Великобритания - тема 98 Есенна, Хелоуинска, ПредКоледна

• 22 522
  • 480
  •   1
Отговори
# 330
Blue dress, голяма част от притесненията ми са бели кахъри за другите, но мен ме човъркат.

В България ходим най-вече по желание на дъщеря ми. И заради свекърва ми. И че все пак там ни е най-лесно.Simple Smile Цените присядат, но ние винаги сме били премерени в харченето и за две седмици и няколко дни смятам ще се справим с преглъщането. Не знам как издържат там хората обаче. Първоначално мислех да съчетаем пътуване до България с пътуване до друго място, че да спестим един полет, но не можах да го измисля, защото пак губим дни в логистика. А и всъщност в България има хора, които искам и се радвам да видя и които знам, че искрено ни се радват, има места, които искам да видя... Изобщо, за краткото време, за което ходим там, успявам да се фокусирам върху плюсовете, но и ми е хубаво, когато накрая се преберем тук.

МГМ, стискам ви палци скоро да изплувате от финансовите затруднения. За малката, има още много докато почне да става по-лесно, но пък бебешкия период е безценен.

# 331
  • Манчестър
И аз нямам кой знае колко за писане. Само за мрънкане, та игнорирайте ми поста, щото е много негативен.

Алис е на осем месеца, не е лесно, тя е крива, непрекъснато за нещо реве или пищи, като в в добро настроение е супер сладка, ама понякога ми иде да си бия главата в стената.

На нас ни се развали колата, между ремонта, билети за влака защото Кори работи в Ст Олбънс и пътува два пъти седмично и ако не е на работа, няма пари, паркинг за колата на шефа му, която той му даде да ползва докато оправим нашата, застраховка и тн, набързо олекнахме с едни £1200, а на мен майчинството ми вече е £730 на месец. Буквално Август месец ще събираме стотинки между възглавниците на дивана за да си купим хляб. Взели сме всеки възможен заем и оувърдрафт, никога в живота си не съм дължала пари, а сега сме назад едни £12000. Ще се оправим, няма как, обаче просто ни е ужасно кофти период.

Ние ще ходим до България в края на Октомври за юбилея на майка ми. Имаме два месеца да извадим паспорти на Кори и Алис, а се оказа че й моя паспорт е изтекъл, и не знам какво да правя, дали да ходя до Лондон за нов, или да рискувам и да си извадя нов там, но ние сме там само за една седмица и не знам как ще ми стигне времето за всичко, което трябва да правя. Всъщност не знам дали мога да пътувам до България само с лична карта. Знам, че мога да вляза с ЛК, но тук на летището ще ми направят ли проблем? Наобратно знам, че не може вече. Визи трябват ли? Уж не, ама пише за някакви промени през Октомври, как да знам какво ми трябва? Трябва да оправим на Алис гражданството, обаче колкото и да чета как се процедира, нищо не разбирам, не познавам никой който се е занимавал с това скоро, и засега ще трябва да го оставя и ще трябва да го мисля в някакъв друг момент. Всичко това струва пари и то и не знам вече какво е най добре да правя. Искам тя да има българско гражданство задължително.

И така де, не е много за писане.

Така. За теб , предполагам имаш статут вече и пътуване с лична карта не е проблем и в двете посоки. Имай предвид, че това е само до края на 2025г.

Иначе за паспорт не  можеш тук да подадеш в посолството, защото вече е изтекъл, плюс има едно ходене до Лондон ( или да подадеш или да вземеш).

На Кори,  на този етап за пътуване му трябва само паспорт , но уж Октомври влиза в сила ЕTIAS за влизане в ЕУ/Шенген. За това по-късно ще пиша, защото също пише,че се очаква от 2026г да е в сила. Ще струва 7 Евро и важи за 3 години.

На Алис за пътуване ще й трябва паспорт, с бритиш баща, пращаш документи и получаваш паспорт , общо за двамата около £160.

Заради финансите, на този етап остави БГ гражданство на Алис, имаш време до 18г да я регистрираш.
Иначе акт за раждане се праща във Foreign Office за апостил. След това документа с поставения апостил или се дава за превод и заверка към някой преводач , регистриран към БГ посолство и тази процедура я правиш в България. Просто са допълнителни разходи, които в момента никак не са наложителни.

Питай, ако имаш някакви въпроси или нужда от помощ.

