Студенти в Нидерландия - 23

• 55 824
  • 730
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте,
Моят син го одобриха от DUO  за 2 гранта и карта за транспорт, но нещо не можем да разберем. Той е звънял но от там нищо не са обяснили. Картата щяла да е активна от 1.12. Защо чак от тогава?
За двата гранта са разпределени по 302,39 и 386,18 евро. Но в плана за изплащане пише, че ще получава по 500 евро и дребни.
Някой имал ли е подобен казус?

Здравейте!
Според сина ми, който завърши миналата година,...сумите са точно така. Разликата отива за картата за пътуване.
Поне при него е било така.
И да, продукта стартира от първо число на месеца, последващ решението на ДУО.

# 466
  • София
Здравейте! Hug
Аз съм студентка и за първи път ползвам бг мама, така че ако объркам структурата на темата или направя нещо грешно се извинявам предварително! Disappointed Persevere
В момента съм в дилема и бих се радвала, ако мога да прочета и вашите мнения по въпроса!
Уча в Нидерландия вече втора година и специалността ми е свързана с Мултимедия дизайн. Още преди да кандидатствам се консултирах с Unify и те ме насочиха към приложен университет, който има такава специалност. Тогава не ми се стори като лошо решение, но вече мина доста време от както 'уча' това и не съм особено доволна.

Първата година нямахме никакви лекции, което за тогава беше добре, но сега сме по- горен курс и все още не учим почти нищо. Вече втора година нямаме структуриран график, нямаме лекции и ако си изберем да работим по някой проект и не знаем как се използва нужната компютърна програма, трябва да гледаме клипчета в Youtube, за да се научим сами. Учителите в нашата специалност не знаят какво се случва и винаги в последния момент ни добавят промени и нови критерии за изпити. Също така, скоро трябва да реша дали искам да отида в друг град/страна за третата година (нещо като разменни начела)и отделно стажът ми е задължителен. По този въпрос никой от учителите не може да ми каже как да го направя или какво изобщо трябва да се случва в третата година, за да си взема кредитите. Това, което знам е, че родителите ми плащат над 2000евро за да уча в този университет и третата година ако искам да се преместя ще струва двойно повече. В моят град е и доста трудно да си намеря работа, тъй като повечето места изискват цял работен ден, а тези които са съгласни да работят със студенти, нямат работа за всички. Frowning1
Не бих искала да се откажа от специалността си, но ако идеята им за 'учене' е да гледам клипчета и да плащам пари, спокойно бих могла да правя първото и да си намеря почасова работа и жилище в София.

И тук идва моята дилема. В София не знам как точно стоят нещата с предмети като Мултимедия дизайн или дизайн като цяло. Имам възможността да се върна, но не съм сигурна дали ще мога да науча повече от това, което уча сега сама в Нидерландия. Знам за SoftUni, но не познавам човек, който го е завършил и не знам дали си струва...
Бих се радвала да разбера каквато и да е информация по въпроса за дизайн образованието в София/България и дали си струва да започна наново там.
Благодаря! Relaxed
Доколкото аз знам, подобни специалности има и в Нов български университет и има доволни и недоволни.
Може да проверите, но така описано от Вас, наистина си струва да помислите за смяна.
Успех!

# 467
По казуса мога да кажа това, което казах на собственото си дете преди почти 5 години, когато я приеха. Тя ме попита - какво ако се окаже, че не е моето или че не мога да се справя? Аз и баща й бяхме категорични - спираш и продължаваш нещо друго - дали в Нидерландия или България (където винаги можеш да се върнеш), приемаш изминалото като опит и продължаваш напред, докато намериш себе си.
Ако имаш съмнение за това, което ти осигурява учебното заведение за тези 2000+ евро, то тогава може би е време за промяна. Друг университет там или обратно в България (обмисли Белгия, Германия, Испания), друга специалност, "gap year", пътуване, работа. Ако идеята е да учиш сама, то седенето там е напълно безсмислено.
Поговори откровено с родителите си - въпреки трудните думи, които ще се изрекат, не се съмнявам, че ще подкрепят каквото и решение да вземеш. Не се страхувай от промяна - точно сега е момента да пробваш различни неща, докато намериш най-подходящото.

