мен ме притеснява - 15 мин време, през които трябва да слезе от влака и да хване автобуса, и то при положение, че всичко е навреме. Ще мислим друг вариант, благодаря на всички!
Дъщеря ми пътува от Грьонинген до Айндховен за самолета за БГ. Няма един път влака да и пристигне навреме. 15 мин е супер рисково и не е добра идея!

Общи условия

Активация на акаунт