# 332
  • До хладилника, който обичам
Ако статута е обвързан с паспорта, както е най-вероятно, може да излезеш с ЛК, но на влизане е страшна врътня и пуфтене, ако не покажеш същия документ, който е в статута. МГМ, бих платила за експресна поръчка - става за 8 часа, т.е. подаваш сутринта и в 4 следобед е готов. Ако го подновиш първия ден от престоя и обновиш данните в статута, би трябвало да няма проблем.
Успех с оправяне на финансите, не е лесно с малко дете, но то е временно.

Едно ми е лежерно, като са децата във ваканция. Не, че е спокойно, като са вкъщи, а аз съм постоянно хоум офис. Оня ден седи средната насреща ми и ми говори щуротии, аз пиша имейл и замалко да изпратя официална кореспонденция за голям обект, придружена с If you have any queries, please do not get it touch. Добре, че го видях точно преди да натисна "изпрати" и да добавя липсващото "hesitate to". Но иначе като го няма сутрешното водене и следобедно прибиране и хиляда и тристата клуба и дейности, на които ходят, се чувствам все едно и аз съм във ваканция.

# 333
  • на малък остров в океана
Бу, опитахме го това с ваденето за 8 часа миналата седмица. В София става само на Мария Луиза 91. Отидохме към 10 часа. Имаше опашка 60 души преди нас и казаха, че върви много бавно. И че може и да минеш ранния следобяд, ако си късметлия. Но ако ти е важно и искаш да изкараш едновременно шофьорска книжка и лична карта и/или паспорт, само там го правят в София.
Ние с дъщерята бяхме за подновяване на паспорти, а мъжът ми за лична карта и книжка. Всички ползвахме бързата тридневна поръчка. В понеделник отидохме, в четвъртък си ги получихме. И без много чакане. В КАТ София също всичко е станало много бързо и на подаване, и на получаване.

Най-много чаках за регистриране на брака въпреки, че нямаше никого преди мен. Имах само един оригинал и ми го взеха.
Така че, МГМ, извади си няколко копия за всеки случай. И там получаването на българския акт е след седмица. Опция е роднина с пълномощно да го получи. Моят майка ми ще го вземе.

# 334
Ха, гледай ти. В Пловдив си вадя редовно с бърза поръчка (3 дена) в районното, а експресна в централното на Волга. Нямам оплаквания общо взето, даже на Волга, където винаги лятото има голямо стълпотворение, защото масово хората не знаят, че редовна и бърза поръчка могат да си пускат в районните, върви с почти прилична скорост.

# 335
  • на малък остров в океана
Служител там ни каза, че трябва да се въоръжим с търпение. И че може да се чака 5-6 часа. Както и да. Мен и детето ни устройваше бързата тридневна поръчка, а мъжът ми работеше от къщи и нямаше как да стои цял ден на опашка. А и цялата седмица бяха някакви зверски жеги. Дори и нямаш какво да правиш беше безумие да чакаш часове отвън на слънце. Ние бяхме там цяла седмица, така че мъжът ми се метна на едно такси до КАТ. Добре че има два часа разлика и до обяд си беше свършил всичко и се появи на работа навреме за първата среща.

# 336
  • UK
Много благодаря за информацията, чувствам се като пълен идиот, честно. Статута ми е обвързан с паспорта така ли? Тоест трябва да намеря как да сменя информацията с тази в новия паспорт? Не знаех и че не мога да си извадя паспорт в посолството, защото е изтекъл. Мислех, че е само за онлайн подаването. Ще действам там с експресната поръчка, миналия път ми отне няколко часа за личната карта, или паспорт беше, кой ти помни. Аз съм от Варна, дано октомври не е толкова зле като не е по време на ваканцията.

Иначе не знам кога става лесно с деца, дали е сега, дали е след няколко месеца като проходи, дали после като тръгне на училище, май няма лесно. Хич не ми се гледаше бебе на почти 40 ама какво да се прави. Тя просто реве за всичко. Като не я държа, защо не я държа, абсурд да изляза от стаята, дори като й обърна гръб реве, а като я взема и я държа, пак реве защото иска да я пусна да ходи сама, само че още не може да ходи, естествено, така че не знам какво точно иска. Изтласква се с краката си от мен и си използва главата като гюлле да се опита да се отскубне от мен, но нито пълзи, нито върви, къде е тръгнала?? От играчки не се интересува, живота й зависи от това да се докопа до телефона ми, дистанционното или кабела на зарядното на телефона. Не приема никаква друга храна освен кърма, но не от бутилка, абсурд, не заспива ако не суче, не признава нищо освен нашето легло, хапе ме, дращи ме, рита ме, а отскоро и ме щипе, не се шегувам цялата съм покрита с драскотини и синини от нея. Пълен провал съм.