# 468
  • София
ann21,
То твоето не е дилема, а направо разтрояване: дали да останеш в същия университет, дали да кандидатстваш за друг в Нидерландия или да се върнеш в България.
Да, в НБУ има специалност Мултимедия и компютърна графика - интересно звучи описанието на програмата, но както казва Сойка, трябва да потърсиш мнение от хора, които я учат. Да не стане от трън, та на глог.
При всички случаи трябва внимателно да проучиш плюсовете и минусите на всяка от трите опции. И да говориш с родителите си.
Успех, каквото и да решиш!

# 469
Здравейте! Hug
Аз съм студентка и за първи път ползвам бг мама, така че ако объркам структурата на темата или направя нещо грешно се извинявам предварително! Disappointed Persevere
В момента съм в дилема и бих се радвала, ако мога да прочета и вашите мнения по въпроса!
Уча в Нидерландия вече втора година и специалността ми е свързана с Мултимедия дизайн. Още преди да кандидатствам се консултирах с Unify и те ме насочиха към приложен университет, който има такава специалност. Тогава не ми се стори като лошо решение, но вече мина доста време от както 'уча' това и не съм особено доволна.

Първата година нямахме никакви лекции, което за тогава беше добре, но сега сме по- горен курс и все още не учим почти нищо. Вече втора година нямаме структуриран график, нямаме лекции и ако си изберем да работим по някой проект и не знаем как се използва нужната компютърна програма, трябва да гледаме клипчета в Youtube, за да се научим сами. Учителите в нашата специалност не знаят какво се случва и винаги в последния момент ни добавят промени и нови критерии за изпити. Също така, скоро трябва да реша дали искам да отида в друг град/страна за третата година (нещо като разменни начела)и отделно стажът ми е задължителен. По този въпрос никой от учителите не може да ми каже как да го направя или какво изобщо трябва да се случва в третата година, за да си взема кредитите. Това, което знам е, че родителите ми плащат над 2000евро за да уча в този университет и третата година ако искам да се преместя ще струва двойно повече. В моят град е и доста трудно да си намеря работа, тъй като повечето места изискват цял работен ден, а тези които са съгласни да работят със студенти, нямат работа за всички. Frowning1
Не бих искала да се откажа от специалността си, но ако идеята им за 'учене' е да гледам клипчета и да плащам пари, спокойно бих могла да правя първото и да си намеря почасова работа и жилище в София.

И тук идва моята дилема. В София не знам как точно стоят нещата с предмети като Мултимедия дизайн или дизайн като цяло. Имам възможността да се върна, но не съм сигурна дали ще мога да науча повече от това, което уча сега сама в Нидерландия. Знам за SoftUni, но не познавам човек, който го е завършил и не знам дали си струва...
Бих се радвала да разбера каквато и да е информация по въпроса за дизайн образованието в София/България и дали си струва да започна наново там.
Благодаря! Relaxed
В много трудна ситуация сте и ще трябва добре да премислите и решите. Пред подобни дилеми са били доста от децата ни, макар че едно е да се съмняваш в специалността, друго е да се съмняваш в качеството и методиката на обучението. Споделете кой е университетът, моля, за да е полезно за потенциални студенти, които да имат предвид Вашите впечатления.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 11:24 от Kepeva

# 470
  • София
Здравейте! Hug

Благодаря! Relaxed
В много трудна ситуация сте и ще трябва добре да премислите и решите. Пред подобни дилеми са били доста от децата ни, макар че едно е да се съмняваш в специалността, друго е да се съмняваш в качеството и методиката на обучението. Споделете кой е университета, маля, за да е полезно за потенциални студенти, които да имат предвид Вашите впечатления.
Дъщеря ми е в абсолютно същата ситуация в Ханзе Грьонинген, Интериорен Дизайн. Нивото понякога се доближава до кръжоците по соц. време. Няма и оценки, а само минава/не минава. Сглобяват се макетчета постоянно от хартия и дърво, за софтуерите никой не им обяснява нищо - с извинението, че трябва да са самостоятелни и сами да се научат:-) Тя все пак планира да го завърши за да не са напразни трите години там. Така или иначе дипломата по дизайн не дава никакви предимства за работа, а е важно портфолиото и уменията.

