Студенти в Нидерландия - 23

• 55 791
  • 730
  •   2
Отговори
# 540
  • София
И аз с въпрос за субсидиите от DUO.
Дъщеря ми е на договор без упоменати часове. Вече е качила апликация, чака да я одобрят. Получи първа заплата - съответно може да покаже брой отработени часове за ноември. На посочения имейл може ли да прати извлечение от сметката си?
По принцип как се процедира всеки месец, за да докаже, че покрива изискването за 32 ч?

# 541
  • София
Одобрение за студентско финансиране 6-10 седмици. Обичайно не е по-бързо.
Единствено заем за таксата за обучение, само това отпускат бързо.
Съни, да. Може на този имейл да покаже заработени часове- най-добре с payslip, но и скрин шотове от приложение и банково извлечение става.
Не е нужно всеки месец да се доказва, ще доказвате след 6 месеца за месеците назад. Най-вероятно ще ви го отпуснат за 6 месеца и после през всеки 6 ще кандидатства за удължаване.
Най-добре 8 седмици преди да изтече периода, да изпрати документи за доказване на заетостта, за да се застъпят и да не й прекъснат травъл продукта.

# 542
Здравейте, какъв е документа, който доказва заетостта и за какъв период трябва да се подаде, за изминал период на изработени часове ли? Дъщеря ми работи в супермаркет, какво точно да изиска от работодателя?

# 543
Когато подават документи обикновено разбират какво трябва да прикачат.  На моята дъщеря ѝ искаха договорът и първия фиш. Като за фишът бяха дали срок до 20-то число на месеца, тя получава заплата око 25-то число и го прикачи, когато го получи.

# 544
Съобщение от Фейсбук страницата на посолството ни в Хага:

Считано от 9-и декември 2024 г., понеделник, властите в Кралство Нидерлания въвеждат временен граничен контрол по своите вътрешни шенгенски граници. Мярката е взета в съответствие с приложимите разпоредби на Кодекса на шенгенските граници и първоначално ще остане в сила за период от 6 месеца – до 8-и юни 2025 г. В основата на обосновката на правителственото решение е борбата с незаконната миграция и с други форми и проявления на трансграничната престъпност.
Кралската военна полиция на Нидерландия ще осъществява граничен контрол основно по сухопътните граници на страната с Федерална република Германия и с Кралство Белгия. Нидерландските власти подчертават, че временното повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните шенгенски граници на страната няма да има систематичен характер, а ще се осъществява в съответствие с принципа на анализ на риска и при наличие на разузнавателна информация, обуславяща проверките. В този смисъл, не са посочени определени гранични пунктове, на които ще се извършват проверките – ще бъдат реализирани както статични (на временно обособени гранични пунктове), така и динамични (извършвани от мобилни екипи) такива. Уточнява се и че граничният контрол ще бъде осъществяван по такъв начин, че да доведе до възможно най-малко затруднения за презграничния трафик на превозни средства и съответно смущения за икономиката и индустрията. Също така, честотата и интензитетът на граничните проверки ще зависят от конкретната ситуация и не могат да бъдат определени предварително.
Гранични проверки с несистематичен характер ще се извършват и спрямо пристигащите в страната с железопътен транспорт от други държави, принадлежащи към Шенгенското пространство.
Що се отнася до въздушния транспорт, то граничният контрол на нидерландските летища ще бъде концентриран основно спрямо полети, за които може да се предполага, че носят по-висок риск от незаконна миграция и/или трансгранична престъпност.
Най-важната правна последица от временното повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници от страна на нидерландските власти от 9-и декември 2024 г. е свързана с обстоятелството, че при преминаване на държавната граница на страната всеки един гражданин би могъл да стане обект на гранична проверка. Поради тази причина отправяме настойчив призив към българските граждани, при пътуванията им от и до Нидерландия, независимо от формата и средството на транспорт, винаги да носят със себе си свой валиден документ за самоличност и пътуване (лична карта и/или паспорт), тъй като такъв задължително ще бъде изискан от тях при евентуална проверка на граничен пункт.