# 337
  • Манчестър
Много благодаря за информацията, чувствам се като пълен идиот, честно. Статута ми е обвързан с паспорта така ли? Тоест трябва да намеря как да сменя информацията с тази в новия паспорт? Не знаех и че не мога да си извадя паспорт в посолството, защото е изтекъл. Мислех, че е само за онлайн подаването. Ще действам там с експресната поръчка, миналия път ми отне няколко часа за личната карта, или паспорт беше, кой ти помни. Аз съм от Варна, дано октомври не е толкова зле като не е по време на ваканцията.

Иначе не знам кога става лесно с деца, дали е сега, дали е след няколко месеца като проходи, дали после като тръгне на училище, май няма лесно. Хич не ми се гледаше бебе на почти 40 ама какво да се прави. Тя просто реве за всичко. Като не я държа, защо не я държа, абсурд да изляза от стаята, дори като й обърна гръб реве, а като я взема и я държа, пак реве защото иска да я пусна да ходи сама, само че още не може да ходи, естествено, така че не знам какво точно иска. Изтласква се с краката си от мен и си използва главата като гюлле да се опита да се отскубне от мен, но нито пълзи, нито върви, къде е тръгнала?? От играчки не се интересува, живота й зависи от това да се докопа до телефона ми, дистанционното или кабела на зарядното на телефона. Не приема никаква друга храна освен кърма, но не от бутилка, абсурд, не заспива ако не суче, не признава нищо освен нашето легло, хапе ме, дращи ме, рита ме, а отскоро и ме щипе, не се шегувам цялата съм покрита с драскотини и синини от нея. Пълен провал съм.

Ако статута ти е обвързан с паспорта , може да го обновиш с личната карта. С който документ ще пътуваш на връщане, трябва да е вързан със статута.
За онлайн съм сигурна, че не трябва да е изтекъл документа, но за подновяване на място не съм сигурна, мисля,че може с изтекъл….но по добре го направи във Варна. По -бързо ще стане…

# 338
  • UK
Мда и определено по лесно, вместо да се разхождаме с дребното мрънкяло до Лондон два пъти. Ние вече направихме няколко разходки и се държи добре в колата, обикновено заспива, но понякога реве с часове наред, ходихме до Уотфърд веднъж, миналия месец до Глостър и Бристол ходихме и до Брайтън скоро за един ден.

Мале какъв дъжд се излива тук, дано не духне вятър, че всички прозорци са отворени а Алис тъкмо заспа и няма мърдане.

# 339

Недей така, разбира се, че не си никакъв провал. Просто деца се гледат трудно, като няма никой наоколо да ти удари едно рамо. Като наближи 18-24 месеца и почне лекичко да се вчовечва, да водите разговори, почват супер сладки моменти. Иначе момента с бебе или току-що проходило човече, което още не разбира и е супер емоционално, защото и него не го разбират и има Големи Чувства е трудничък Simple Smile
На моите бях взела бебешки телефон на vtech и подобни, но трябва и ти да си на земята до нея, на одеяло/килим, за да играе, иначе вижда, че ти си "играеш" на телефона и иска и тя. Като са ме ухапвали или опитвали да удрят, със строг глас казвам, "Не!", оставям бебето настрана на леглото и се отстранявам малко настрана физически. Много бързо правят връзка. Предлагай ѝ да яде неща от общата маса и вашата храна, с ръце. Не е за хора със слаби сърца и после иска цялостно почистване, но е добро трениране на фина моторика и приучване към самостоятелно ядене. И помни, и това ще мине, справяш се чудесно - детето е здраво, бодро, расте, гледаш го, значи всичко е наред.

