Студенти в Нидерландия - 23

• 55 785
  • 730
  •   1
Отговори
# 555
Ще получи писмо (по пощата) - покана да сключи застраховката иначе подлежи на глоба. Преди можеше със задна дата, трябва да се провери при различните застрахователи. Спомням си, че детето беше споменало, че има поле, в което се попълва от коя дата е договора.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 12:03 от chervenokoska_2

# 556
Мисля, че до 4 месеца е срокът за сключване на застраховката, но се плаща от началото, моят син сключи октомври, но беше почнал стажа на 1 септември и през ноември вече бяха разбрали, че не е платил за септември и му взеха за още един месец пари, така или иначе кандидатства за връщане и сега декември му върнаха почти цялата сума, само не разбрах той ли им каза, че е почнал на 1 септември или те проверяват, но така или иначе доплати и за този месец

Здравейте, в какъв срок връщат сумата от застраховката и в какъв размер ако има отработени 32-36часа месечно.

# 557
  • Бургас
Моят младеж октомври кандидатства и кроя на ноември му превели по сметката за септември, октомври и ноември, от платени около 135 евро май са му върнали по 125 евро за всеки месец

# 558
Сигурно хиляда пъти е писано и обяснявано,може би го има и на 1-ва страница,но не го намирам-за здравните застраховки в НАП.Дъщеря ми ми изпрати един документ,че е студентка,трябва да го преведа и занеса в НАП,но името ѝ не е изписано цялото,а само буква и фамилия,това приема ли се тук така?

# 559
В документа посочена ли е датата на раждане?

# 560
  • Бургас
Да,  и в нашите писма пише само буква и фамилия и досега не е имало проблем с НАП

# 561
В документа посочена ли е датата на раждане?
Да,посочена е,също има и студентски номер.
Значи ще го давам за превод и като е готов нося в НАП.
Благодаря за отговорите.

# 562
Правилно ли разбирам,че ако студент работи трябва да има задължително здравна застраховка?

# 563
  • София
Да, така е - трябва стандартна здравна застраховка, а не студентска.

# 564
  • София
Застраховката за работещи е от началото на договора за работа и се сключва със задна дата, да.
Задължителна е.

# 565
Благодаря Ви.
Питах сина ми, той знаел и щял да пусне.

# 566
Здравейте момичета, имам следния казус-- дъщеря ми от септември започна работа като ТА в университета и подаде документи в Дуо за помощите. Но за supplementary grant има проблем с моите документи. Аз подадох за 9 месеца на 2022г от университета,  в който съм на постоянен трудов договор, защото част  от 2021 и първите 3 месеца на 2022г не работих, защото се грижих за майка ми . Какъв документ трябва да си извадя, за да докажа, че нямам доходи през първите 3 месеца на 2022г, като аз не съм се водила безработна през този период.? Дали документ от НАП?
Предварително благодаря за  всеки съвет.

# 567
Да - в документа от НАП е виден статуса и че няма доходи.

# 568
  • София
Моята девойка също има казус с DUO. Първо не можели да определят кои са родителите, (при положение, че е прикачила многоезичен акт за раждане) - дадоха документ да попълни и да го изпрати по имейл. Прати го. Сега пък не знаели дохода на родителите (въпреки приложените справки от НАП) - ще им се обажда да пита какво не е ясно.

# 569
Каква точно справка от НАП вадите- За облагаемите доходи или справка от трудови правоотношения? Защото в НАП ми обясниха, че справка от НАП за доходите за тази година не могат да ми издадат, защото още не е минала.

Общи условия

Активация на акаунт