# 471
Здравей Анн. Ще напиша няколко неща от опит и чути мнения от други хора с опит. Дъщеря ми учи в приложен университет и съм изненадана от това, което споделяш ти. Да, нямат лекции, както си ги представяме тук- седиш на бюро от сутринта и слушаш преподавателя, който говори по лекцията и студентите са научени. Специалността и е практическа- по всеки предмет има проект- самостоятелен или със състуденти. Проектът е доста тежък в повечето случаи, отнема много време, има много "бумащина" по него и понякога почти на ръба успява с времето. Уточнявам, че тя адски много си харесва специалността и за нея това е супер🙂
Скоро половинката ми реши да си татуира нейна скица на любим герой от любима игра😊 Момичето, което татуираше беше 20-тина годишно. Заговорихме се. Тя хареса скицата, попита за дъщеря ми и сподели, че нейната сестричка учи същото в Нов български университет. Попитах я дали е доволна, а тя каза: Да, много е доволна, защото не правят нищо!!!! Доста ме изненада, тъй като там не е много по-евтино от Нидерландия, доколкото съм запозната.
Соф Уни🙂 Тук споделям личен опит. Завърших цялостната им програма по дизайн преди 2-3 години, взех и диплом, няколко десетки сертификата. Чудесно!!! За мен програмата им беше супер интересна, полезна, понаучих се да работя с доста готини програми- престраших се да ровя в тях, да експериментирам....но обучението е базисно и изобщо не смятам, че без стаж, практика и много самостоятелна работа отделно, може да успееш да се развиеш и да се издържаш с тази професия. Разбира се, аз дори нямам грам талант- нито рисувам, нито идеите за дизайн валят около мен🙂 И съм на доста повече години от теб🙂😉😊

Според мен няма нещо страшно да се върнеш- даже тайно си мечтая и моето момиче да си дойде, поне като завърши😊 Най-важното е къде, сега и как да си щастлива в това, което правиш, поне на 99%🙂

Успех!!!

# 472
Не бих обобщавала за всички специалности в НБУ, че не се учи (това от опит). Там има свободата и да не ходиш и да не учиш. Но винаги съм била на мнение, че който иска, ще извлече максимума и ще се научи. В България човек има предимството да говори собствения си език, както и по-близкия контакт с преподавателите.

# 473
Ако не сте доволна, бягайте. Не губете време и средства. Миналата година приятелка на дъщеря ми същата специалност още след първия семестър се върна, като видя какво е в нейния  приложен университет. Сега си е студентка в БГ и е доволна. Проверете в нов български там има графичен дизайн. Дете на приятелка вече е трети курс там и е много доволна.

# 474
Здравейте, от личен опит Софт уни предлагат базови безплатни курсове. Те са съвсем базови, но човек може да помисли и да се ориентира дали това търси и иска да учи.  А наистина е трудна ситуацията ако не си удовлетворен от програмата на уни, а искаш да учиш. Но ..който, търси намира. Сега младите хора имат много възможности и добре, че е така.

# 475
  • София
Много съжалявам да прочета, че има деца, недоволни от избраната специалност или по-скоро от начина, по който се преподава. За съжалениe този риск винаги съществува.
Имам се за демократичен родител (не колкото баща им, но все пак ...Innocent), даваме им свобода, но държим да вземат информирани избори. Може би повечето от вас sа минали през това с децата си, но може и да е полезен съвет за някои тепърва кандидатстващи - информирайте се добре, четете, търсете, питайте.. Прости правила - къде се намира съответното уни в европейска/световна класация. На мен репер ми е СУ и има ли я същата специалност в него. Ако може да се учи тук на по-добро ниво, за чий ... да се трошат пари за чужбина. Разглеждат се варианти и бакалавър тук, а магистър в чужбина. Аз дори и линкедин страниците на потенциалните унита следях.
При едната щерка беше лесно - аероспейс още от 10 клас и не мръдна и на йота. Не искаше в САЩ или ОК, а и нямаме кинти за там, та изборът се сведе до Делфт или Монхен и, както беше сигурна, че ще учи в Германия, така, разглеждайки статистики за конкретната специалност за последните години - истината лъсна и отчетливо Делфт водеше. Съсредоточи се върху него + по-лежерно за ТУ Мюнхен като план B + 1-2 инженерни специалности в Нидерландия като план C. Изборът се улесни от това, че много съученици и сестра й избраха Нидерландия.
Със сестрата беше по-теШШШко. Знаеше, че ще е икономика, ама какво точно...., а дали да не е право? Head Band  Кариерни консултанти, тестове, един, втори, разговори с мен, приятели икономисти, финансисти, счетоводители, HR, идва в офиса да види кой какви ги върши и пр. Накрая избра нейното и пак по горната схема. И нещо много важно - ние съветваме, но я има и безрезервната подкрепа от наша страна. Приели сме го за инвестиция, която може да се окаже и неуспешна. Нищо не е на всяка цена, нищо пагубно не се е случило. Приели сме, че на 18-20 г. може да има проба-грешка и то баш сега му е времето за това.
Те се чувстват задължени малко или много да завършат бързо за да не тежат на бюджета и са наясно, че това е важно, но не е най-важното в тоя живот. А, дали всичкото това словоизлияние ще проработи в  "живия" живот, само времето ще покаже, но аз обичам да взимам информирани решения и се старая да уча и децата си на това.
Готвим се за Коледа (даже съм почти готова с подаръците Simple Smile ) и чакаме момичетата да се приберат на 21.12.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 12:14 от bibi

# 476
Та да се включа и аз.Живеем в времена в които на  младите  бързо им  омръзва всичко ,има огромен избор и все ни се струва ,че не сме избрали правилното!!!!Спрете за момент , помислете и сама вземете решение,нищо не е на всяка цена!!!!Обаче всяко взето решение ,влачи след себе си и тежестта си и хиляди нови усилия!Стигнали сте до 2-ри курс-до тук сте положили много усилия и има вложени емоции ,средства и малки победи,отделно имате и квартира.Струва ли си да загърбите всичко и да  започнете отново без да знаете въобще дали ще ви хареса и новото в БГ???А ако и то не е вашето? Никой освен вас не може да отговори на този въпрос, а и не е редно. И тук само да вметна ,че дали човек ще се реализира в живота и  къде ще намери работа не зависи само от броя дипломи и мястото където учи и живее,Всичко в този живот е късмет,просто ние със делата си му помагаме!

# 477
bibi, подкрепям почти напълно подхода. Подобен беше и нашият, бях изучила всички споменати от теб учебни дестинации, ведно с французките такива, защото моят син завърши Френска гимназия. До Единбургското общежитие бях подредила логистиката Simple Smile Минахме през архитектура, анимация, та до режисура. Портфолиа подготвени, математики, рисуване, английски, френски. Такова четене, писане, проучване, консултации, срещи....до френския консул стигнахме и съдейства, за да е правилно и добре обмислено, и информирано избрано. От над 100 програми в Европа само на две "клъвна" синковеца за приемливи, защото той не е фен на ученето за диплома. Доста е рационален. До последно не беше съгласен да има и план С, но накрая, хайде - прие и кандидатства в три унита. Приеха го и започна втори тур...пак търсене на отзиви, четене, мислене ...това Да, това Не, голям зор. Е, уж информирано, избра. И информирано СГРЕШИХМЕ. Сгрешихме яко със специалността. Още е трябвало да събираме впечатления - директно от учещи/завършили специалността и то пак зависи на кого би попаднал.
Имахме колебания в някакви моменти, писала съм и тук, но вече завършва бакалавърска теза и е на финалната права. Приемаме го позитивно - опит, надмогване, волево израстване и тем подобни, при това без да бъде комформист, което за мен е много важно.
Словоизливам се, за да споделя, че и многото проучване не дава гаранции. Словоизливам се и защото се чувствам виновна, много виновна, че не четох още повече Simple Smile Той също си го отчита за пропуск, но водещо е, че научи много неща и се справи успешно с много трудности, избори, емоции. Всичко друго е поправимо и не е на живот и смърт. Само да е здраве. Право на грешки и/или успехи имат всички, като първите добавят повече стойност, а вторите - повече увереност.
Чакам и аз 19.12 с нетърпение и оттам насетне все ми е Коледа, докато си тръгне.

pali78 ....все едно себе си чета....

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 12:46 от Kepeva

# 478
Аз противно на себе си не четох навремето. Ни за унита, нито специалности, нито класации гледах. Доверих се на нейния избор на 100%. До ден днешен не в казала "сгреших". Същото се случи и за магистратурата. Тя вижда, че приемам нейните избори и е спокойна.

п.с. Квартирата не би ми била никаква причина, ако детето ми е нещастно. Това не е моя живот, решенията трябва да се научат да ги взимат сами.

# 479
Здравейте! Hug

Благодаря! Relaxed
В много трудна ситуация сте и ще трябва добре да премислите и решите. Пред подобни дилеми са били доста от децата ни, макар че едно е да се съмняваш в специалността, друго е да се съмняваш в качеството и методиката на обучението. Споделете кой е университетът, моля, за да е полезно за потенциални студенти, които да имат предвид Вашите впечатления.

Говорила съм и с доста българи от моята специалност и те също са горе- долу на моето мнение. Универсиета е в Леуварден, казва се Nhl Stenden

Общи условия

Активация на акаунт