# 340
  • UK
Дала съм й стария си телефон, но ме е страх да не се отчупи нещо я от екрана, я от другаде и да я нарани. Играе си само пред мен с него. На земята имаме един басейн с топки, от който вече за съжаление излиза сама, един mattress topper от старото легло, на който си играем, обаче много рядко се заиграва с играчки, само с пакет мокри кърпи, смачкани бутилки за вода и всякакви такива опасни неща. Опитвам се и аз да й казвам строго”не”, но щипането особено го прави като задрямва докато суче и според мен е по скоро self soothing отколкото нарочно да ме заболи, преди да се научи да шопе, ми хващаше кожата с цяла ръка и я завърташе, все едно е дреха. Иначе й даваме храна, просто не й харесва. Обожава да пие вода и харесва хляб и това е. Simple Smile

# 341
МГМ, справяш се чудесно. Просто има трудни деца и деца - ангелчета. Синът беше толкова ужасен, че някои хора още се чудят как се решихме на второ. Бях казала на ММ,че ако второто се роди същото като първото, хващам еднопосочен билет и няма да чуят повече за мен, и го мислех съвсем сериозно. Първите три години от живота му са такъв кошмар, че не искам да си спомням. Чак на 6г имаше проблясъци и тогава си казах,че ако не направим второ сега, никога няма да се реша повече.
В същото време около мен приятелите ми имат кротки, спящи, тихи, послушни и ядящи деца. Където ги оставиш, там си играят с часове. Слагаш в леглото и то само заспива от бебе още. Каквото им дадеш - лакомо ядат и спят непробудно по 12 часа...Всеки с късмета си🙈
По моя опит, колкото повече растат, толкова по-леко става.

Статутът е обвързан с номера на паспорта. Преди да смениш, снимай стария, защото ще ти трябва да влезеш в системат с тези данни, за да въведеш новия. Обче не съм сигурна, даваше ли от чужбина да влизаш.
И от посолството може смяна на изтекъл паспорт, но си е чакане. Бързата поръчка е месец, нормалната - три.

# 342
Само да добавя, че на детето може да се извади Юк паспорт онлайн, много е лесно, ще пристигне след около 2 седмици. Не помня да съм пращала документи, като акт за раждане, те искаха само номера на документа.

Иначе за статуса, наскоро сменях изтеклия документ към който е статуса на дъщеря ми, замених го с българския паспорт и отне няколко дни докато го обновят в системата, изпратиха мейл за потвърждение. Т.е ако го обновите в Бг, и пътувате на следващия ден не знам дали на влизане вече ще им показва новият документ.
Според мен просто напусни Юк с Л.к и после влез пак с л.к ( която е закачена за статуса) смени си паспорта в Бг и като се върнеш тук го добави като документ към статуса или направо замени личната карта.
Линк към добавяне на документ към статуса или други промени :
https://user-auth.apply-to-visit-or-stay-in-the-uk.homeoffice.go … esponse_type=code

# 343
  • nowhere
МГМ, много ти се е насъбрало. И това ще мине. Всичко минава. Решавайте проблемите един по един, на малки стъпки, ако може.

Възможно ли е да страдаш от следродилна депресия? Аз я имах след второто раждане и са едни от най-тежките месеци в живота ми. Защо не потърсиш помощ от ДжиПи-то? Понякога помага и просто да поговориш с някого.

# 344
  • UK
Много благодаря на всички, извинявам се че изчезнах, ама вчера нямах никакво време.

Надявам се и аз да стане по лесно, но не знам как точно ще е, не ми се кърми повече, хапането, драскането и щипането ми идва вповече вече, но тя само така заспива, иначе реве с часове наред. Иначе ние категорично не искаме второ, тоест аз категорично не искам, Кори е категоричен само като реве, като е сладка и ухилена, сякаш не е толкова категоричен, ама няма да стане, ще си е единствено дете.

Не знам за депресията, уж се следя и съм добре, мисля че просто наистина много ни се събра напоследък, с колата, с финансите, с всичкия рев и тн, мозъка ми е на каша, ама сякаш съм добре повечето време.

Много благодаря за информацията за паспорта и статута, не ми се е налагало още да сменям нищо и затова не знаех, последния ми паспорт и лична карта са от 2020та, преди последните промени. Определено ще положа повече усилия да се информирам, за да няма изненади. Само да мине този гаден период, и ще се занимавам с това.

Днес всичко е наред, майката на Кори е тук и тя се занимава с Алис, голям кеф да имаш баба наоколо. Тя се опитва да намери някой, който иска да се премести по близо до Лондон от тук и да си разменят къщите, но не е лесно, тя има две кучета и трябва да е в къща, иначе би се преместила в апартамент без проблем, и на нея и се иска да е близо до нас и да си вижда внучката по често, и на нас ни е нужна помощта й, особено като тръгна на работа, и двамата работим събота и неделя, не знам кой ще я гледа.

Извинявам се за негативните постове. Ще се оправят нещата, няма как. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт