Студенти в Нидерландия - 23

• 55 776
  • 730
  •   1
Отговори
# 570
То и не ви трябва за 2024, трябва ви за 2022 и 2023г. Аз никога не успях да го запомня и не го попълвам, казвам на гишето за какво ми трябва и тогава го попълвам.

# 571
  • София
Сега го проверих - "удостоверение за декларирани данни" сме получили от НАП. И да, както каза Червенокоска, за 2022г. и 2023г., в един документ.
Допълвам: след разговор на дъщеря ми с DUO, отметнали (уж), че имат документите за нашите доходи. Да чака - почват да текат нови 6 седмици от днес, за да вземат решение. Все едно днес е предоставила документите, а не преди един месец. Нямам думи просто Rage

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 17:57 от Sunny bunny

# 572
Здравейте, моля ако някой е наясно да сподели опит - щерката ще завърши бакалавър в Грьонинген тази учебна година и си подаде документите за Амстердам - мастър, като е отбелязала, че още няма бакалавър, но ще има - с детайли. Току-що са я реджектнали с аргумента, че няма бакалавър. Тя няма и да има в рамките на периода за кандидатстване. Разбира се, вече е писала на университета, но кой има търпение да чака?!
Та, не би следвало това да е проблем, според нас.  Как са процедирали вашите деца? Допуснати ли са до прием без все още взета диплома, конкретно за Амстердам?
Много благодаря.

# 573
Питах моята, защото беше в същата ситуация. Тя е подала документите април - доста към края на срока за подаване. Уточнявам, че беше взела всички предмети и й беше останала само тезата.

# 574
  • Шумен
Извинете, че и аз питам за DUO.

Синът ми започна работа, сключи застраховка и сега е ред да подава документи. За да попълня нашите доходи той ми изпрати линк: https://duo.nl/particulier/supplementary-grant/your-parents-income.jsp
На него трябва да кликна на линка: No access to Mijn DUO
Отваря се декларация в PDF, в която трябва аз и баща му сами да попълваме данните и доходите си за 2022 и 2023 година. После трябва да принтим, да подписваме, да  сканираме документите и така да ги изпратим.

Като чета обаче на първа страница, а и вашите последни коментари не виждам вие да попълвате тези декларации, а разбирам, че направо от НАП трябва да вземем документи за доходите на английски.

Моля някой да ми даде съвет, защото съм много объркана. Благодаря! Heart

# 575
  • Бургас
И аз от НАП взех удостоверение, не си спомням някой родител да е споделял, че е попълвал нещо

# 576
Моят младеж кандидатства преди да завърши, но беше в университета в който си учеше, след това за Делф вече имаше диплома, но той кандидатства последния възможен ден.

# 577
  • София

Синът ми започна работа, сключи застраховка и сега е ред да подава документи. За да попълня нашите доходи той ми изпрати линк: https://duo.nl/particulier/supplementary-grant/your-parents-income.jsp
Отваря се декларация в PDF, в която трябва аз и баща му сами да попълваме данните и доходите си за 2022 и 2023 година. После трябва да принтим, да подписваме, да  сканираме документите и така да ги изпратим.

Като чета обаче на първа страница, а и вашите последни коментари не виждам вие да попълвате тези декларации, а разбирам, че направо от НАП трябва да вземем документи за доходите на английски.

Преди не сме попълвали тези формуляри, предполагам е новост, но не е нищо трудно. Изчетох ги. Просто явно искат информацията да им е систематизирана по даден темплейт и придружаващите документи от НАП са само за справка. Предполагам вече ползват някаква автоматизация при обработката на информацията и за целта всичко трябва да им е в определен формат.

# 578
В такъв случах, дали  ще ни е нужен официален превод на англййски или просто да гоприложим справката.

# 579
  • София
Според мен и с google преводач би следвало да стане, запазено в pdf, заедно с приложен оригинал. Някой тук преди сподели, че така са подали и е било ок.
Между другото от НАП правят справката с пик номер онлайн и я дават с електронен подпис. Остава и английска версия на документа да въведат, ама нейсе.

# 580
Не е ново това с декларацията в пдф. Това е другият вариант - вие да декларирате, а детето не. Когато моята подаде, не беше приложила никакви документи и в писмото по пощата ни бяха дали линк сами да подаваме. Ние обаче й ги дадохме и тя ги изпрати на последващ етап.
Та може и така и така. Има майка, която е споделяла за обикновен гугъл превод и си вървят нещата.

# 581
Благодаря на включилите се. Искаше й се да е наясно максимално рано, но явно трябва изчакаме официалния им отговор. Ще споделя.

# 582

Дъщеря ми прави така :
"Качвам дукомент в PDF ( справката от НАП)
Google преводач го превежда
Тегля дукомента вече преведен
И изпращам на DUO
Пращам и оригинал и превод
Всичко в един документ"

# 583
  • Cobrs
Здравейте, искам да попитам младежите, които ползват български номер, имат ли значително увеличение на тарифата? За последния месец сметката за телефона се утрои и не мога да преценя каква е причината

# 584
Вижте подробна разпечатка и тарифата за справедливо ползване. При нас оскъпяването е между 5 и 15 лв на месец - Виваком, Unlimited 300. Не е ограничена в ползването, като се чуваме - аз звъня, така е по-евтино. Нетът си го ползва когато реши.

Общи условия

Активация на акаунт