# 545
  • София
Ranimi, да поиска от работодателя информация как да си сваля фишовете за заплатите, които са и изплатени за месеците назад. Обикновено имат приложение или две дори, зависи от работодателя, където си виждат графика за работа и подобни. Или пък по имейл може да иска да й пратят pay slips (фиш).
А иначе заетост за бъдещ период може да се докаже само с договор. Но когато той не посочва конкретни часове работа или месечна заплата, тогава трябва да се подават искания за удължаване към DUO през 6 месеца с доказателства за изработени часове в миналото.
Също и employer placement искат към дадения момент. Ако се работи към агенция например. Това е удостоверение/уверение от агенцията, че работникът е зачислен към определен работодател на еди каква си часова ставка.
Не знам дали използвам правилните термини в превод, не съм ЧР ☺

# 546
biborana, благодаря ти много! Щерката досега си мисли, че просто си е така, но тук аз бях чела,че прикачвате директно  в сайта. Сега си оправи  настройките и и излезе бутона. Благодаря още веднъж!!
Маслинка, за нищо, нали темата е за това - да си помагаме.
Уж дребно нещо, но като няма кой да помогне, стана много трудно.  Преди 4 години 2 дена се борихме с ДУО и не става. В темата ни чета за бутони, за аплоуд - а при нас няма и няма. Всички подменюта по 10 пъти ги гледах.
Накрая си викам, не може да е толкова сложно. Мисли. Мисли, ама не като българин (свикнал всичко да ни е трудно), а като холандец - всичко е направено лесно, като за малко дете. И тогава се сетих, че студентският им номер се получава още при кандидатсване и не се сменя. Значи е много важен, като студентско ЕГН. А при нас в ДУО-то го нямаше. Като се сетихме за този бъг - после беше лесно да вържем ръчно насторйките.

Прави ми впечатление, че сега този бъг се среща по-често (почти всяка седмица в темата има въпрос), а преди години беше много-много рядко срещан - най-много веднъж годишно.

# 547
  • София
Здравейте. При сключване на здравната застраховка за работещ студент, сумата се калкулира за периода от началото на договора ли или само за месеца в който е сключена? Бихте ли споделили някоя здравна компания, от която сте доволни? Трябва ли да има офис в града, в който учи или няма значение? Благодаря много на отзовалите се!

# 548
Сключва се от началото на договора. Не е необходимо да има клон в града по меатоживеене. Докато работеше, дъщеря ми бешв към Menzis.

# 549
  • Бургас
Трябва да се сключи от началото на договора, дори да са минали вече няколко месеца, иначе то май всичко става онлайн, без да се ходи до физически офис

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 10:16 от bur02

# 550
  • София
Уф, дъщеря ми от приятелки разбрала, че до 3 м. след началото на договора трябва да направи застраховка - и да не бърза да я прави, за да не плаща. Може и да не е разбрала правилно, знам ли...
Аз не го проверих това. Добре, че писахте, иначе щеше да бъде в нарушение.
Благодаря ви за инфото, дами Hug

# 551
Мисля, че няма как да се сключи застраховка със задна дата, сключва се с текуща дата.

# 552
  • Бургас
Мисля, че до 4 месеца е срокът за сключване на застраховката, но се плаща от началото, моят син сключи октомври, но беше почнал стажа на 1 септември и през ноември вече бяха разбрали, че не е платил за септември и му взеха за още един месец пари, така или иначе кандидатства за връщане и сега декември му върнаха почти цялата сума, само не разбрах той ли им каза, че е почнал на 1 септември или те проверяват, но така или иначе доплати и за този месец

# 553
Тези, които са разбрали, че не е сключил застраховка от началото на стажа най-вероятно са CAK, а не застрахователя? Знам, че в такива случаи, при констатирано нарушение от CAK, може да се изиска плащане на застраховка със задна дата.

# 554
  • София
Разиграх сключване на застраховка - дава ми от 01.01.2025г., не дава възможност за избор на друга дата.
Т.е. потвърждавам, че не може да се сключи със задна дата. Остава да чакаме да я "хванат", че не е платила.

Общи условия

Активация на акаунт